İstanbul’un dönüşümünde "Yarısı Bizden" kampanyası ile kentsel dönüşüme giren her bir konut için 700 bin hibe, 700 bin kredi ve 100 bin tahliye desteği olmak üzere toplamda 1,5 milyon TL destek verilecek. İşte Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Projesi kapsamında yarısı bizden kampanyasının detayları.
İstanbul’da riskli yapıların yenilenmesi için yeni bir dönem başlıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yeni yol haritasını açıkladı. Yarısı Bizden kampanyası ile her bağımsız bölüm için toplamda 1.5 milyon liralık destek verilecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Yüzyılın Dönüşümü İstanbul’ programında İstanbul’un kentsel dönüşümünde yol haritasını açıkladı. İstanbul’un dönüşümünde "Yarısı Bizden" kampanyası ile kentsel dönüşüme giren her bir konut için 1,5 milyon TL destek verilecek. Bunun 700 bin TL’si hibe, 100 bin TL’si tahliye desteği, 700 bin TL’si de kredi desteği olarak verilecek. Verilen kredi ilk yıl faizsiz, 10 yıl vadeli olacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Şimdi ‘Yeniden İstanbul Zamanı’ diyoruz. 1 milyona yakın yepyeni, sağlam, depreme dayanıklı, vatandaşlarımızın refahının arttığı, içinde yaşamaktan mutlu oldukları konutları ve iş yerlerini inşa edeceğiz. Bugün, ‘Yarısı Bizden’ kampanyamızda yüzde 100 anlaşma sağlayan 100 binadaki 500’den fazla vatandaşımızla ilk sözleşmelerimizi imzaladık.” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, ülkemizin yapı stokunun büyük kısmının 1950’li yıllardan sonra göçlerle birlikte büyük şehirlere gelen insanların ya kaçak ya da bir gece vakti birkaç dostuyla birlikte yapmış olduğu evlerden oluştuğunu kaydetti. Bu binaların çoğunun risk altında olduğunu vurgulayan Bakan Özhaseki, “Bu işin bir tek yolu var. O da kentsel dönüşüm. Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla kentsel dönüşüm yasasını 2012 yılında çıkardık. O yasaya dayalı olarak ülkemiz genelinde 2 milyon 200 bin civarında konut ve iş yerleri yenilendi. Şu anda 400 bin bağımsız bölümün yenileme çalışmaları devam ediyor. Ayırdığımız bütçe 480 milyar TL.” şeklinde konuştu.
“İSTANBUL’DA 600 BİN RİSKLİ KONUTU YENİLEMEMİZ LAZIM”
İstanbul’a ilişkin de bilgiler veren Bakan Mehmet Özhaseki, “İstanbul'da 6 milyon civarında konut, 1,5 milyon kadar da iş yerimiz var. 600 bin konutun en riskli durumda olduğunu burada söylememiz gerekiyor. Bir an önce bunları yenileyeceğiz. Yol haritamız hazır.” dedi.
“İSTANBUL BİZİM GÖZ BEBEĞİMİZ”
İstanbul’un ticaretin, sanayinin, turizmin ve finansın merkezi olduğunu vurgulayan Bakan Özhaseki, şöyle konuştu:
“İstanbul bizim göz bebeğimiz. Onu her türlü tehlikeden ve tehditten azade kılmamız lazım. 2012’de çıkan yasayla 800 bin civarında yapı yenilendi. 170 bini devam ediyor. Ancak bu 11 yıllık süre içerisinde gördük ki, çok hızlı hareket edemiyoruz, hızımızı yavaşlatan ve önümüzü kesen engeller var.
Yasal birtakım tedbirlerin alınması lazım. Bir taraftan da özellikle her yapılan iyi işe engel olmaya çalışan ne yazık ki odalarımız, derneklerimiz, bazı ideolojik gruplar var. Bunların da engellemeleriyle birlikte kentsel dönüşüm bazı yerlerde vatandaşa eziyet haline gelmeye başlıyor. Buna engel olan insanların aslında İstanbul diye, Türkiye diye bir derdi yok.”
Bakan Mehmet Özhaseki, İstanbul’un dönüşümü için derslerine çok çalıştıklarını belirterek, “Bütün arkadaşlarımızla aylarca emek verdik. Bütün bilgi birikimimizi ortaya koyduk. Toplantılar yaptık. Sonra, Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurasını düzenledik. Akademisyenlerimizi, belediyelerimizi, sivil toplum örgütlerini davet ettik. Onların da fikirlerinden istifade ettik.
Bunlara dayalı olarak önce Kentsel Dönüşüm Başkanlığımızı kurduk. Sonra da bize engel teşkil eden, işimize mani olan, kötü niyetli insanların suiistimal ettiği yasaları değiştirdik. Yüzde 50+1 gibi bir prensipte karar kıldık. Tebligat kanununda kolaylaştırıcı işlemler yaptık. Bunlar devrim niteliğinde oldu. Bunlar, İstanbul'umuzdaki ve tüm Türkiye'deki kentsel dönüşümü hızlandırmamızı sağlayacak başlangıçlar.” diye konuştu.
İSTANBUL’DA YARISI BİZDEN KONUT DESTEĞİ NE KADAR?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmasında, İstanbul’un kentsel dönüşümünde verilecek destek paketini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı pakete göre, İstanbul’un kentsel dönüşümü için "Yarısı Bizden" kampanyası ile kentsel dönüşüme giren her bir konut için 1,5 milyon TL destek verilecek. Bunun 700 bin TL’si hibe, 100 bin TL’si tahliye desteği, 700 bin TL’si de kredi desteği olarak verilecek. Verilen kredi de ilk yılı faizsiz 10 yıl vadeli olacak.
Kampanyada destek miktarı maliyete göre değişecek mi, sabit mi kalacak?
İstanbul’da her binanın yenilenmesinde maliyetler çok farklı çıkıyor. 2 milyon TL maliyeti olan da var 1.5 milyon TL olan da. Ancak destek miktarı maliyete göre değişmeyecek. Yarısı Bizden kampanyası ile her bağımsız bölüm için toplamda 1.5 milyon liralık destek verilecek.
Kredi ödemeleri ne zaman başlayacak, faiz nasıl hesaplanacak?
Kampanyada, 100 bin lirası kira desteği olmak üzere 800 bin lira hibe, 700 bin lira da uygun şartlarda kredi uygulaması olacak. Kredilerin ödemesine evler tamamlandıktan sonra başlanacak, ilk yılı faizsiz tahsil edilecek. Kalan yıllarda kredi maliyet oranı TÜFE’nin yarısı kadar olacak. Mesela TÜFE yüzde 60 ise yıllık maliyeti yüzde 30 olacak.
Kentsel dönüşüm yasasına göre yeni evleri kim yapacak?
Kampanya ilk açıklandığında TOKİ sürecin içindeydi. Ancak bakanlık kaynaklarına göre, yeni dönemde vatandaş evini kendisi yenileyecek. Deprem bölgesindeki Yerinde Dönüşüm gibi uygulamalarla vatandaş özel sektörle anlaşarak süreci başlatacak.
Kentsel dönüşümde kimler hibe alabilecek?
Kentsel dönüşüm yasası kapsamında rezerv alanda, riskli alanda yer alan ve riskli yapı kararı olan yapılar destek alabilecek. Vatandaş ruhsatı aldıktan sonra anlaştığı müteahhidi bildirecek, kamu inşaat seviyesine göre aşama aşama ödeme yapacak. Dönüşüm için hak sahiplerinin yüzde 50+1 anlaşma oranına ulaşması yeterli olsa da hibe için yüzde 100 uzlaşı istenecek.