Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu’nda görüşülen Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Kanun Tasarısı, kabinede imzaya açıldı. Tasarı, boşanmış anne-babalar arasında büyük krizlere yol açan çocuk göstermeme sorununa kökten çözüm getiriyor. Önümüzdeki günlerde TBMM’ye gelmesi beklenen ve boşanmış çiftlerin çocuklarının icra dairesi aracılığıyla teslimine de son verecek olan düzenlemede getirilen yenilikler dikkat çekiyor.
Tasarı ile boşanma gerçekleştikten sonra çocuk teslimi konusunda da birtakım düzenlemelere gidilecek. Ailenin çocukla ilişki kurmasında yaşanan sorunların önüne geçilecek. Çocuk teslimleri icra daireleri değil, çocuk teslim merkezleri üzerinden yapılacak. Ailelerden herhangi bir masraf da alınmayacak. Bu durumda icra dairelerinin rolü de tarihe karışacak.
Boşanan tarafların çocuğu göstermemesi; velayetin değiştirilmesi, geçici olarak hapsen tazyik ve nafakanın geçici olarak iptaline de sebep olacak. Çocuğu göstermeyen taraf eğer nafaka alacaklısı ise geçici olarak nafakası kesilecek. Çocuğu göstermeyen ebeveyn, eğer tutumunda ısrarcı olursa, üç ay hapis cezası gündeme gelebilecek.
Bu arada, tasarıyla ilk defa mağdur haklarına ilişkin müstakil bir kanuni düzenleme de yapılacak. Düzenleme, suç soruşturması ve kovuşturması sırasında suça muhatap olmuş mağdurları kapsayacak. Bunlar içerisinde özellikle kasten öldürme, ağır yaralama, cinsel saldırı ve işkence suçlarının mağdurları için maddi destek sağlanacak. Meslek edinmeleri amacıyla kurslar düzenlenecek.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AK Parti TBMM grup toplantısı öncesi, boşanma sonrası çocuğun teslimine ilişkin düzenleme hakkında bilgi verdi. Gül, “Anne ya da baba çocuğu görürken bir harç ödüyor, sanki bir malı teslim alıyor. Bu yaklaşımdan vazgeçilmesi için düzenleme getirdik. Çocuğun onuruna uygun teslim edilmesine ilişkin bir çalışma yapacağız. Çocuğu göstermeyenlere ilişkin de ağır yaptırımlar getiriyoruz” dedi. Çocukların cinsel istismarı suçlarına ağırlaştırılmış müebbete varan hapis cezalarının getirildiğini hatırlatan Gül, “18 yıl olan cezayı 30 yıla çıkartıyoruz. 20 yıl olan ceza da 40 yıla çıkıyor. Bu gerçekten çok ağır ceza. Umuyorum caydırıcılığı itibarıyla çocuklarımızı koruyan bir düzenleme olur” diye konuştu.