
Yeni kıdem tazminatı ne kadar olacak, sorusu yaklaşan temmuz zammı ile beraber gündeme geldi. Enflasyon verileri, hem memur ve emekli maaşları hem de kıdem tazminatı tavanı gibi birçok ödeme kalemi için önemli bir belirleyici olacak. Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte SGK ve Bağkur emeklileri yüzde 16,67 oranında; memur ve memur emeklileri ise, yüzde 15,6 oranında maaş farkı alacak. TÜİK verisi sonrası Kıdem tazminatı tavanı da yükselecek. Ocak 2025 zammı sonrası kıdem tazminatı tavan ücreti 46 bin 655 lira 43 kuruş olmuştu. Peki, 2025 kıdem tazminatı tavanı ne kadar olacak, yeni kıdem tazminatı ne zaman açıklanacak? İşte, Kıdem tazminatı 2025 temmuz hesaplaması ve ayrıntılar. İşte detaylar:

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan 2025 yılı Haziran ayı enflasyon rakamlarına göre belirlenecek. Bu veri, 3 Temmuz 2025 tarihinde kamuoyuna duyurulacak. Memur zammı ile birlikte birçok sosyal yardım ve ödeme kalemi de değişecek. Kıdem tazminatı tavanından bedelli askerlik ücretine, 65 yaş aylığından engelli maaşlarına kadar yüz binlerce vatandaşın geliri temmuzda yeniden hesaplanacak. Peki kıdem tazminatı ne kadar olacak?

Kıdem tazminatı tavanı da memur maaş katsayılarına endeksli olduğu için Temmuz ayında yeniden güncelleniyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeye göre, Yeni yılla beraber Ocak 2025 zammı sonrası kıdem tazminatı tavanı 46 bin 655 lira 43 kuruş olarak belirlenmiştir. Bu tutar, 2025 yılının ikinci yarısı için açıklanacak memur maaş katsayıları ile tekrar güncellenecektir. Kıdem tazminatı tavanı, çalışanın her bir hizmet yılı için alabileceği en yüksek brüt tazminat tutarını ifade eder.

KIDEM TAZMİNATI TAVANI NE KADAR OLACAK?
Haziran enflasyon verileri sonrası belirlenen yüzde 15,57 oranındaki zamla birlikte memur maaş katsayısı yükseldi. Bu artış, kıdem tazminatı tavanına da doğrudan yansıdı.

Yeni hesaplamalara göre, 2025 yılının ikinci yarısında geçerli olacak kıdem tazminatı tavanı 53 bin 919 lira 67 kuruşa çıktı. Damga vergisi kesintisi sonrası ise çalışanlar yıllık en fazla 53 bin 510 lira tutarında tazminat alabilecek.

KIDEM TAZMİNATI NASIL ALINIR, KİMLER ALIR?
İşçinin, 1475 sayılı İş Kanunun 14’üncü maddesine göre, aynı işverene bağlı olarak en az 1 yıl çalışması ön koşulu ile birlikte;
- İşveren tarafından iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık nedenleri dışındaki nedenlerle iş sözleşmesinin feshedilmesi,
-İşçi tarafından sağlık, iyi niyet ve ahlak kuralarına aykırılık veya işyerinde işin durması ve benzeri nedenlerle sözleşmesinin feshedilmesi,
-Askerlik görevi nedeniyle işten ayrılma,
-Emeklilik hakkının elde edilmesi veya bu kapsamda yaş dışında gereken sigortalılık süresi ve prim gününün doldurulması nedeni ile işten ayrılma,
-Kadının evlenmesi halinde 1 yıl içinde kendi arzusu ile işten ayrılma,
-İşçinin ölümü,
koşullarından birinin gerçekleşmesi halinde kıdem tazminatı ödenmesi gerekmektedir.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?
Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilmektedir. Kıdem tazminatı hesaplamaları sırasında işçiye ödenen ücretin yanı sıra, kendisine düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatler (yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşuluyla ikramiye ödemeleri vb.) de dikkate alınmaktadır. Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılmıştır.