Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay'daki AFAD Koordinasyon Merkezi'nde açıklama yaptı. Koca, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 20 bin 213 kişinin hayatını kaybettiğini, 80 bin 52 kişinin yaralandığını bildirdi.
Bakan Koca, "Yardım etmek isteyen tüm vatandaşlarımızın yardımlarını AFAD ve valiliklerimizin organizasyonunda ulaştırmasının önemine işaret etmek isterim. Sağlık yardımları için de Bakanlığımız Kriz Koordinasyon Merkezi'ne ulaşmanız kafi." açıklamasını yaptı.
Bölgedeki sağlık hizmetlerinin yürütüldüğü alanlarla ilgili detaylı bilgileri dün verdiğini ve yaralıların her bölgede ilk müdahalelerinin nerede yapıldığı ve ihtiyacına göre nerelere sevk edildiğiyle ilgili detayları aktardığını hatırlatan Koca, şöyle devam etti:
"Sağlık hizmetlerinin, afet bölgesinde kesintisiz sağlanması için tüm sağlık camiamız canla başla çalışmaktadır. Arama kurtarma ekiplerimiz, kesintisiz çalışmalarını devam ettirmektedir. Bölgede sağlık hizmetlerinin verilmesi için hastanelerimiz faal durumdadır. Sahra hastanelerimiz hizmet vermeye devam etmektedir. Müdahale çadırlarımız, ilk temasın ardından hastalarımızı en uygun sağlık tesisine ambulanslarla sevk etmektedir. Bölgede hastane hizmetlerinin yanı sıra birinci basamak sağlık hizmetleri de yerinde verilmeye başlandı. Özellikle köylerimize yaralıların durumlarını kontrol ve müdahale etmek ve kronik hastalarımızın sağlık hizmetlerini aksatmamak için 112 ekipleri ve ambulanslarla doktor ve ilaç sevk edilmeye başlandı. Kronik hastalarımızdan bölgeden sevki gerekenler için planlamalar yapılarak sevkleri gerçekleştirilmeye devam ediliyor."
Kimlik tespit çalışmaları devam eden yaralıların bulunduğunu aktaran Koca, ulaşılan her bilgiyi en hızlı şekilde tüm birimlerle paylaşmaya devam ettiklerini anlattı.
Bölgede sağlık hizmetlerinin durumuna ilişkin bilgileri paylaşan Koca, "Enkaz altından kurtarılan vatandaşlarımızın acil müdahalesinden sonra hava, kara ambulansları ve deniz araçlarıyla toplamda 20 bin hastamızın tedavilerinin devam ettirilmesi amacıyla bölge dışı illere transferi sağlandı." dedi.
Bakan Koca, önemli bir bilgiyi de paylaşmak istediğini belirterek şöyle konuştu:
"Afet bölgesinde AFAD tarafından kurulan çadır kentlerimizde sahra hastaneleri ve ünitelerinde sağlık hizmetleri sunuluyor. Sağlık hizmeti alan vatandaşlarımızın ilaçları yine bu merkezlerde verilecektir. Depremden etkilenen illerimizde yeni düzenleme ile geçici ve mobil eczaneler açılmaya devam edecek. Bölgede hasar gören ve bina güvenliği nedeniyle açılamayan çok sayıda eczanemiz var. Vatandaşımızın sağlık hizmetine erişimi önünde hiçbir engel kalmasını istemiyoruz. Başta bölge eczacıları olmak üzere isteyen eczacılarımızın deprem bölgesine mobil veya gezici eczane açarak hizmet vermesine izin vereceğiz."
Hastanelerin durumuyla ilgili de açıklama yapan Koca, Adana ve Diyarbakır'daki tüm hastanelerin tam kapasiteyle hizmet vermeye devam ettiğini, Adıyaman Eğitim Araştırma Hastanesinin sağlık hizmetlerini tüm birimleriyle sürdürdüğünü bildirdi.
Bakan Koca, Hatay Eğitim Araştırma Hastanesi'nin kapsamlı sahra hastanesi ve 16 acil müdahale ünitesiyle hizmet verdiğini, üniversite hastanesinin de tam kapasiteyle çalıştığını anlattı.
Fahrettin Koca, "Şu an itibarıyla deprem faciasında ne yazık ki 20 bin 213 kişi hayatını kaybetti, 80 bin 52 vatandaşımız yaralandı." bilgisini paylaştı.
Hatay'ın depremden en ağır etkilenen illerin başında geldiğini vurgulayan Koca, "Vefat sayımız Hatay'da 6 bin 205, yaralı sayımız ise 17 bin 823. Yıkılmış bina sayısı şu ana kadar 2 bin 749 olarak tespit edildi. Sahada, 410 ekiple toplam 10 bin 760 arama kurtarma personelimiz enkaz başında görev yapıyor." diye konuştu.
AFAD koordinasyonunda 7 noktada çadır kentler kurulduğunu bildiren Koca, "Toplamda 9 bin 102 çadırın dağıtım ve kurulumu yapıldı. 10 ilçede 73 lokasyonda sıcak yemek dağıtımı yapılıyor. Şimdiye kadar 404 bin 780 kişilik yemek dağıtıldı. Bu noktalara 21 yer daha ilave edilecek." ifadesini kullandı.
Bakan Koca, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Sözcüklerin değerini yitirdiği, kayıpların var olan her şeyi görünmez kıldığı acılı günler yaşıyoruz. Hepimizin göğsünde düğümlenen, içimize işleyen bir sızı var. Ancak bugün acımızı içimize gömüp bir can daha kurtarma çabasına devam edeceğiz. En son yaralımız iyileşene kadar mücadeleye devam edeceğiz. Milletimizden hayır dualarını esirgememelerini istirham ediyorum. Birlik olmaktan asla vazgeçmeyelim. Enkaz altında kalan insanlık olmasın. Gün yaraları sarma günüdür. El ele vererek üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir afet yok. Devlet burada, millet burada. Milletin asil duruşu ve duaları burada. İyi haberler almak, iyi haberler vermek beklentisiyle hepimizin kalbi deprem bölgesinde."