Döviz kurlarında yaşanan yükselişten kaynaklı zor duruma düşen çok sayıda AVM kiracısı dövizle sözleşmelerin TL'ye çevrilmesi ve tazminatsız çıkış hakkı ile rahat bir nefes almıştı. Geçtiğimiz yıl Ekim ayında hayata geçirilen uygulamalar ile çok sayıda marka AVM yönetimleri ile karşılıklı olarak anlaşarak sözleşmelerini TL'ye çevirmiş, oranları yüksek bulan markalar ise 3 ay önceden bildirmek kaydı tazminatsız çıkış hakkını kullanmaya başlamıştı.
Sektör temsilcileri ise yüksek kiralar yüzünden Türkiye genelinde AVM'lerde 5 bin mağazanın boş olduğuna vurgu yaparak ciro kirasına dönülmesi halinde boş mağazaların hızla dolacağına inanıyor.
AVM’lerden tazminatsız çıkış yapmak isteyen markaların bu yönde karar almalarının perde arkasında yüksek kira oranları olduğuna dikkati çeken Öcel, sözlerini şöyle sürdürdü; ''Kira, markalarımızın giderleri arasında en yüksek kalemi oluşturuyor. Bazı AVM’lerde kira, cironun yüzde 25’ini hatta 35’ini oluşturabiliyor. Bir işletmenin böylesine yüksek kira / ciro oranı ile bırakın kar etmeyi varlığını bile sürdürmesi çok zor.''
Tazminatsız çıkış konusunda kaç mağazanın bu durumdan dolayı zorda olduğuna ilişkin soruya; sayı vermenin yanıltıcı olacağını belirterek cevap veren Öcel, ancak üyelerinden çok sık şikayet aldıklarını kaydetti.
AVM'lerin tazminat noktasında diretmeleri halinde yargı yolunun açık olduğuna da işaret eden Öcel, kendisinin sahip olduğu marka için böyle bir süreci başlattığını, aynı yolu deneyen başka üyelerin de olduğunu dile getirdi.
Dövizle sözleşme yasağı sonrasında kira sözleşmelerini dövizle sürdüren AVM'ler olup olmadığına ilişkin soruya ise Öcel,
Türkiye’deki AVM’lerde beş binden fazla boş mağaza olduğunu, bu kadar çok mağazanın boş kalmasının en önemli nedenlerinden birinin de hiç kuşkusuz yüksek kiralar olduğuna da değinen Öcel, AVM yönetimlerinin mümkünse ciro kirasına dönmeleri durumunda bu boş mağazaların hızlı bir şekilde dolacağına inandıklarını söyledi.