Kaşıkçı'nın cesedi bulunmadan yargılama başlayamaz

Sertaç Aksan
11:1526/10/2018, Cuma
G: 26/10/2018, Cuma
Yeni Şafak
Cemal Kaşıkçı'yı konsolosluk binasında katleden 15 kişilik Suudi infaz timi olayın ardından ülkelerine kaçmıştı.
Cemal Kaşıkçı'yı konsolosluk binasında katleden 15 kişilik Suudi infaz timi olayın ardından ülkelerine kaçmıştı.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Başkonsoloslukta öldürülmesinin ardından cesedin aranmasına devam ediliyor. Hukukçulara göre Kaşıkçı'nın cesedi bulunmadan iddianamenin tamamlanması ve cinayet suçlamasıyla yargılanması mümkün değil. Cesedin bulunmasının ardından Türkiye'nin 18 kişilik Suudi ekibi Türkiye'de yargılamak üzere başvuruda bulunması bekleniyor. Hatırlanacağı üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan, '15 artı 3 kişi, 18 kişinin yargılanmasının İstanbul’da yapılması' teklifinde bulunmuştu.

Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki Başkonsolosluk Binası’na girdikten sonra burada cinayete kurban giden gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın cesedi aranmaya devam ediliyor. Suudi ekibin cinayetten 1 gün önce Belgrad Ormanı’nda yaptığı keşif görüntülerine de ulaşan Türk güvenlik güçleri, konsolosun resmi konutunun bahçesindeki kuyuda da arama yapmak istemiş, ancak bu talep karşı tarafça reddedilmişti.

Diplomatik dokunulmazlık söz konusu olamaz

Konsolosluk aracının Sultangazi’de bulunmasının ardından polislerce yapılacak aramada bir kez daha gündeme gelen 'diplomatik dokunulmazlık' konusunun Türkiye için bağlayıcı bir tarafı olmadığı öğrenildi. Hukukçulara göre, Türkiye Kaşıkçı olayına ilişkin her yerde istediği her türlü aramayı yapabilir.

Son adım cesedin bulunması

MİT ve Emniyet tarafından ele geçirilen delillerin, Kaşıkçı cinayetinde yer alan isimlere dair şüphe götürmezler gerçeklikler barındırdığının altını çizen uzmanlar, Suudi Arabistan Savcılığı tarafından yapılan "Türkiye’den gelen bilgiler, Kaşıkçı davasındaki şüphelilerin cinayeti önceden planladığını gösteriyor" açıklamasının son derece önemli olduğuna vurgu yaptı.

  • Kaşıkçı cinayetinde ağır suç kavramının içini dolduran çok ciddi unsurlar olduğu belirtilirken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın cinayete ilişkin ceza yargılamasına başlayabilmesi için öncelikle cesedin bütününün ya da bir parçasının bulunması gerektiği öğrenildi.

Hukukçulara göre, Kaşıkçı iddianamesinin tamamlanıp davanın açılması için cesedin bulunması şart.

Ceset bulunca iadeleri istenecek

Türk güvenlik güçlerince ilk günden bu yana tüm adımları net bir şekilde ortaya konulan 15 kişilik infaz timinin, Kaşıkçı'nın cesedinin bulunmasının ardından Suudi yönetiminden isteneceği öğrenildi. Mevcut yasalara göre, Türkiye'nin ceset bulunmadan da Suudi infaz timini İstanbul'da yargılamak üzere girişimlerde bulunma hakkı var.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Grup Toplantısında yaptığı açıklamada, "Buradan bir çağrı yapıyorum. Bu çağrı Suudi Arabistan Kralı başta olmak üzere üst yönetimedir. Olayın cereyan ettiği yer İstanbul’dur. Bu 15 artı 3 kişinin yargılanmasının İstanbul’da yapılması teklifimdir" ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan, kast ettiği 3 kişinin Başkonsolosluk'ta görevli olduklarını kaydetmişti.
#Cemal Kaşıkçı
#Cesedi nerede
#Yargı
#İade
#Suudi Tim