Dünya metropollerinin sayılı müzik merkezlerinden biri olmayı hedefleyen Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının (CSO) yeni binasının beklenen açılışına sayılı günler kaldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 3 Aralık'ta açılacak Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın (CSO) yeni binasında son hazırlıklar yapılıyor. CSO Şefi Cemi'i Can Deliorman, "Bu konser salonu Ankara ile bütünleşecek bir ikonik yapı" derken, açılış konseri için Türkiye'ye gelen dünyaca ünlü soprano Angela Gheorghiu da orkestra ile ilk provasını yaptı.
23 yıl önce temeli atılan ve senelerdir inşaatı tamamlanamayan CSO binasının yapımı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatları, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un çalışmalarıyla hız kazandı ve 194 senelik geçmişi bulunan orkestra yeni binasına kavuştu.
83 milyon avroya mal olan yeni müzik kampüsünün içinde CSO’nun tarihi binası da bulunuyor. Başkent'in merkezinde Ankara Kalesi ve Anıtkabir'in görüş ekseninde yer alan kampüs, dünyanın dört bir yanından en saygın orkestraları ve solistleri ağırlayacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılacak açılışa saatler kala binada son hazırlıklar sürüyor. Kovid-19 salgını nedeniyle yoğun önlemlerin alınacağı açılış programına sınırlı sayıda dinleyici HES koduyla kabul edilecek.
Yuvarlak yapıdaki büyük salonun doğal akustiğine dikkat çeken CSO Şefi Cemi’i Can Deliorman, "Bu salonun en büyük özelliği akustik olarak bir senfoni orkestrasına ev sahipliği yapabilecek olması. Yani bir solist, bir grup, bir oda müziği topluluğu, bir koro bu salona geldiğinde hiç mikrofon kullanmadan, 2 bin kişinin üzerinde dinleyiciye, bu kadar büyük bir hacimde, büyük bir müzik şöleni yaşatacak.
Yani salonun en büyük özelliği akustiği. Bu konser salonu aslına bakarsanız Ankara ile bütünleşecek bir ikonik yapı. Bu ne demek? Konser salonları büyük metropollerde şehirlerle özdeşleşirler.
Berlin’de gördüğümüz gibi Berlin Filarmoni Salonu, Sidney’de gördüğümüz gibi Opera Salonu, Hamburg’da gördüğümüz gibi Elbphilharmonie Salonu, bunlar o şehirlerle özdeşen ikonik binalar. Dolayısıyla bu binanın da iç ve dış olarak çok özel bir mimari yapısı var.
Ankara’yı, Türkiye’yi temsil edecek bir yapı olduğunu düşünüyorum. Hem iç mekanlarıyla hem dış mekanlarıyla bir kültür sanat adası olarak, bir müzik adası olarak dizayn edildi. 3 salonumuzda da, dış mekanlarda da Ankaralı dinleyiciye çok çeşitli güzel içerikler sunacağımızı düşünüyorum.
Bizim için korkunç bir mutluluk burada olmak. Böyle uluslararası çapta bir eve sahip olmak, burada dünya yıldızlarını ağırlayacak olmak, burada müzik üretecek olmak bizim en büyük motivasyonumuz şu anda" diye konuştu.
Yeni CSO binası, dünyaca ünlü soprano Angela Gheorghiu ve dünyanın en iyi piyano ikilileri arasında gösterilen Güher ve Süher Pekinel kardeşleri 3 ve 4 Aralık'ta Şef Deliorman yönetimindeki konserde ağırlayacak.
Ünlü soprano Angela Gheorghiu, açılış programı öncesi CSO ile birlikte ilk provasını yaptı.
3 ve 4 Aralık'ta dünyaca ünlü soprano Angela Gheorghiu ve dünyanın en iyi piyano ikilileri arasında gösterilen Güher ve Süher Pekinel kardeşleri Şef Cemi'i Can Deliorman yönetimindeki konserde ağırlayacak Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, ailesine bu yıl yeni katılan sanatçılarla ilk kez müzikseverlerin karşısına çıkacak.
Yıllardır özlemle beklenen ve son teknolojinin kullanıldığı CSO Konser Salonu'nda, 3 Aralık'taki konserde Donizetti Paşa'nın "Mecidiye Marşı", Guatelli Paşa'nın "Aziziye Marşı", Wolfgang Amadeus Mozart'ın "İki Piyano ve Orkestra İçin Konçerto"su, Ferit Tüzün'ün "Türk Kapriçyosu", Ahmed Adnan Saygun'un "Özsoy Operası Uvertürü", Francesco Cilea'nın "Del Sultano Amurate", Georges Bizet'nin "Habanera", Ulvi Cemal Erkin'in "Köçekçe"si seslendirilecek. 3 Aralık'taki bu konser sadece davetlilere açık olacak.
Müzikseverlerin kabul edileceği 4 Aralık'taki konserde ise yine soprano Angela Gheorghiu ve Pekinel kardeşler sahnede olacak, Türk ve dünya repertuvarından seçkin eserleri seslendirecek.
CSO, açılış konserinin ardından 5 Aralık'ta dünyaca ünlü piyanist İdil Biret'i konuk edecek.
Repertuarında yüzden fazla piyano konçertosu olan, 1959'dan bu yana 130'dan fazla CD kaydetmiş, dünyanın en iyi ve üretken piyanistlerinden biri olarak bilinen İdil Biret, Başkentin merakla beklenen konser salonunda dinleyiciler ile buluşacak.
"Türkiye'nin anıtsal piyanisti" diye atıfta bulunulan İdil Biret, CSO Ana Konser Salondaki konser programında Haendel, Beethoven, Debussy, Saygun ve Prokofiev’in eserlerini Ankaralı müzikseverler için yorumlayacak.
CSO yeni binasının Ana Konser Salonu dışında yine dünya standardında teknolojiye sahip Mavi Salon'da ise neoklasik müziğin Türkiye'deki genç temsilcilerinden olan Büşra Kayıkçı 5 Aralık'ta saat 15.00'te resital verecek.
Çocuk yaştan itibaren piyano, bale ve resim alanında eğitimler alan, ardından mimarlık fakültesinden mezun olan Kayıkçı minimalist, neoklasik ve ambient tarzda eserlerden oluşan ilk albümü "Eskizler"i 2019'da yayınlamıştı.
Kayıkçı, eylül ayında 27. İstanbul Caz Festivali kapsamında, genç caz finalisti olarak ilk kez kendi özgün eserleriyle sahne almıştı.
Açılış konserlerinin ardından profesyonel idari kadrosuyla 1826'da kurulan ve dünyanın en eski orkestralarından bir olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın ev sahipliğinde dünyanın dört bir yanından en saygın orkestraları ve solistleri ağırlamaya devam edecek.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası 2020-21 Konser Sezonu bilet fiyatları da belirlendi ve satışa çıktı.
CSO Konser Salonu'ndaki temsiller için konuklar, 1. Kategori için 100 lira, 2. Kategori için 70 lira, 3. Kategori için de 50 lira ücret ödeyecek.
3. Kategori fiyatlarında öğrenci ve emekli, tüm kategorilerde ise engelli, gazi ve şehit yakını indirimi, yüzde 50 oranında uygulanacak.