Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlediği toplantıda yeni ekonomi modelini açıkladı.
Toplantıya İstanbul Sanayi Odası ve İstanbul Ticaret Odası başta olmak üzere birçok oda ve birlik başkanı, banka genel müdürleri, sektör temsilcileri ve aralarında önde gelen holdinglerin yönetim kurulu başkanlarının da olduğu çok sayıda isim katılım sağladı.
Bugün benim için çok heyecan verici bir gün. Biz Türkiye olarak bir üst gelir gruba çıkmamız için çok sayıda toplantı yaptık. Yeni dönemin yeni ekonomi anlayışı olacak.
Türkiye Cumhuriyeti tarihinden en etkin bir koordinasyonun sağlanacağı bir bakanlık olacak: Hazine ve Maliye Bakanlığı...
Her alanda hem içeriden hem de dışarıdan çok daha etkin bir bakanlık olacak. Eylül ayında yeni OVP'nin detaylarını paylaşmış olacağız. Bu programa yeni bir de isim arıyoruz.
En önemli adım kararlı bir yaklaşım olacak. Yeni dönemde artık emin adımların atıldığı bir dönem olacak. Bir diğer adım ise değişim olacak. Bir üst lige çıkmamız için bu değişimi somut bir şekilde ortaya koymamız lazım. Hızlı reflekslerin verilmesi gereken bir sürece geçiyor olacağız.
Bir diğer adım güçlü temelleri olacak yeni ekonomi modelinin. Yeni model sürdürülebilir olacak. 81 milyonun katılacağı katılımcı bir model olacak. Tüm paydaşlarla güvene dayalı bir süreci ortaya koymamız gerekiyor.
Yeni ekonomik yaklaşımımızın 4 tane sac ayağı var ama ben bunu 3+1 diye tanımlıyorum.
Bugünkü hareketliliği Türkiye'nin makro gerçekleri ile değerlendirdiğimizde mantıklı bir açıklaması ortaya çıkmıyor. Ekonomimizi tüm sınamalardan etkilenmeden çıkacak bir model üzerine inşa edeceğiz.
Biz gökte yeni bir yıldız keşfetmek için yola çıkmadık. Biz dünyadaki değişime ayak uyduracağız. Paydaşlarla etkin iletişim ve güven oluşturacağız.
Para politikalarının tam bağımsızlığını sağlayacağız. Bunu prensip haline getireceğimiz kritik bir esas olacak. Geldiğimiz günden beri bu konuda konuşmamaya özen gösterdik. Bankacılık sektörü en temel sektörlerden biri. Sermaye piyasasının pastadaki payı artacak.
Yapısal reformları hızla hayata geçireceğiz. Meclis açıldığında öncelikli işimiz bu olacak. Daha adaletli paylaşım dönemi hedefliyoruz.
Enflasyon ve cari açık ile mücadele sürecek. Cari açığın düşürülmesi için stratejik adımlar atılacak. Kamuda borçlanmalarının daha da çeşitlendirileceği yeni kaynakların kullanımına geçilecek.
Kamuda tasarruf tedbirlerine başladık yıl sonu rakamlarında bunu göreceksiniz. Büyümede stratejik büyüme alanlarını ortaya koyacağız. Bakanlıklarda yüzde 30 tasarruf sağlayacağız.
Yeni OVP diğerlerinden çok farklı olacak. Vergi sistemi noktasında Maliye'de çok güçlü bir değişim dönemi başlayacak. Orada büyük bir kavga vereceğiz. Bu değişimi etkin bir şekilde ortaya koyacağız. Teşvik sistemi de etkin bir şekilde işleyecek.
Yeni bir finansal regülasyon otoritesi getirilecek. Bireysel Emeklilik Sistemi'ni yeniden düzenleyeceğiz. Emlak Bankası'nı hayata geçiriyoruz. Emlak Bankası uzmanlık alanında kendisini geliştirecek. Kalkınma bankasının alt yapısını hazırladık Ekim ayında o da Meclis'e gelmiş olacak.
Bugün yeni bir dönem başlıyor. Çok daha kararlı ve emin adımların atılacağı yeni döneme geçildi. Türkiye 2023'e kadar çok daha güçlenecek. Tüm senaryolara karşı sağlam bir yapımız var.
Yeni modele ilişkin yapılacak toplantı öncesi yapılan ilgili açıklamada, şirketlerin ve bankaların herhangi bir kur ya da likidite riskinin bulunmadığı belirtilirken, Türk bankacılık sisteminin sağlam sermaye yapısı ve bilançosuyla finansal dalgalanmaları geçmişte olduğu gibi bugün de etkin bir biçimde yönetebilecek konumda olduğu ifade edildi.
Açıklamada bütçe açığının yüzde 1,5 seviyesinde sınırlandırılacağı belirtilirken, Hazine borç çevirme oranlarının ise yüzde 100'lerin altına ineceği kaydedildi. Cari açığın ise yüzde 4 civarlarında dengelenmesinin beklendiği ifade edildi.
OVP kapsamında 2019 yılı büyümesinin yüzde 3-4 aralığında olması öngörüsüne dikkat çekilirken enflasyon tarafında ise en kısa sürede tek haneye inmesi için güçlü bir politika birleşimi ve tedbir setinin detaylı olarak planlanacağı belirtildi.
35 milyar TL boyutundaki tasarruf ve gelir arttırıcı önlemlerin anlatılması beklenen yeni ekonomi modeli 2018 sonuna kadar devreye alınacak.