Türkiye Cumhuriyeti Devlet Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Haziran’da yapılan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nin ardından yurt dışına ilk resmi ziyaretini Azerbaycan’a yaptı. Erdoğan’ın, Aliyev’e verdiği söz üzerine başkan seçildikten sonra ilk resmi ziyaretini Azerbaycan’a yaptığı öğrenildi. Bundan önceki tüm ilk resmi ziyaretler KKTC’ye yapılıyordu. Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Zagulba Sarayı’nda baş başa görüştü. İki lider, baş başa görüşmeden sonra heyetler arası toplantıya katıldı.
Daha sonra Erdoğan ve Aliyev, ortak basın toplantısı düzenledi. 24 Haziran seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanı olarak yemin ettiğini hatırlatan Erdoğan, yeminin ardından ilk iş olarak kardeş, dost Azerbaycan’ı ziyaret ettiğini belirtti. Ortak basın toplantısında Başkan Erdoğan şunları söyledi: “Türkiye-Azerbaycan ilişkilerimiz tek millet, iki devlet anlayışında pekişiyor. Oraya bağlı olarak bugüne kadar bu işi getiriyoruz, getirmeye de devam edeceğiz. Savunma sanayisinde ihracatı artıran bir Türkiye var. Bunu kardeş ülkelerle çok daha farklı bir şekilde paylaşalım istiyoruz” dedi. Erdoğan, Azerbaycan ile gerek enerji noktasındaki ilişkiler gerekse savunma sanayisine yönelik adımların çok büyük önem arz ettiğini söyledi.
Başkan Erdoğan, “Nahçıvan ile yeni bir adım olarak, gerekirse demiryolu meselesini halletme noktasında, aradaki ilişkileri ulaşımda çok daha farklı bir noktaya taşımak her iki ülkeye güç katacaktır. Sağlık alanında da Nahçıvan’da yaşayan kardeşlerimizin özellikle Türkiye’deki sınır bölgelerinde eğitim, araştırma ve devlet hastaneleri olsun buradaki her türlü kolaylığı kendi halkımıza tanıdığımız gibi tanıma hususundaki tespitimi ve bu konudaki desteklerimizi vereceğimizi ifade ettim” dedi.
Başkan Erdoğan, FETÖ ile mücadele konusunda ise, “Gerek İlham kardeşimizin buradaki hassasiyeti gerekse bizde bulunup da Azerbaycan aleyhine faaliyette bulunanlara yönelik karşılıklı koordinasyonumuz birçok şeyin hallini arka arkaya getirdi. Maarif Vakfımız ile inşallah Azerbaycan Milli Eğitim Bakanlığının ortaklaşa yapacakları çalışmayla buradaki sıkıntıyı, açığı da süratle giderme fırsatını bulacağız” ifadelerini kullandı.
TANAP Projesi’nin Türkiye ve Azerbaycan için hayati olduğunu vurgulayan Başkan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu proje ile sadece Azerbaycan-Türkiye değil aynı zamanda Azerbaycan-Avrupa bağlantısını kurması bakımından önem arz ediyor. Bu proje bizi ciddi manada ilgilendiriyor. Bu kardeşliğimizin bir tezahürü olarak aynı zamanda stratejik bir yatırım olması bakımından da önem arz ediyor. TANAP ile ilgili Eskişehir’de attığımız adım hayati bir adımdı. Bütün bunların ötesinde yine Azerbaycan’ın yatırım noktasında Türkiye’deki Aliağa yatırımı gerçekten her türlü takdirin üzerindedir. Türkiye-Azerbaycan ilişkilerimiz tek millet, iki devlet anlayışında pekişiyor. Oraya bağlı olarak bugüne kadar bu işi getiriyoruz, getirmeye de devam edeceğiz.”
Erdoğan, ikili ticaret hacminin her geçen gün arttığını, üst düzey ziyaretlerin artarak devam ettiğini vurguladı. Bu ziyaretlerin kardeşlik duygularının ne denli ileri olduğunu gösterdiğine dikkati çeken Başkan Erdoğan, şöyle konuştu: “Savunma sanayisinde Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkiler de bu noktada önem arz ediyor. Türkiye savunma sanayisinde bildiğiniz gibi bunun 15 yıl öncesinde muhtaç bir milletken şimdi ihtiyaçlarının büyük kısmını kendisi karşılar hale geldi. Yüzde 20 gibi bir noktadayken şu anda yüzde 65’ini kendisi karşılayan bir ülke haline geldik. Savunma sanayisinde ihracatı artıran bir Türkiye var. Bunu kardeş ülkelerle çok daha farklı bir şekilde paylaşalım istiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. Başkan Erdoğan, ikili ticaret hacminde hedeflerinin mevcut rakamı ikiye, üçe katlamak olduğunu aktardı.
