Özellikle Facebook'un gerçeğe yakın sanal dünyalar oluşturma vizyonunu daha iyi yansıtmak için şirket adını 'Meta' olarak değiştirmesi sonrası 'metaverse' kavramı, popülaritesini ciddi oranda artırdı. Kavramın benimsenmeye başlamasıyla birlikte, yeni meslek grupları için de önemli bir gelir kapısı oluştu. Peki metaverse nedir? Metaverse meslekleri nelerdir? İşte 'metaverse' ile hayatımıza girecek olan meslekler...
'Metaverse'; insanların sosyalleşebilmesine olanak sağlayacak olmasının yanı sıra, insanların ve şirketlerin sanal arsa, ev ve dükkân gibi ihtiyaçlarına da cevap sunacak. 'Metaverse' evrenindeki sanal araziler, bir çeşit emlak ekonomisi oluşturacak. Bu durum, sanal emlak uzmanlığı gibi yeni bir iş tanımını da beraberinde getirecek.
'Metaverse' evreni; blok zinciri, kripto para ve NFT gibi yatırım araçlarını da bünyesine entegre edecek. Yeni ve dijital teknolojik yapıya sahip yatırım araçlarına yapılacak yatırımlar kapsamında, risk yönetimi uzmanları da önem kazanacak. Risk yönetimi uzmanları, bir şirketi veya bireyi potansiyel olarak 'metaverse' evreninde etkileyebilecek finansal riskleri değerlendirmekten sorumlu olacak.
Blok zinciri uzmanları ve geliştiricileri; finansal hizmetler, kamu, teknoloji şirketleri, e-ticaret ve pazarlama alanlarında önemli bir konuma sahip olacak. Bu uzmanlar, 'metaverse' evreninde de blok zincirinin kullanıcılara daha iyi hizmet vermesinin yollarını arayacak.
Dijital ortamda bilgi saklama, işleme ve güvenlik konuları, hem şirketler hem de bireyler için artık daha da fazla önem taşıyacak. Bu alanda uzmanlaşmış elemanlara, 'metaverse' ile birlikte daha fazla ihtiyaç duyulacak.
Çevrim içi oyunların, her yıl hem artan oyuncu sayısı hem de yarattıkları ekonomik büyüklük ile dikkat çektiği biliniyor. 'Metaverse' evreniyle birlikte ise özellikle VR (Sanal Gerçeklik) tabanlı oyunların prototipini oluşturacak, tasarlayacak ve kullanıcılarla buluşturacak oyun tasarımcılarına rağbet olacak.
'Metaverse'; hem bireylere hem de markalara ürünlerini pazarlama, satma ve gelir elde etme noktasında yeni fırsatlar sunacak. Fiziksel dünyada özellikle mağazalarda iletişim kurulan satış uzmanlarına ve satış temsilcilerine, 'metaverse' evreninde de ihtiyaç duyulacak. Fiziksel mağazalarda görmeye alışılan satış temsilcileri ve uzmanları, avatarları ile dijital evrende de boy göstermeye başlayacak.
Dünya daha dijital hale geldikçe; siber suçlar da tüm bireyler, işletmeler ve devlet kurumları için en büyük tehditlerden biri olmayı sürdürüyor. Bu durum, 'metaverse'de de bireylerin ya da şirketlerin fiziksel güvenliğini korumak kadar önemli bir hal alacak. Siber güvenlik, 'metaverse' ile birlikte hayatın her alanına daha fazla yayılacak ve her bireyin veya şirketin gelecekte bir siber uzman güvenlik uzmanı olacak.
'Metaverse' evreni, iş ve özel hayata dair birçok yeniliği de beraberinde getirecek. Yeni kuşakların ve yeni tüketicilerin beklentileri, iletişim süreçlerini de kökten değiştirecek. İletişim alanında her kademede uzman iş gücü, 'metaverse' dünyasında da hizmet verecek. Hem fiziksel hem de dijital dünyaya hakim iletişim uzmanları ve bu uzmanların yer aldığı ajanslar, markaların gündeminde olacak. Pazarlama yöneticilerinin iş tanımlarına ise yeni görev alanları eklenecek. Pazarlama yöneticileri; kripto paralar ve blok zinciri teknolojilerini de kullanarak potansiyel kullanıcıları tanımlayacak, eğilimlerini izleyecek ve şirketlerin pazar paylarını en üst düzeye çıkarmasına yardımcı olmak için yeni stratejiler geliştirecek.