EDISYON:

10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü utanç günü oldu: Terör devleti İsrail onlarca gazeteciyi katletti

Lokman Özdemir
10:2510/01/2024, Çarşamba
G: 10/01/2024, Çarşamba
Yeni Şafak
Gazze
Gazze

Dünya Çalışan Gazeteciler Günü'nü bugün bir kez daha anarken, Gazze'de geçen 94 günde terör devleti İsrail'in 112 gazeteciyi katletmesine tanık olduk. Bu acı verici sayı, dünyada iki yılda öldürülen gazetecilerin sayısını aşmış durumda. Ancak, Batı medyasının bu vahşeti sadece izlemekle yetinmesi, olayın yeterince geniş bir şekilde yansıtılmadığı endişesini doğuruyor. Gazetecilik mesleğine yönelik yapılan bu saldırıların ve kayıpların daha geniş bir şekilde gündeme taşınması, medya özgürlüğüne duyulan ihtiyacı bir kez daha ön plana çıkarıyor.

Terör devleti İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden gazetecilerin sayısı, 2021 ve 2022'de dünya genelinde öldürülen gazetecilerin sayısını aşmış durumda. İsrail ordusunun kara, hava ve denizden 3 aydan fazla bir süredir devam eden saldırıları, sivillerin yanı sıra birçok gazetecinin yaşamına mal oldu. İsrail'in saldırılarında, uluslararası kurallara göre dokunulmazlığı bulunan gazeteciler de hedef alındı.



2 yılda dünya genelinde öldürülenlerden daha fazla


Gazze'deki hükümete bağlı basın ofisinin açıklamasına göre, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden medya çalışanı sayısı 112'ye ulaştı. Bu, İsrail'in sadece 3 ay içinde Gazze'de öldürdüğü gazeteci sayısının, 2021 ve 2022'de dünya genelinde öldürülenlerden daha fazla olduğunu gösteriyor.


Basın susturulmaya çalışılıyor


Bugün aynı zamanda 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü. Filistinli Gazeteciler Birliği Başkanı ve Aksa Radyosu Genel Müdürü İmad Zaqout'a göre, İsrail, Filistin'e yönelik saldırılarını örtbas etmek amacıyla basını susturmaya çalışıyor. Ancak ABD ve Avrupa medyasının, İsrail'in saldırıları karşısında sesini çıkarmaması eleştirilere neden oluyor. İsrail bu süreçte, İngiliz Reuters Ajansı'nın muhabirlerini hedef aldı, ayrıca Fransız AFP Ajansı'nın Gazze bürosunu füzeyle vurdu. Ancak Batı basını, bu olaylara karşı sesini yeterince yükseltmedi.




#Gazeteci
#İsrail
#Gazze

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.