İhmaller say say bitmiyor: Amasra maden faciası iddianamesi mahkemede

03:4523/01/2023, Pazartesi
G: 23/01/2023, Pazartesi
Yeni Şafak
Amasra’daki maden faciasıyla ilgili iddianame tamamlandı.
Amasra’daki maden faciasıyla ilgili iddianame tamamlandı.

Bartın Amasra’da 42 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin iddianame hazırlandı. Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ile Başmühendis Mehmet Tural’ın bin 62’şer yıl hapsi isteniyor. İddianamede, vantilatörlerin erimesinden, zorunlu modernizasyonun yapılmadığı tespitine kadar pek çok ihmal tek tek sıralandı.

Bartın’ın Amasra ilçesinde 14 Ekim 2022’de yaşanan ve 42 işçinin hayatını kaybettiği, 10 işçinin de yaralandığı maden faciasına ilişkin iddianame hazırlandı. 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede tutuklu şüpheliler Müessese Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural hakkında her bir işçi adına 42’şer kez “muhtemel kastla öldürme”, 4 kez “muhtemel kastla yaralama” suçundan hakkında toplam bin 62’şer yıla kadar hapis cezası talep edildi. Diğer 4’ü tutuklu 19 şüphelinin hakkında da “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talebinde bulunuldu.

KIYAFETLER UYGUN DEĞİL

İddianamede ayrıca patlamayla ilgili hazırlanan raporlara da yer verildi. Buna göre maden işçilerinin kullandığı kıyafetlerin ısı ve aleve karşı koruma, alev yayılma, alevli döküntü ve alevli yanma kriterlerine uygun olmadığına dikkat çekildi. Yine oksijenli ferdi kurtarıcı maskelerin tek vardiyalı kullanıma göre raf ömürlerinin uygun olduğu ancak iki vardiyalı kullanılması durumunda son kullanma tarihini doldurduğuna yer verildi.

MODERNİZASYON YAPILMAMIŞ

  1. Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’nin “Havalandırma sistemi acil hallerde ve ihtiyaç halinde kullanılabilmesi için hava yönünü ters çevirebilecek özellikte olur” hükmüne aykırı davranıldığına işaret edilen iddianamede, TTK Kurumu Teftiş Kurulu Raporu’nda “Ana nefeslik aspiratör modernizasyonu için ayrılan 2.000.000 TL’lik ödeneğin harcanmadığı” ibarelerinden anlaşıldığı üzere kurum yetkililerinin gerekli modernizasyon işlerini yaptırmayıp ihmalde bulundukları kaydedildi.

KAÇINILMAZ HALE GELMİŞ!

İddianamede, şu tespitler yer aldı: “Eksik işçi ve mühendis sayısı, mühendislerin her işin başında olmadığı gibi karar sürecinin dışında olmaları, güvenli mesafenin geçilerek dinamit patlatmaya müsaade edilmiş olması, vardiya listelerinde olmayanların yer altında çalışıyor olması ve hatta hayatını kaybeden 5 işçinin farklı vardiya işçisi olması, bozuk havalandırma cihazı olmasına rağmen aynı mahalde dinamit patlatmasına devam edilmesi, izleme merkezi gibi hayati önem taşıyan bir yerde gaz sensörü ikazlarına yeterince önem verilmemesi, el dedektörü kayıtlarında yüksek tehlikeli gaz seviyelerinin zaman içerisinde kayıtlarda yer almasına rağmen gerekli analizin yapılarak herhangi bir tedbirin alınmaması hususlarının yönetimsel eksiklik ile ihmallere neden olduğu ve meydana gelen patlamayı kaçınılmaz kıldığı anlaşılmıştır.”


#Amasra
#Maden
#TTK
#İddianame