Havaların son günlerde bir sıcak bir serin seyretmesi ile birlikte gribal enfeksiyonların artış gösterdiği ve geçtiğimiz yıl Eylül ayından beri aktif olan grip salgının sürdüğü Türkiye'nin dört bir yanından uyarılar gelmeye devam ediyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, “Influenza salgını bir türlü bitmedi; Eylül ayında başlayan salgın halen devam etmekte” dedi. Peki İnfluenza nedir, nasıl bulaşır? İnfluenza belirtileri neler? Ayrıntılar haberimizde...
Grip vakalarının artış gösterdiği son günlerde salgınla ilgili uyarılar peş peşe gelmeye devam ediyor.
Bugünlerde havaların değişkenlik göstermesi ile enfeksiyonların da arttırdığını kaydeden Yılmaz, “Hava değişimleri zamanı enfeksiyonların en yoğun olduğu zamanlardır. Şu anda hava değişimi zamanı olduğu için enfeksiyon hastalıkları servisinde yer bulamıyoruz." dedi.
Yılmaz ayrıca "Bu değişim ile birlikte her türlü enfeksiyon karşımıza çıkıyor. Influenza salgını bir türlü bitmedi; Eylül ayında başlayan salgın halen devam etmekte. Yazın inşallah olmayacağını düşünüyoruz. Koronavirüs kışın da vardı ancak Influenza'nın altında kaldı. Influenza daha ön planda karşımıza çıktı. Koronavirüs'ü yine göreceğiz ancak daha az karşılaşacağız" dedi.
Hijyen kurallarına dikkat çeke Yılmaz, hasta olan kişi ile temasta bulunmamak gerektiğine ve hastalık halinde maskenin önemine dikkat çekti.
'Artık dünya çok küçüldü seyahatlerin kolaylaşması ile birlikte. Hemen her yerde insan olabiliyor. ' diyen Yılmaz; "Türkiye'den Çin'e giden de var, Çin'den Türkiye'ye gelenler de. Virüs çok kolaylıkla yayılabiliyor. Dünya genelinde değişik virüsler ile karşı karşıya kalınabiliyor ama toplum içinde belli bir bağışıklık oluştuğu için önceki kadar yayılmıyor, yayılanlar da o seviyede azalıyor ve kayboluyor” ifadelerini kullandı.
İnfluenza nedir?
Solunum yolu enfeksiyonu olarak değerlendirilen influenza virüsü damlacık, hava ve temas yolu ile bulaşabilir. Hastalık virüsün solunum yolu mukozasına tutunması ile ortaya çıkar. Sağlıklı yetişkin bireylerde genellikle hastalık daha hafif semptomlarla seyreder. Çocuk, bebek, yaşlı ve bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişilerde ağır klinik hastalık tablosu görülür.
İnfluenza Virüsü Nasıl Bulaşır?
Hasta olan kişilerin öksürmesi sonucunda virüsler damlacık yoluyla havaya yayılır. Diğer sağlıklı bireyler bu havayı soluduklarında solunum yoluyla virüsü vücutlarına almış olurlar. Böylece virüs solunum yolu mukozasına yerleşir ve belirtileri 1 ile 7 gün arasında ortaya çıkar. Maksimum bir haftalık kuluçka süresinden sonra hastalıkla ilgili şikayetler görülmeye başlanır. Belirtiler genellikle her yaş grubunda aynıdır. Ortaya çıkan bulgulara göre hastalık tanısı koyulur. Riskli grupta olan kişilerde hastalığa dair doğru tanı koyabilmek için detaylı tanı yöntemlerine ihtiyaç duyulabilir. Bu amaçla boğazdan ve burundan sürüntü alınan PCR testi yöntemi tercih edilebilir.
İnfluenza Belirtileri Nelerdir?
Günlük yaşamda sıklıkla karşılaşılan influenza belirtileri hastanın bağışıklık sisteminin durumuna göre değişir. En sık görülen belirtiler boğaz, burun, bronşlar ve bazen de akciğeri etki altına alır. Öksürük, aniden başlayan yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, burun tıkanıklığı ya da akıntısı, boğaz ağrısı, yorgunluk, aşırı halsizlik, ishal, kusma ve titreme bu belirtiler arasındadır.
Hastalarda görülen öksürüğün şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı kişilerde öksürük 14 günden daha uzun sürebilir. Hastaların büyük bir kısmı ekstra tedaviye ihtiyaç olmadan ortalama 1 hafta içerisinde iyileşirler. Bazı kişilerde zatürre, sinüs, bronşit ve kulak enfeksiyonları da birlikte görülmekte, hastalık daha ağır bir hal almaktadır.