Yaklaşık 70 dakika süren kıtalar arası geçişin ardından köprünün Avrupa yakasında konuşma yapan Karaismailoğlu, projenin yapımında sarfedilen emeğe ve gösterilen özveriye rakamlarla dikkat çekti.
Karaismailoğlu, "Yaklaşık 5 bin 100 personel ve 740 iş makinesiyle gece gündüz çalışarak inşa ettik. Çanakkale şehitlerimiz Türkiye'nin düşmanlarına bir şey öğretti, Çanakkale'nin geçilemediğini. Çünkü Çanakkale düşman için hiçbir zaman geçilemeyecektir, ancak söz konusu dostluk, kardeşlik, üretim, ticaret, turizm, istihdam olunca sadece 6 dakikalık konforlu bir yolculuk ile Çanakkale Boğazı'nın bir yakasından diğer yakasına geçmek mümkün olacak” diye konuştu.
Köprünün lojistikte sağlayacağı kolaylığa dikkat çeken Karaismailoğlu, “Feribotla 60 dakikada geçilen, ancak saatler sürebilen Çanakkale Boğazı'ndan geçiş, projemizle sadece 6 dakikaya düşecektir. Cumartesi günü yapacağımız açılışa bütün vatandaşlarımızı bekliyoruz" dedi.
-Köprünün ana kablosunda kullanılan 162 bin kilometrelik toplam tel uzunluğu ile dünyanın çevre uzunluğunun dört katı kadar.
-Kule kesonları alanı 1 futbol sahası büyüklüğünde.
-Kullanılan 227 bin metreküplük beton ile 100 metrekarelik 5 bin 900 daire yapılabilir.
-Köprüde kullanılan 177 bin ton çelik ile 177 bin adet binek otomobil üretilebilir.
-Akıllı ulaşım sistemleri kapsamında da 225 bin 250 metre uzunluğunda fiber optik iletişim altyapısı tesis edildi.