Asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat depremleri, birinci yılına yaklaşırken, 11 il eski günlerine dönmek için büyük yol katetti. Depremin yaralarını sarmaya çalışan bölgede hem fiziki hem de manevi restorasyon her alanda gözleniyor. Acıları çağrıştıran enkazlar temizlenirken, daha sağlam kent inşası da eş zamanlı ilerliyor. Bölge yaralarını sararken, geçici konaklama için kurulan konteyner kentler de kendine özgü kültürünü oluşturmuş. Depremin hemen ardından harekete geçen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, şehirlerdeki mevcut TOKİ konutlarının yakınlarına yeni evler inşa etmeye başladı.
Konut, köy evi ve ticarethanelerde yürütülen faaliyetlerde inşaat ustasından, işçiye, sıvacıdan boyacıya yüzlerce kişi, depremzedelerin bir an önce depremden önceki hayatına kavuşması için çalışıyor. Depremin birinci yılı dolmadan yaklaşık 46 bin konut hak sahiplerine teslim edilecek. Kahramanmaraş’ta ziyaret ettiğimiz TOKİ şantiye alanında bir yetkili, daha önce incelemelerde bulunan Japon inşaat mühendislerinin bu hıza ve kullanılan tünel kalıba takdirle yaklaştığını söyledi. TOKİ konutlarında su, elektrik, internet, doğal gaz altyapısına öncelik veriliyor. Görsel güzellik için konutların dış cephelerinde farklı renkler kullanılıyor. Çevre düzenlemesi yapılıyor. Çatılara da güneş panelleri kuruluyor. Ulaşımın kolaylaşması için de yol çalışması yapılıyor.
Vatandaşlar kaldırılan enkazların bulunduğu yerlerde zaman zaman dua ediyorlar. Davalık olduğu için henüz yıkılmayan veya enkazı kaldırılmayan binaların bir an önce yıkılmasını istiyor. Belediye görevlileri davalık enkazların başında 7-24 bekliyor. Polis de devriye geziyor. Enkaz başındaki iş makinelerinin seslerine vatandaşlar alıştı. Vatandaşlar önceleri izlediği iş makinelerini artık günlük hayatın bir parçası olarak değerlendiriyor.
389 konteyner kentte altyapı, güvenlik hizmetleri de dâhil olmak üzere okul, mescit, oyun parkları, mobil mutfak, psiko-sosyal destek hizmet alanları, sağlık ocağı da bulunuyor. Konteyner kentlerde su baskınlarına karşı ilave altyapı imalatları tamamlandı. Çatı akmalarına ve kaçak akımlara karşı da tedbirler alındı. Yıldırımdan korumak için de paratoner montaj çalışması yapıldı. Konteyner kentlerde okuldan diş polikliniğine kadar halkın ihtiyaç duyabileceği tüm sosyal donatı alanları bulunuyor. Yeni komşuluk ilişkilerinin kurulduğu kentlerde günlük hayatın gündemi TOKİ konutlarının kura çekimi. Hak sahibi binlerce afetzede ilk etap kura çekiminde kendisine ev çıkmasını istiyor. Bölgede ticari faaliyetlerin yeniden başlaması için ilk adımda geçici iş yerleri kuruldu.
Depremin hemen ardından eğitim öğretim faaliyetlerinin aksamaması için çalışılmaya başlandı. Konteyner kentlerde kurulan konteyner okullarda öğrencilerin eğitime devam etmesi sağlanıyor. Okulların yanı sıra konteyner kentlerde kütüphaneler, kitap kafeler de bulunuyor.
Konteyner kentler güvenlik kameraları ile takip ediliyor. Öğrencilerin de varlığının bilinciyle her bir sokağın başına ve sonuna internet vericiler yerleştiriliyor. Konteyner kent sakinleri yaşadıkları yerin görsel anlamda güzel olması için çalışıyor. Bu kapsamda bazı vatandaşlar konteynerlerinin önünü çitle çevirerek burayı veranda şeklinde kullanıyor. Bazıları ise konteynere ek bir beton çekerek alanı biraz daha genişletiyor. Konteyner kentlerde esnaf için konteyner dükkânlar da bulunuyor.