
1 Ocak 2016'dan itibaren dağıtılmaya başlanan yeni tip sürücü belgeleriyle eski tip ehliyetlerin değiştirilmesi için tanınan süre dolmak üzere. Henüz ehliyetini yenilemeyen sürücüler, yenileme işlemleriyle ilgili detayları merak ediyor. “Eski ehliyetler ne zamana kadar geçerli? Ehliyet yenileme ücreti ne kadar ve hangi kuruma yatırılıyor?” gibi sorular gündemdeki yerini koruyor. İşte ehliyet yenileme süreciyle ilgili merak edilenler...

Eski tip ehliyet sahipleri için süre hızla daralıyor. 1 Ocak 2016 tarihinden önce düzenlenen sürücü belgeleri, belirlenen süre içerisinde yenilenmediği takdirde yasal geçerliliğini kaybedecek. Henüz ehliyetini yenilemeyen sürücüler için kritik bir sürece girilmiş durumda. Şu anda sadece 15 TL gibi cüzi bir ücret karşılığında yeni tip ehliyete geçiş yapılabiliyor. Ancak bu ücretin, Ağustos ayı itibarıyla yaklaşık 7 bin TL'ye yükselmesi bekleniyor. Peki, eski ehliyetler tam olarak hangi tarihe kadar geçerli olacak? Ehliyet yenileme işlemleri nasıl ve nereden yapılır? Gerekli belgeler nelerdir? Tüm merak edilenleri sizler için derledik.

EHLİYET YENİLEME NE ZAMAN SON?
Ehliyet yenileme için tanınan süre 31 Temmuz 2025'te sona erecek. Ağustos itibarıyla ehliyet yenileme ücreti 7 bin 438 lira olacak.

EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ NE KADAR, NEREYE YATIRILIR?
Eski Tip Sürücü Belgesi yenileme ücreti 15 TL. Sürücü belgesi yenileme ücreti anlaşmalı bankalar ve PTT şubelerine yapılabiliyor.

Başvuru nasıl yapılıyor?
Sürücü belgesini yenilemek isteyenler, Alo 199 Çağrı Merkezi, mobil uygulama veya "nvi.gov.tr" üzerinden randevu alarak gerekli evrakları tamamlayıp nüfus müdürlüklerine başvurabiliyor.
Ehliyetini yenilemek isteyenlerin eski sürücü belgelerini ibraz etmeleri, 15 liralık başvuru ücretini ödemeleri, yetkili sağlık kuruluşlarından alınmış sürücü sağlık raporunu sunmaları, son 6 ay içinde çekilmiş bir biyometrik fotoğraf ve Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'nde (MERNİS) kayıtlı açık adreslerini bildirmeleri gerekiyor.
Başvuruda bulunanların yeni sürücü belgeleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından basılarak PTT aracılığıyla adreslerine teslim ediliyor.
Bu süreçte, nüfus müdürlüklerinden veya e-Devlet üzerinden alınan geçici sürücü belgesi ile araç kullanılabiliyor.