Bahçeli'nin 'erken seçim' için işaret ettiği uyum yasaları

Yeni Şafak
12:5517/04/2018, Salı
G: 17/04/2018, Salı
Yeni Şafak
Çok sayıda kanun maddesi, yeni sisteme uygun şekilde düzenlenecek.
Çok sayıda kanun maddesi, yeni sisteme uygun şekilde düzenlenecek.

MHP lideri Bahçeli'nin 'erken seçim' için yapmış olduğu çağrıda işaret ettiği 'uyum yasaları' dikkati çekti. Bahçeli, 16 Nisan referandumunun ardından başlayan uyum yasaları sürecinin tamamlanmasının ardından erken seçimin yapılabileceğini ifade etti. AK Parti ve MHP'nin son aylarda 'cumhur ittifakı'nın ardından hız kazandırdığı uyum yasaları süreci için çalışmalar farklı başlıklar altında devam ediyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis'te partisinin grup toplantısında konuştu. Bahçeli, erken seçim için tarih vererek "Gerekli uyum yasalarının çıkarılmasının ardından MHP seçimlerin erkene alınmasından yana takdirini kullanmaktadır. 26 Ağustos'un Malazgirt'in yıl dönümünde yeni bir zafer ruhu ile Cumhurbaşkanını seçmeli ve en makul ve mantıklı yoldur" dedi.

Bahçeli'nin işaret ettiği uyum yasaları için işleyen süreç devam ediyor. Adalet Bakanlığı'nın yürüttüğü uyum yasaları için süreç işliyordu. Çok sayıda kanun maddesi çalışmalar kapsamında en yakın süre içerisinde değiştirilecek. Yeni sistemin hayata geçirilmesi için tüm maddelerin taranmasına başlandı.

Uyum yasaları çok sayıda kanunu kapsıyor

Anayasa değişikliğine uyum sağlanması için Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu'nda 7 madde, Milletvekili Seçimi Kanunu'nda 9 madde, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunu'nda 10 madde, Siyasi Partiler Kanunu'nda 11 madde, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu'nda 30 madde, Uyuşmazlık Mahkemesi Kanunu'nda 27 madde ve Askeri Ceza Kanunu'nda ise 50 maddede değişiklik yapılması zorunluluğu bulunuyor. Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanı seçilenin partisi ile ilişiğinin kesileceğine ilişkin düzenlemeye uyum için Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu'nun 4. maddesinin son fıkrasında bulunan "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer." hükmünün kanundan çıkartılması gerekiyor.



AK Parti'den 'uyum yasası' mektubu

AK Parti, ittifak çalışmalarının ardından hız verdiği uyum yasalarının taslağının oluşturulması için milletvekillerine tek tek bir mektup göndererek öneriler ve görüşlerini istedi. Mektupta vekillerin hangi alanlarda çalışması gerektiği de belirtildi.

MHP de uyum yasası için girişimlerde bulunuyor

AK Parti'de, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin mevcut kanunlara uyumlaştırılmasına yönelik "uyum paketi"nin hazırlıkları sürerken, MHP'de de düzenlemeye ilişkin partinin görüşlerini içeren bir çalışma yapılıyor. MHP, uyum yasaları için bir çok kritik konuda AK Parti'ye görüşlerini bildirecek.




  • MHP, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin mevcut kanunlara uyumlaştırılması çalışmasının, 2019 yılında gerçekleştirilecek yerel, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri dolayısıyla bu yıl tamamlanmasını istiyordu.

#Erken seçim
#Uyum yasaları