Türkiye turizm alanında yeni bir kulvara geçiyor. Rakip ülkelerin 50 yıl önce hayata geçirdiği, Türkiye’de ise son 20 yıldır konuşulan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen tanıtım silahı nihayet devreye alındı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı geçtiğimiz temmuz ayında resmen kuruldu. Ajansın temel amacının Türkiye’yi turizmde en üst lige çıkararak, bölge, ürün ve otel bazında dünya markaları oluşturmak şeklinde ifade ediliyor.
Yine hedefler arasında turizmin 12 aya yayılması da var. Gastronomi, sağlık, kültür, bisiklet, inanç, golf ve kongre turizmi gibi alanlar üzerinden gerçekleştirilecek çalışmalar ile turizm gelirleri klasik bölgelerin dışına çıkarılarak 81 ili kapsayacak şekilde genişletilecek.
2023 Turizm Stratejisi’ne göre, liman ve havalimanı kapasitelerinin yükseltilmesi, yatak sayısının 300 bin adet arttırılması, nitelikli personel için eğitim alt yapısının revize edilmesi, yeni uçuş hatlarının açılması, destinasyonların genişletilmesi, Doğu Ekspresi gibi farklı illere turistik tren seferleri düzenlenmesi ve personele lojman gibi çok sayıda adımın atılması da planlar arasında.
Başta Türkiye olmak üzere bölge, ürün ve otel bazında markalaşma için çekilen tanıtım filmleri ve diğer reklam faaliyetleri için hem bakanlık hem de özel sektör kesenin ağzını açtı.
Rakip ülkelerde uzun yıllardır faaliyette olmasından kaynaklı büyük avantaj sağlayan Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın kurulmasıyla birlikte geçtiğimiz yıl 18 milyon dolar olan reklam bütçesi de bu yıl için 4 kat arttırılarak 72 milyon dolara çıkarıldı.
Tanıtım faaliyetleri için kullanılacak devasal bütçenin öngörüldüğü takdirde gerçekleşmesi halinde 2019-2023 yılları arasında Türkiye’nin tanıtımı için harcanacak rakam yaklaşık 5 milyar lirayı bulacak. Söz konusu rakamın yüzde 30'u bakanlık bütçesinden, yüzde 70'lik kesimi ise ajans üzerinden oluşturulan fon tarafından karşılanacak.
Türkiye tarihinin en büyük tanıtım hareketi olarak da ifade edilen kampanyanın startı bu yıl verildi ve ilk sonuçlar da alınmaya başlandı.
Yapılacak yoğun tanıtım faaliyetleri sonrasında her alanda ortaya çıkacak kapasite artışları ile sektör her açıdan korumalı duruma geçmiş olacak. Atılacak adımların etkisiyle fiyatlarda istikrarlı bir şekilde her yıl yüzde 5 ile 10 arasında bir artış bekleniyor.
Öte yandan İngiliz tur operatörü Thomas Cook’un geçtiğimiz haftalarda iflasını açıklamasıyla birlikte ortaya çıkan 850 bin ‘boş koltuk’ atılan hızlı adımlar ve peş peşe yapılan görüşmeler ile iflasın üzerinden daha 1 ay geçmeden dolduruldu.
Bakanlık, 2020 ek kapasitelerinin 507 bin adedinin ‘easyJet’, 325 bin adedinin TUI, 325 bin 788 adedinin jet2.com, 15 bin 637 bin adedinin British Airways, 25 bin adedinin ise THY ile SunExpress’e olmak üzere 1.2 milyon koltuk için mutabakat imzaladı.