Türkiye'de kültür-sanatın kalbinin atacağı AKM, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete açıldı.
Beyoğlu'ndaki AKM açılışına Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve eşi Pervin Ersoy, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve pek çok siyasetçi katıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kurdele kesiminin ardından açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
Sözlerimin hemen başında cumhuriyetimizin kuruluşunun 98. yıl dönümünü tebrik ediyorum. Binlerce yıllık devletler silsilemizin coğrafyamızdaki son halkası olan cumhuriyetimizi bize armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm silah arkadaşlarını rahmetle yad ediyorum.
Bilindiği gibi temeli 75 yıl öce atılan AKM kullanılamaz hale gelmişti. Biz bunu düzeltmek için pek çok adım attık ama attığımız her adımda engellerle karşılaştık. Eski, köhnemiş AKM'yi yıktırmamak için yapılan kampanyaları hatırlıyorsunuz. Halbuki biz her seferinde yerine daha güzelini yapacağımızı söylüyorduk.
Yeni AKM ile İstanbul'a ve dünyaya unutulmaz kültür-sanat hizmetleri sunacak bir eser ortaya çıkardık. AKM'nin yenilenmesine karşı çıkanların eser karşısında bir nebze de olsa mahcubiyet duyacaklarına inanıyorum.
95 bin metrekare alana sahip bu eserin inşası 2 buçuk sene gibi rekor bir sürede tamamlandı. Bu eser eski Türkiye ve yeni Türkiye'nin en belirgin görüldüğü yerdir.
Biz 1994 yılından beri bu şehir için neler yapmadık ki. Böyle bir eseri şehrimize kazandırmakla bizden sonraki nesle en önemli hediyeyi verdiğimize inanıyorum.
İstanbul'un 1453'teki fethinden beri kentimize vurduğumuz mühürlerin son halkası AKM'dir. Emeği geçen herkesi şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum.
Bu açılışla birlikte Beyoğlu Kültür Yolu Festivalini de başlatmış oluyoruz. Birazdan izleyeceğimiz Koca Sinan Operası AKM'nin ve festivalin açılış programıdır.
İstanbul'a belediye başkanı seçildiğimizde etrafı gecekondularla çevrili, alt yapısı yetersiz bir şehir devralmıştık. Sorunları çözmek için kolları sıvadık ve kısa sürede çok önemli mesafe kaydettik. Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı döneminde de İstanbul'a ayrı bir özen gösterdik.
Artık karşımızda çehresi değişmiş, imkanları değişmiş, hedefleri büyümüş bir İstanbul vardır. Artık her alanda dünyanın en gelişmiş şehirleriyle yarışan ve çoğunu da geride bırakan bir İstanbul'a sahibiz. AKM'nin yapılışında da bu anlayışla hazırlanmasını istedik. Sağ olsun sanatçılar bunu yaptılar.
Törede ilk sözü alan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Cumhuriyetin 98. yıl dönümünde böyle bir açılışı yaptığımız için çok heyecanlıyım. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyorum" dedi.
Ersoy, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"AKM milletimizin eşsiz kültürünün parlayacağı yeni sahnenin adıdır. AKM ön yargıları yıkarak, olmaz denileni oldurarak yükselen bir eserdir.
Yüzde 70 yerli malzeme kullanılarak inşa edilen AKM, gerek inşaat ve yapı, gerekse ses ve ışık teknolojisinde en yüksek teknoloji kullanılarak yapılmıştır."
Açılış töreninin ardından Hasan Uçarsu'nun bestelediği, librettosunu Halit Refiğ'in aynı adlı senaryosundan hareketle Bertan Rona'nın yazdığı "Sinan" operası sergilendi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla operayı Hasan Uçarsu besteledi, librettosunu Halit Refiğ'in aynı adlı senaryosundan hareketle Bertan Rona'nın yazdığı 'Sinan' operasında orkestrayı şef Gürer Aykal yönetiyor, eser iki perdeden oluşuyor.
10 Şubat 2019'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temelini attığı AKM, 2,5 yılda tamamlandı. AKM bünyesinde 2 bin 40 kişilik opera salonu, 802 kişilik tiyatro salonu, galeri, çok amaçlı salon, çocuk sanat merkezi, müzik platformu, müzik kayıt stüdyosu, bir bilgi merkezi olarak kurgulanan ve müzik, sanat, mimari, tasarım gibi ihtisas başlıklarına odaklanan kütüphane, Yeşilçam Sineması ve tasarım dükkânı bulunuyor. AKM'nin en öne çıkan unsuru Taksim Meydanı'na bakan, özel olarak tasarlanarak üretilen 15 bin seramik parçasıyla kaplı dev bir küre olan opera salonu. Opera salonu fiziksel, teknik ve mimari analizler sonucunda, en iyi doğal akustiği elde edebilmek için at nalı biçimli tasarlanarak yapıldı. Yüksek kalitede ses niteliği ve reverberasyon süresi olarak dünyadaki nitelikli opera salonlarının sahip olduğu standartlarda inşa edildi. Salonda öncelikle opera, ama aynı zamanda senfonik konserler ve elektro-akustik destekli gösteriler için de doğru akustik şartlar sağlanabiliyor. Yan duvarlar boyunca kaplamalar akustik ihtiyaçlara uygun olarak özel olarak tasarlandı. Opera salonunda halı veya diğer tekstil döşeme gibi ses yutuculardan kaçınmak gerektiğinden, ahşap zemin tercih edildi.