Vergi alınsın

Hamdi Koçoğlu
04:0017/08/2018, Cuma
G: 17/08/2018, Cuma
Yeni Şafak
ABD merkezli Twitter ve Facebook, halen Türkiye’de vergi ödemiyor.
ABD merkezli Twitter ve Facebook, halen Türkiye’de vergi ödemiyor.

Türkiye’yi yaptırımlar ve kur üzerinde hedef alan ABD’nin elektronik ürünleri boykot edilirken, ABD merkezli Twitter ve Facebook, halen Türkiye’de vergi ödemiyor. Bu şirketlere yönelik daha önce getirilmesi planlanan yaptırımlar AYM kararı nedeniyle hayata geçirilememişti. Türkiye pazarından milyon dolarlar kazanan şirketler, vergi ödememek için ofis dahi açmıyor. Avukat Şadi Çarsancaklı, “Twitter ve Facebook, devletin hükümranlık hakkını ihlal ediyor. AYM kararını gözden geçirmeli” dedi.

Türkiye’ye ekonomik saldırı düzenleyen ABD’nün tüm malları boykot edilirken, milyon dolarlık pastadan pay sahibi olan ABD merkezli Twitter ve Facebook, halen Türkiye’ye vergi ödemiyor. Türkiye’de ofis açmaya yanaşmayan ABD’li şirketler, bu ülkeden kazandıkları paraların faturasını yurt dışında kesiyor ve büyük maddi kayba neden oluyor.

ABD'nin Türkiye ekonomisine yönelik skandal yaptırımlarına misliyle karşılık veren Türkiye, ABD menşeli ürünleri de boykot ediyor. Türkiye'deki pazarından milyon dolarlık reklam geliri elde eden ABD merkezli sosyal paylaşım ağları Twitter, Facebook ve Instagram ise, Türkiye'de ofis açmamakta direniyor. Göstermelik olarak Türkiye direktörü atayan Facebook'un, irtibat kurulacak bir telefonu veya ofis adresi bulunmuyor.

OFİS AÇMAMAKTA DİRENİYORLAR

Türkiye'nin tüm üst düzey girişimlerine rağmen, kuruş vergi ödemeyen sosyal paylaşım siteleri, milyonlarca kullanıcı üzerinden zenginliğine zenginlik katıyor. Türkiye'den kazanç elde etmesine rağmen vergi ödememek için ofis açmayan ABD merkezli sosyal medya ağlarına, AYM kararı nedeniyle kısıtlama kararı uygulanamıyor. AYM'nin bu kararı Türkiye'nin yaptırım gücünü zayıflatırken, ABD'li şirketler bu kararın arkasına sığınıyor.

MİLYON DOLARLIK REKLAM PASTASI

Türkiye'de vergi vermeyen Twitter, Facebook, Instagram gibi sosyal medya platformları, reklam gelirleri üzerinden milyon dolarlar kazanıyor. Sadece Twitter'ın Türkiye'de yılda en az 400 milyon doların üzerinde para kazandığı değerlendiriliyor. Twitter, 2010 yılında Türkiye'den 45 milyon dolarlık reklam geliri elde ederken, bur akam 2013 yılında 400 milyon dolar seviyesine ulaşmıştı. Türkiye'de yaklaşık 1 milyar dolarlık online reklam pazarı olduğu yetkililerce açıklanırken, dönen bu paranın yüzde 70'i vergisiz şekilde yurt dışına çıkıyor.

BURADA KAZANIP DIŞARIDA FATURA KESİYORLAR

Twitter, faturayı yurt dışında kesip bu paraların vergisini ise başka ülkelerde ödüyor. Maddi yönünün yanında, dikkat çeken bir diğer husus ise veri güvenliği. Türkiye'deki milyonlarca kullanıcının tüm bilgileri, ABD'de depolanıyor. Türkiye'ye ekonomik savaş başlatan ABD'li şirketlerin bu durumu, kamuoyunda ciddi oranda rahatsızlık yaratıyor.

Bu devleti tanıyacaklar

Avukat Şadi Çarsancaklı, “Bizim ülkemizde faaliyet göstereceklerse, devletin hükümranlık haklarına saygı göstermeli, mahkeme kararlarına uymalılar. Türkiye, mahkeme kararındaki yaptırımı uygulayamadığı için Twitter’ı kesti. Benimle sözleşme yaparsan, öyle açarım dedi. Keşke biz üretebilsek, yerli yazılımlar üzerinden faaliyet yürütsek. Ya benzer uygulama alanları olacak, ya da Twitter yola gelecek. Vergisini ödesin ve bu ülkenin şartlarına uysun. Dünyaya açık olmak, düşünce özgürlüğü tabi ki çok önemli fakat bunun hukuki alt yapısının olması lazım” dedi.

KARAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Çarsancaklı, “Türkiye’nin Twitter’ı engelleme kararı sonrası, sosyal medya üzerinden kampanya başlatıldı. Anayasa Mahkemesi, o dönem sosyal medya furyasına uydu. Doğru bir karar değildi. AYM popülizm üzerinden karar verdi. O kararın yeniden gözden geçirilmesi lazım” dedi. Çarsancaklı, “Vergiden daha önemli meseleler var. Sosyal medya üzerinden size tehdit veya hakaret edildiği zaman, mahkemeye gidiyorsunuz. Tazminat davası açıyorsunuz mesela. Söz konusu hesabın kapatılmasını istiyorsunuz. Mahkeme olumlu karar veriyor ve hesabın durdurulmasını istiyor. Fakat, Türkiye bu kararı uygulayamıyor, suça mani olamıyor. AYM’nin kararı, bir olay üzerinden olmuştu. O zaman Twitter kökünden kesilmişti. AYM’de o kararı kaldırdı. Kökü dışarıda olan Twitter ve Facebook, devletin hükümranlık hakkını işgal ediyor, devletin varlığını ortadan kaldırıyor” ifadelerini kullandı.

Maliye el atsın

Twitter ve Facebook’un vergiden kaçmasını yorumlayan Avukat Cavit Tatlı, “Maliye Bakanlığı gerekli düzenleme ve incelemeleri yapmalı, cezalarını vermeli. Böyle bir düzenlemenin önceden yapılmamış olması bir hata ve eksik. Ama önümüzde bir fırsat var. Şu an teknoloji devi olan ve ülkemizde ciddi geliri olan ne kadar firma varsa, sadece Amerikan firmaları değil bunların hepsinin kayıt altına alınması gerekiyor” şeklinde konuştu. Yapılacak uygulamaların halka doğru anlatılması gerektiğini vurgulayan Cavit Tatlı, “Bunun için aslında kanuna da gerek yok. Yürütme bunu direkt yapabilir aslında. Maliye bakanlığı ve vergi daireleri direkt bu duruma müdahil olabilir. Ancak bunu yaparken kamuoyunu doğru bilgilendirmek gerekiyor. Twitter’ı kapatıyoruz, Facebook’u kapatıyoruz dediğiniz zaman hemen basın ve ifade özgürlüğü deniliyor. Nasıl dolarda insanlara olay doğru anlatıldı ve insanlar paralarını bozdurdu. Burada da aynı şekilde vergi ödemeden haksız kazanç elde edildiği anlatılmalı” dedi.

Özgürlük maskesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan olduğu dönemde 20 Mart 2014 tarihindeki Bursa’daki mitinginde, Twitter’ın Türk mahkemelerinin aldığı yargı kararlarını uygulamaması üzerine, “Twitter, mwitter kökünü kazıyacağız” demiş, saatler sonrada Twitter engellenmişti.

MAHKEME KARARLARINI HİÇE SAYDI

Başbakanlık Basın Müşavirliği, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bazı linklerin kaldırılmasına ilişkin mahkemelerden çıkarmış oldukları kararların uygulanması konusunda Twitter yetkililerinin duyarsız kaldıkları bir süreç söz konusudur. Nitekim bu süreç zarfında mahkeme kararları doğrultusunda TİB gerekli girişimlerde bulunmuş, Twitter yetkilileri bu taleplere duyarsız kalmıştır. Vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek için, Twitter’e erişimin engellenmesinden başka çare kalmayabileceği belirtilmektedir” açıklaması yapmıştı.

ALGI OPERASYONU YAPTILAR

Kişilik haklarına yapılan saygısızlıktan dolayı mahkemeye giden ve açtığı davaları kazanan vatandaşların haklarına saygı duymayan, mahkeme kararlarını uygulamayan Twitter’ın zaruri olarak engellenmesi üzerine, sosyal medyada ifade özgürlüğü maskesi altında kampanya başlatıldı. Bu kampanyanın etkisi altında, Anayasa Mahkemesi 2 Nisan 2014’te Twitter’a erişim engelinin kaldırılması gerektiğine hükmetti. AYM, gerekçeli kararında Twitter’ın engellenmesinin ifade özgürlüğüne ağır bir müdahale olduğu ileri sürdü.

#Twitter
#Facebook
#ABD
#Türkiye