Türkiye’yi dünya deniz ticaretindeki rolünü güçlendirecek, İstanbul Boğazı’nın güvenliğini sağlayacak ve Marmara’yı çevresel felaketlerden koruyacak Kanal İstanbul’un temeli dün dualarla atıldı. Kanal İstanbul Sazlıdere Köprüsü temel atma töreninde “Kanal İstanbul’a İstanbul’un geleceğini kurtarma projesi olarak bakıyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önemli mesajlar verdi:
Bugün Türkiye’nin kalkınma tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz. Bugün ülkemizin gelişmesi, milletimizin güçlenmesi yolunda atılan adımlara bir yenisini daha ekliyoruz. Bugün rahmetli Menderes, rahmetli Özal, rahmetli Erbakan, Demirel gibi ülkemizin kalkınma mücadelesinin sembol isimlerinin ruhlarını bir kez daha şad ediyoruz.
Bugün Kanal İstanbul Projesi’nin ilk köprüsünün temelini attık. İstanbul Boğazı dünyanın en kalabalık gemi trafiklerinden birine sahiptir. Boğaz’dan, 1930’lu yıllarda, yılda ortalama 3 bin gemi geçiş yapıyordu. Günümüzde bu rakam 45 bine ulaştı. Her büyük geminin Boğaz geçişi şehir için ciddi risk anlamına geliyor. Halbuki hesaplamalara göre İstanbul Boğazı’nın güvenli gemi geçiş kapasitesi 25 bindir. Kanal İstanbul’a İstanbul’un geleceğini kurtarma projesi olarak bakıyoruz.
Kanal İstanbul fikrini milletimizle paylaştığımız 27 Nisan 2011’den itibaren proje en ince detayına kadar çalışıldı. Projenin her aşaması hukuka ve bilime uygun şekilde yürütüldü. Bize sorulmadı diyenlere sesleniyorum. Unutmayın, kime sorulması gerekiyorsa onlara sorulmuş ve yola böyle çıkılmıştır. CHP, Yavuz Sultan Köprüsü, Avrasya Tüneli, Marmaray gibi dev eserlere karşı çıktı. Sizi dinlemiş olsaydık bunların hiçbiri yapılamayacaktı. Dinlemedik ve kervan yürüdü. Sizin zaten bu ülkede bu güne kadar dikili bir ağacınız yok. Eğer biz sizi dinlemiş olsaydık projelerin hiçbiri yapılamayacaktı.
Mevcut güzergah 5 ayrı alternatif arasından bilimsel çalışmalara göre en makul ve verimli hat olarak seçildi. Modelleme çalışmalarında 35 ayrı ülkeden 3 bin 500 kişi görev aldı Bay Kemal. Biz neyi, nerede, kiminle yapacağımızı çok iyi biliriz. Kanaldan geçecek gemi boyutları ve trafik kapasitesi Boğaz’daki mevcut trafiğin yüzde 99’unu karşılayacak şekilde tespit edildi.
Kanalın her iki yanında planlanan 500 bin nüfuslu yerleşim alanları İstanbul’un merkezindeki baskıyı ortadan kaldıracak. Kanal İstanbul’u yaklaşık 15 milyar dolarlık bir maliyetle 6 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz. Gemiler, liman ve diğer unsurlardan elde edilecek kazançlarla Kanal İstanbul kendini finanse edecektir. Böylece Türkiye, devletin ve milletin kasasından, kesesinden 5 kuruş çıkmadan dünya çapında bir esere daha kavuşacaktır.
Türkiye’ye katkısı maliyeti ile kıyaslanamaz. Ülkemizin kalkınma hamleleri varlığını hala sürdüren zihniyet tarafından engellenmeye çalışıldı. CHP her adımın önünü kesti. Bugün de bunun için çalışıyorlar. Ey CHP, sizin gidecek yeriniz yok.
Kanal İstanbul’a karşı çıkan muhalefeti eleştiren Erdoğan, “Bugün millete hizmet eden ne kadar abide eser varsa hepsi de bu çapsız zihniyetin karşı çıkmasına rağmen ülkemize kazandırıldı. Şimdi de Kanal İstanbul’a karşı çıkıyorlar. Devlet adabını bile hiçe sayarak, akıllarına ne gelirse söylüyorlar. Yatırımcıları tehdit ediyorlar. Bu ne terbiyesizliktir ya? Devletlerde devamlılık esastır. Bunlar devlet terbiyesi de görmediler. Siz nasıl devlet yönetimine talipsiniz ya? Söke söke sizden bu paraları uluslararası tahkim yoluyla da alırlar. Bunları da öğren. Bunları bilmeden bir yere varamazsınız. Bunlar tam manasıyla çaylak. Devlet yönetimi nedir haberleri yok. Bu halk, kimin bu ülkeye eser ve hizmet kazandırmak için ter döktüğünü kimin de avara kasnak gibi sürekli aynı şeyleri söyleyerek hiçbir iş yapmadan sırt üstü yattığını görüyor, biliyor” dedi.
Erdoğan, Kanal İstanbul’un bugün ilk köprüsünün temelini attıklarını hatırlatarak, “Yarın altyapı işlerine başlayacak, öbür gün kanalın kazmasını vuracak, makinaları çalıştıracak ve böylece bir abide eseri inşallah milletimizin emrine vereceğiz. Fatih, İstanbul’u fethederken, gemileri karadan yürüterek dünyayı kendine hayran bırakmıştı. Boğaz’ın üzerine birer kandil gibi astığımız köprülerle biz de dünyayı kendimize hayran bıraktık. Marmaray ve Avrasya Tüneli’yle boğazın altından iki kıtayı birleştirerek dünyayı kendimize hayran bıraktık. Şimdi de Marmara ve Karadeniz’i yeni bir Boğaz’la Kanal İstanbul’la birbirine bağlayarak bir kez daha dünyayı kendimize hayran bırakacağız” dedi.