Geçtiğimiz günlerde ilk uçuşunu gerçekleştirerek dünyada büyük ses getiren beşinci nesil yerli savaş uçağı KAAN'a yönelik iki sürpriz iddia gündeme geldi. Yeni uçuş için hazırlık yapılan uçakta yapısal değişiklikler yapılacağını öne süren savunma uzmanları söz konusu çalışmaların ise milli muharip uçağın burnu ve boyutu ile ilgili olacağını iddia ediyor.
21 Şubat 2024 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştiren Milli Muharip Uçak KAAN gökyüzüyle yeniden buluşmaya hazırlanıyor.
13 dakikalık ilk seyre dair parametre analizlerinin tamamlanmasının ardından KAAN, Mürted Hava Üssü'nden ikinci kez havalanarak bu kez daha uzun süre uçuş gerçekleştirecek.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ekipleri ise bir yandan 2025 yılında uçması hedefiyle KAAN'ın ikinci prototipini üretiyor.
Milli uçağa ilişkin ilk uçuş sonrası yaşanan gelişmeleri yorumlayan savunma uzmanları ise dikkat çeken bir iddiayı gündeme getirdi.
Savunma-havacılık uzmanı Tolga Özbek KAAN'ın yeni prototipinde boyutunun bir miktar küçültüleceğini öne sürdü.
Özbek, 21 metre uzunluğundaki uçağın yeni halinin daha kısa olacağını söyledi.
"KAAN'ın yeni prototipi için çalışmalar hızla devam ediyor. İkinci uçaktan sonra bunu üçüncü prototip izleyecek. Milli Muharip Uçak KAAN ile ilgili bazı yapısal değişiklikler planlanıyor. Boyutu birazcık küçültülecek. Burun kısmıyla ilgili çalışmalar yapılacak" diyen Özbek, KAAN'a ilişkin gelişmelerin dünya çapında yankılandığına dikkat çekti.
TUSAŞ mühendislerinin KAAN'a yönelik ilgiden oldukça mutlu olduğunu, bu doğrultuda çalışmaların hızlanarak devam edeceğini söyleyen Özbek'e göre, Baykar üretimi taarruzî insansız hava aracı AKINCI konusunda da farklı görev tanımlarına ilişkin planlar yapılıyor.
Geçtiğimiz günlerde her biri 850 beygir gücünde iki motorla uçuş gerçekleştiren AKINCI-C, toplamda 1700 beygir güce ulaştı. Kanada merkezli Pratt&Whitney yapımı 750 beygirlik PT-6 motorlarıyla AKINCI-B'yi Mart 2022'den beri başarıyla uçuran ve bu TİHA'ları TSK envanterine teslim eden Baykar, AKINCI-C'de hangi motorun kullanıldığına ilişkin bir bilgi açıklamadı.
Şimdi B serisinden daha da güçlü hale gelen AKINCI-C'nin 'hava-soj' görevine hazırlandığı iddia ediliyor.
Özbek, AKINCI'daki 'daha güçlü' motorların hem elektronik harp aygıtları hem de ASELSAN yapımı modern AESA radarının ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılayacağını belirtiyor.
Özbek şunları söylüyor:
"AKINCI-C'de kullanılan motorun PTA-66D olduğunu tahmin ediyoruz. Pratt&Whitney yapımı iki motor var, 1700 beygirlik. Motor gücünüz arttıkça hava aracının ağırlığı da artıyor ama taşıma kapasitesi yükseliyor. Motor nasıl pervaneyi çevirip hava aracını uçuruyorsa aynı zamanda uçaktaki sistemler için elektrik üretiyor. Malum AKINCI için ASELSAN'ın geliştirdiği AESA radarını bekliyoruz.
AESA radarının çok ciddi bir elektrik tüketimi var. Bu enerjinin PT-6'nın 850 beygirlik güçlü versiyonu ile karşılanması hedefleniyor. Daha hafif motor koyduğunuz zaman havada uzun süre kalabiliyorsunuz, daha yavaş uçuyorsunuz, taşıma kapasiteniz az ama uzun saatler havada kalabiliyorsunuz. O görevi biraz AKSUNGUR üstlenecek gibi görünüyor.
Önümüzdeki dönemde AKINCI'da farklı bir model görebiliriz. Havada elektronik karıştırma amaçlı kullanılabilecek bir model daha gelecek. Bunun için PT-6'nın güçlü motorlarından yararlanılır diye düşünüyorum."