EDISYON:

İkinci S-400’ü alırız

Haber Merkezi
04:0011/04/2019, Perşembe
G: 11/04/2019, Perşembe
Yeni Şafak
Mevlüt Çavuşoğlu
Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD’nin “Türkiye S-400’leri alırsa 5. nesil F-35’leri vermem” tehdidine, “İkinci S-400’leri alırız” restiyle cevap verdi. Çavuşoğlu, Türkiye’nin F-35 programına ortak olduğunu ama en kötü senaryoda dahi alternatifsiz olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, alternatiflerden biri olarak da Rus SU-57 savaş uçağını gösterdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile ABD arasında yaşanan S-400 ve F-35 gerilimine ilişkin sorulara NTV televizyonunda katıldığı programda cevap verdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Washington’un S-400 tehditlerine, “ABD Patriot satarsa biz alırız. Ama ABD Patriot satmazsa yarın biz ikinci bir S-400 de alabiliriz, başka bir hava savunma sistemi de alabiliriz” restini çekti. Çavuşoğlu, NATO üyesi ülkelerin bazılarında S-300 sistemleri bulunduğunu hatırlatarak “Herhangi bir savunma sistemine sahip olmak NATO üyeliğiyle çelişmez. Ayrıca bu konularda söz söyleyecek olan kişi NATO Genel Sekreteridir” diye konuştu.



NATO ÜYELERİNDEN ÖRNEK VERDİ

“NATO üyeliğiyle bizim aldığımız hava savunma sistemi arasında çelişki yok” ifadesini kullanan Çavuşoğlu, “Türkiye’nin NATO üyeliğini sorgulamak çok absürt bir şeydir çünkü bugüne kadar NATO’ya en çok katkı sağlayan ülkelerin başında geliyoruz” dedi. S-400’lerin tehdit oluşturmadığına, NATO ülkelerinden örnekler veren Çavuşoğlu, “Çünkü öyle olsaydı şu anda Slovakya başta olmak üzere Yunanistan, Bulgaristan, NATO üyesi ülkelerde S-300 sistemleri de tehdit oluştururdu” açıklamasını yaptı.


MÜTTEFİKLİĞE ZARAR VERİYORLAR

Mevlüt Çavuşoğlu, S-400 anlaşmasının “bitmiş bir anlaşma” olduğunu belirterek anlaşmanın ABD Kongresindeki Amerika’nın Düşmanlarına Yaptırımla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamına girdiği iddialarına şu yanıtı verdi: “Biz bu anlaşmayı CAATSA kararından önce imzaladık. Ayrıca CAATSA kararına baktığımız zaman F-35’ten bahsetmiyor. Kendi kendileriyle çelişen açıklamaları Türkiye’ye gözdağı verme yönündeki açıklamalardır. Bunlar doğru değildir. Müttefikliğe zarar veren onlardır. Hem şartlar hem de bize yönelik tehdit oluşturan terör örgütüyle iş birliği yaparak müttefikliğimize ve dostluğumuza zarar veren onlardır.”


SU-34 VE SU-57 VURGUSU

Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasının kolay olmadığını belirteren Çavuşoğlu, “En kötü senaryoyu konuşalım. Bizim yeni uçaklara ihtiyacımız var. F-35’ler olmazsa ben yine ihtiyacım olan uçağı herhangi bir yerden almak durumundayım. Ta ki kendim üretinceye kadar” ifadelerini kullandı. Rusya’nın SU-34 ve SU-57 gibi uçakları olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, “Mutlaka ben ihtiyacımı kendim üretinceye kadar bir yerden karşılayacağım. Ama biz zaten F-35’in ortağıyız. İhtiyacımızı buradan karşılamak için” dedi.

  • Rusya: İşbirliğine hazırız
  • Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’a Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, ABD’nin Patriot hava savunma sistemleri satmaması halinde Türkiye’nin Rusya’dan ikinci bir S-400 hava savunma sistemi alabileceğine ilişkin açıklaması soruldu. Peskov soru karşısında, “Askeri-teknik işbirliği Rusya’nın pek çok yabancı ülkeyle işbirliğinin çok önemli bir boyutu. Bu tip işbirliği, ilişkilerin gelişmesinde özel bir noktada olunduğunu gösteriyor. Bu Türkiye konusunda da geçerli” vurgusunu yaptı. Peskov, “Rusya buna (Türkiye’ye ikinci bir S-400 sistemi sevk etmeye) açık. Rusya bunun için gerekli olan teknolojik olanak ve becerilere sahip” dedi.
  • Pompeo tehdidi doğruladı
  • ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Türkiye’nin S-400 alması halinde ABD’nin Türkiye’ye F-35 savaş uçağını vermeyeceğini Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na ilettiğini söyledi. ABD Senatosu’nda konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye’ye F-35 savaş uçağını vermeyeceğini Türk mevkidaşına aktarıp aktarmadığına ilişkin soruya “evet ilettim” diye yanıt verdi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Rusya’dan S-400 savunma sistemi alması halinde Türkiye’ye yaptırım uygulanabilir mi sorusuna ise, “Yasal bir çıkarımdan kaçınacak olursam S-400 alımı oldukça önemli bir işlem olur” diye yanıt verdi.
#Mevlüt Çavuşoğlu
#SU-57
#S-400
#F-35

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.