Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin barışa, refaha ve arz güvenliğine katkı sağlayacak tüm projelere desteğinin süreceğini belirterek, “Bu yüzden, bu kongrede ‘Enerji için anahtar ülke Türkiye’ sloganını motto olarak belirledik” dedi. Bakan Albayrak, İstanbul'da 22. Dünya Petrol Kongresi kapsamında düzenlenen Dewhurst ödül törenine katıldı. Türkiye’nin enerji sektörüne ve yatırımlarına ilişkin önemli bilgiler veren Albayrak, enerji sektöründe hızlı bir talep büyümesi yaşandığını ve son 15 yılda elektrikteki kurulu gücün üç katına çıktığını anlattı.
Bu hızlı büyümede arz güvenliğini sağlamak ve öngörülebilir bir piyasa oluşturmak için yatırım ihtiyacının oluştuğunu vurgulayan Albayrak, “Türkiye özellikle petrol ve doğalgaz arama ve üretim faaliyetlerini, yatırımlarını artırma hedefindedir. Akdeniz ve Karadeniz’de petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine odaklanıyoruz. Sismik çalışmalarımıza odaklandık. Böylece, arz güvenliğine katkıda bulunacağız” diye konuştu.
Türkiye’nin yıllık yaklaşık 50 milyar metreküp doğalgaz tüketimi olduğunu ve 81 ildeki konutlar ile sanayideki tüketicilere gaz sağlayabildiğini anımsatan Albayrak, arz güvenliğini sağlamak adına sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) altyapısı ve yatırımlarını hayata geçirdiklerini söyledi. Türkiye’nin ilk sıvılaştırılmış yüzer LNG ünitesini hayata geçirdiğini ifade eden Albayrak, “Yakında ikinci ünitemizi de faaliyete geçireceğiz. Doğalgaz depolama kapasitemizi de arttırdık. 2023 yılında 11 milyar metreküpe ulaştırmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Türkiye bölgesel enerji projeleri için bir oyun kurucu ve güvenilir bir ortak olarak en önemli bölgesel aktörlerden biri olduğunu vurgulayan Albayrak şöyle konuştu: “Barışa, refaha ve arz güvenliğine katkı sağladığı sürece yatırımları desteklemeye devam edeceğiz. ‘Enerji için Anahtar ülke Türkiye’ sloganını bu kongrede motto olarak belirledik. Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) bunun en önemli örneklerindendir. Türk Akımı da bu projelerden biri olarak düşünülebilir.”