Aliyev, “Türkiye ve Azerbaycan, Avrasya’nın enerji haritasını yeniden belirliyor. Ortak çabalarımız sadece ülkelerimiz için değil bütün bölge ve Avrasya için büyük önem taşıyor. Türkiye ve Azerbaycan arasındaki dostluk bölgesel istikrara büyük fayda sağlıyor. Türkiye ve Azerbaycan’ın ortak çabalarıyla bölgede barışın sağlanacağına eminim” şeklinde konuştu. Aliyev, “Azerbaycan bugüne kadar Türkiye ekonomisine 13,9 milyar dolar yatırım yaptı. Türk şirketleri de Azerbaycan ekonomisine 12 milyar dolardan fazla yatırım yaptı. Bu büyük rakamlar ilişkilerimizin düzeyini gösteriyor. Ancak kardeş ülkelere bu kadar büyük yatırım yapılabilir” ifadelerini kullandı.
Aliyev, taraflar arasındaki ilişkilerin en yüksek düzeyde olduğunu söyleyerek “Tüm konularda birlikte hareket ediyoruz ve tüm uluslararası konularda daima birbirimizi destekliyoruz. Türkiye, Dağlık Karabağ sorununun çözümünde de Azerbaycan’a büyük destek veriyor. Bu konuda Azerbaycan’a en büyük destek veren ülke Türkiye’dir” ifadelerini kullandı. Azerbaycan topraklarının uzun yıllardır işgal altında bulunduğunu ve halkına etnik temizlik uygulandığını hatırlatan Aliyev, sorunun uluslararası hukuk kurallarının uygulanmasıyla çözülebileceğini vurguladı.
Aliyev, Türkiye’nin büyük askeri potansiyele sahip olduğunu ve Türk ordusunun dünyanın en güçlü orduları arasında bulunduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’den büyük miktarda askeri malzemeler alıyoruz. Geçen ay yapılan askeri geçit töreninde bunlardan bir kısmı sergilendi. İlişkilerimiz çok yönlüdür. Biz dost ve kardeşiz. Türkiye Cumhurbaşkanının seçimlerden sonra ilk ziyaretini Azerbaycan’a yapması bunu bir daha gösteriyor.”
Türkiye Devlet Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere Brüksel’e gidecek. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre 11-12 Temmuz’da gerçekleştirilecek zirvede, NATO İttifakı’nın mevcut güvenlik sınamalarına karşı uyarlanması amacıyla atılmakta olan adımların gözden geçirilmesi, Avrupa-Atlantik güvenliğine yönelik sınamalar hakkında stratejik nitelikli görüş alışverişinde bulunulması planlanıyor.
Gürcistan ve Ukrayna Devlet Başkanlarının katılımıyla tertiplenecek oturumda, bu ülkelerin NATO ile iş birliğinin güçlendirilmesi üzerinde durulması hedefleniyor. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah’ın da iştirak edeceği oturumda, ittifakın Afganistan’a desteğinin teyit edilmesi ve müttefiklerin Afganistan’a ilave katkılarını açıklamaları bekleniyor.
NATO’nun Avrupa-Atlantik bölgesinde barış ve istikrarın yayılmasına matuf “Açık Kapı Politikası”nın taahhüdünün teyit edilerek Makedonya’ya katılım müzakereleri için davette bulunulmasının öngörüldüğü zirvede, Irak’ın terör tehdidi dahil, güvenlik sınamalarıyla mücadele yeteneğinin geliştirilmesine ve kapasitesinin artırılmasına yönelik bir NATO Eğitim Misyonu başlatılması hususunda karar alınması planlanıyor. Başkan Erdoğan’ın zirve vesilesiyle mevkidaşlarıyla çeşitli ikili görüşmeler gerçekleştirmesi de öngörülüyor.