Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinin de arasında bulunduğu 224 sanıklı çatı davasında verilen hükmün gerekçeli kararını tamamladı.
Mahkemenin bugün imzadan çıkan kararında, 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde aradığı sonucu bulamayan FETÖ/PDY terör örgütünün darbe girişiminde bulunmaya karar verdiği belirtildi.
Darbe teşebbüsüne yönelik talimatın bizzat terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen tarafından verildiği kaydedilen kararda, bunun üzerine FETÖ'nün sivil imamları tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde örgüt yöneticileriyle darbe teşebbüsü kapsamında toplantılara başlandığı ifade edildi.
Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinin gerekçeli kararında 1 Kasım 2015 Genel Seçimi'nde aradığı sonucu bulamayan örgütün darbe girişiminde bulunmayı kararlaştırdığı, darbeye yönelik talimatın bizzat örgüt lideri Fetullah Gülen tarafından verildiği belirtildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisinde yer almayan örgüt mensuplarının da 2016'da bu yönde beklenti içerisine girdikleri ifade edilen kararda, örgüt mensuplarının kendi aralarında kriptolu haberleşme programı ByLock üzerinden yaptıkları yazışmalardan da bu durumun ortaya çıktığına yer verildi.
Örgüt elebaşı Gülen'in 19 Mart 2016'da Pensilvanya'daki malikanesinde üzerine ilk defa haki renk (asker yeşili) pardösü ile ekrana çıktığı ve sözde vaaz verdiğine işaret edilen kararda, elebaşının "giysi dili" ve yaptığı konuşmayla TSK içerisindeki mensuplarına subliminal mesaj verdiği kaydedildi.
Elebaşının, konuşmasının bir yerinde kurduğu cümleyi yarıda keserek, "Antrparantez umum adına konuşuyorum, umum İslam toplumu adına, Kapadokya sakinleri, oradaki serkarlar adına konuşuyorum" dediği vurgulanan kararda, "serkar" kelimesinin "komutan, amir, müdür" anlamına geldiğine işaret edildi.
"Kapadokya" kelimesinin ise örgütün TSK için kullandığı bir şifre olduğuna değinilen kararda, bu kelimenin anlamını, örgüt literatüründe "mahrem hizmetler" veya "hususiler" olarak adlandırılan ve örgütün TSK bünyesindeki faaliyetlerini koordine eden üst düzey TSK imamlarının bildiği vurgulandı.
Örgüt elebaşının konuşmasında sık sık "ıslahçılar" ve "ıslah hareketi" tabirlerini kullandığının altı çizilen kararda, "ıslah" kelimesinin Arapça olduğu ve "sulh" kelimesiyle aynı kökten türediği vurgulandı.
Kararda, "Islah ve sulh kelimelerinin aynı anlama geldiğinin vurgulandığı, nitekim örgüt liderinin ezoterik bir dil kullanarak yaptığı bu konuşmadan gerekli mesajı alan örgüt üyelerinin kendilerini 'yurtta sulh konseyi' olarak adlandırdıkları ve 15 Temmuz 2016'da bu isim altında darbe bildirisi yayımlayarak silahlı darbe teşebbüsünde bulundukları anlaşılmıştır." tespitine yer verildi.
Darbe kararının alınmasının ardından örgütün sivil imamlarınca TSK içerisindeki örgüt yöneticileriyle darbe teşebbüsü kapsamında toplantılara başlandığına işaret edilen kararda, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, bakanlıklar, Emniyet Genel Müdürlüğü, Genelkurmay Karargahı, kuvvet komutanlıkları, önemli ve stratejik konuma haiz kurumlar ile askeri birliklerin Ankara ve İstanbul'da bulunmaları nedeniyle bu iki ildeki planlamalara önem verildiğinin altı çizildi.
Darbe toplantılarının temmuz başından itibaren başladığı ve 10 Temmuz Pazar gününe kadar devam ettiği bildirilen kararda, bu toplantılardan en geniş kapsamlı ve darbe girişimine son şeklinin verildiği toplantının Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi 2280 Sokak'ta bulunan, örgüte ait Empati Danışmanlık adlı şirket adına Serkan Aydın tarafından kiralanan üç katlı villada yapıldığı kaydedildi.
Buradaki toplantılara her rütbeden askerler ile örgüt imamlarının katıldığı ifade edilen kararda, Ankara, İstanbul ve diğer illerdeki darbeye hazırlık toplantıları tek tek özetlendi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gemiye götürülmesi planlandı
Kararda, toplantılarda "Özel Kuvvetler Komutanlığında görevli timlerce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın alınması, bir yerde muhafaza edilmesi, İstanbul'da kısa süre bekletilip, denize açılacak bir gemiye hava yoluyla götürülmesinin" planlandığı aktarıldı.
Gerekçeli kararda, darbecilerin Başbakan Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Efkan Ala, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Emniyet Genel Müdürü Celaleddin Lekesiz, Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, TEM Daire Başkanı Turgut Aslan ve Özel Harekat Daire Başkanı'nı alarak Akıncı Üssü'ne götürmeyi planladığı tespitine yer verildi.
Darbeye hazırlık çalışmalarında TSK içerisindeki örgüt mensubu komutanlara aktif görevler verilmesinin esas alındığı ve darbe girişimininde kullanılacak birliklerin komutanlarının FETÖ mensubu komutanlardan seçildiğinin bildirildiği kararda, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin FETÖ/PDY'nin ülke genelindeki organik bütünlüğünden ve etkinliğinden istifade edilerek planlanıp uygulandığı belirtildi.
Kararda ayrıca şunlar kaydedildi: