Nova Kakhovka barajının yıkılmasının ardından sular altında kalan bölgede en az yedi kişinin kayıp olduğu açıklandı.
Rusya'nın TASS haber ajansı, yıkılan Nova Kakhovka barajından gelen suların çevredeki bölgeleri sular altında bırakması nedeniyle en az yedi kişinin kayıp olduğunu bildirdi.
Ukrayna'nın Herson bölgesinde Rusların kontrol ettiği Kahovka Barajı'nın bombalanarak ağır hasar alması nedeniyle Dinyeper Nehri'nin su seviyesi hızla yükselmişti.
Bölgedeki Yeni Kahovka şehrinin merkezi sular altında kalırken, bölgeden gelen görüntülerde su seviyesinin binaların ikinci katına kadar çıktığı görülmüştü.
Rus yetkililer, savaştan önce yaklaşık 44 bin nüfusa sahip şehre ve selden etkilenen Golopristanskiy ve Aleşki bölgelerine yönelik tahliye kararı almıştı.
Ukrayna Başsavcısı Andriy Kostin, Nova Kakhovka Barajı’na saldırıyla ilgili savaş suçları soruşturması başlatıldığını açıkladı.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Ukrayna’da yıkılan Nova Kakhovka Barajı ile ilgili yaptığı açıklamada, “Ne olduğunu kesin olarak söyleyemeyiz” dedi.
Rusya’nın kontrolündeki Ukrayna’nın Herson bölgesinde bulunan Nova Kakhovka Barajı’nın yıkılmasının ardından Kiev’in talebi üzerine acil toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Ukrayna birbirini suçladı.
Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya ise ülkesinin baraja saldırı gerçekleştirdiği yönündeki iddiaları reddederek, Rusya’nın bir dezenformasyon kampanyası ile karşı karşıya olduğunu savundu.
Ukrayna’nın BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa da barajın Rus işgalciler tarafından havaya uçurulduğunu iddia ederek, yaşananları "Ukrayna’nın kritik altyapısına karşı bir terör eylemi" olarak niteledi.
17 bin kişi tahliye edildi
Rusya’nın kontrolündeki Ukrayna’nın Herson bölgesindeki Nova Kakhovka hidroelektrik santralinin vurulmasının ardından Ukrayna Başsavcısı Andriy Kostin, 17 binden fazla kişinin bölgeden tahliye edildiğini belirtti.
Kostin, "40 binden fazla insan sel tehlikesiyle karşı karşıya. Ukraynalı yetkililer 17 binden fazla kişiyi tahliye etti" ifadelerini kullanarak, Dnipro Nehri’nin Rus işgali altındaki tarafında 25 bin kişinin daha tahliye edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
"Nükleer santralin yakınındaki bir baraj savaş silahı olarak kullanılıyor"
Hem Rusya hem de Ukrayna birbirini suçlarken, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise olayı "çevre felaketi" olarak nitelendirdi.
Baraja yönelik saldırıdan Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini sorumlu tutan Baerbock, Almanya’nın tam olarak ne olduğunu bulmaya kararlı olduğunu söyledi.
Baerbock, "Nükleer santralin yakınındaki bir baraj savaş silahı olarak kullanılıyor ve insan hayatı büyük tehlikeye atılıyor. Bu çevre felaketinden sorumlu olan tek bir şey var: Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik canice saldırı savaşı" dedi.
Rusya, saldırının arkasında kendisinin olduğunu reddederken, Ukrayna tarafından bir "sabotaj eylemi" olduğunu iddia etti.
KARA MAYINLARI SUDA YÜZÜYOR
DSNS ekipleri ise sel sonucunda yer mayınlarının suda yüzdüğünü vurgulayıp halkın dikkatli olması gerektiğini belirtti.