
Ankara, ABD’nin Musul operasyonunda yeni tehditlerin önünü açacak 5 tehlikeye dikkat çekti. İki ülkenin bu konuda yaptığı görüşmede, Türkiye, kendisine sunulan operasyon planında sakıncalı bulduğu ve bölgenin fay hatlarını etkileyecek çekincelerini Washington’a iletti.
ABD'nin Musul operasyonunda yeni mezhep çatışmalarını beraberinde getirecek planlama hataları Türkiye'nin tepkisini çekiyor.
Türkiye ve ABD arasında, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken ve Başkan Barack Obama'nın DAEŞ'le Mücadele Küresel Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk geçen Salı Ankara'da DAEŞ'le mücadele kapsamında bir dizi görüşme yaptı. Görüşmelerde, Türk tarafı kendisine sunulan operasyon planında sakıncalı bulduğu ve bölgenin fay hatlarına etki edebilecek 5 çekincesini Washington'un dikkatine getirdi.
ABD ile yapılan görüşmelerde Türkiye'nin ilk uyarısı tarihi Türkmen kenti olan Telafer ilçesine ilişkin. Washington yönetimi, en büyük ilçe olan Telafer'i milislere bırakmaya kararlı olduğunu Ankara'ya bildirdi.
Ankara ise Şii milislerin de kente intikalinin olumsuz sonuçlara yol açacağı uyarısında bulundu. ABD'nin Türkmen kenti Telafer'i Şii milislere bırakma kararı, 2004-2005'te yaptıkları gibi mezhep savaşını tetikleyebilir
Türkiye'nin ABD'ye ikinci uyarısı, İran-Irak-Suriye arasında kopan kara bağlantısını Haşdi Şabi'nin Telafer'le kuracak olması. Şii milislerin Telafer'e yerleşmesi, Suriye sınırına ulaşıp İran-Irak için “mezhep koridoru”nu tekrar açmalarına neden olacak Bu durum da İran ve Irak'tan Beşşar Esed rejimine milis ve askeri lojistik naklini kolaylaştıracak.
Ayrıca, Şii milislerin Telafer'de güçlenmesi, komşu ilçesi Sincar'da PKK karşısında IKBY varlığını zayıflatacak. Terör örgütü PKK'nın Sincar'daki varlığı kalıcı hale gelecek. Şii milisler Telafer'e komşu Sincar'daki PKK ile ittifağını güçlendirip Irak-Suriye sınırında kalıcı hakimiyet kuracak.
Ankara, DAEŞ'in güç kaynağı Rakka ve Musul'a eş zamanlı hamlenin sonuç alıcı olacağını iletti. ABD'nin yalnızca Musul'daki operasyona ağırlık vermesi durumunda ise buradan kaçacak DAEŞ militanlarının Rakka ve hatta Bab ilçesine yığılmaları söz konusu olabilir. Türkiye bu nedenle ABD yönetimini, Musul'da attığı adımların, Suriye'de Bab ilçesine yaklaşan Fırat Kalkanı Harekatı aleyhine dönmemesi uyarısında bulundu.
Irak yönetiminin isteği üzerine Türkiye, 2015 başında Musul'un Başika bölgesinde yaklaşık 3 bin yerel gönüllüyü eğitti. Ankara, bölgenin asıl sahibi Musullular olduğu için Türkiye'nin eğittiği 3 bin yerel gönüllüye operasyonda rol verilmesini istedi.