Hakkari’de şehit düşen Sözleşmeli Er Yener Kırıkçı’nın Ankara’daki cenaze törenine katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu protesto edildi. Büyükşehir Belediyle Başkanı Mansur Yavaş ile Çubuk’taki Akkuzulu Camii’nde düzenlenen törene katılan Kılıçdaroğlu, tören alanına girdiğinde vatandaşların sözlü tepkisi ile karşılaştı. Cenaze namazından sonra tepkiler artarken, bir grup Kılıçdaroğlu’na tekme ve yumruklarla saldırdı. Vatandaşlar yuhaladıkları CHP’lilere “Şehitler ölmez, vatan bölünmez, kahrolsun PKK” sloganlarıyla tepki gösterdi.
MAHALLEDEKİ EVE SIĞINDILAR
Yakın korumalarının yanı sıra özel harekat, polis ve jandarma ekipleri Kılıçdaroğlu’nun etrafını sararak saldırıyı önlemeye çalıştı. Öfkeli gruptan uzaklaştırılan Kılıçdaroğlu, aracıyla mahalledeki bir eve götürüldü. Evin çevresinde toplanan öfkeli kalabalık güçlükle sakinleştirilirken, bina çevresinde de güvenlik çemberi oluşturuldu. Kalabalıktan bazıları evi taşlarken, bölgeye çok sayıda özel harekat polisi ile çevik kuvvet ekibi sevk edildi. Güvenlik tedbirleri kapsamında Ankara’dan takviye çevik kuvvet ve jandarma ekibi de Çubuk’a yönlendirildi.
AKAR VE UZUNKAYA OLAY YERİNDE
Cumhurbaşkanlığı Özel Kalemindeki görevlilerin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun özel kalem müdürlüğü yetkililerini arayarak olaya ilişkin an be an bilgi aldığı öğrenilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Kılıçdaroğlu’nun olay yerinden güvenli bir şekilde ayrılmasının sağlanması için yetkililere talimat verdiği belirtildi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya da Kılıçdaroğlu’nun korumaya alındığı eve gelerek çevredeki öfkeli kalabalığa dağılmaları için uyarıda bulundu.
Akar, eve girmeden önce çevredeki vatandaşlara sakin olmaları çağrısında bulundu. Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya ve köyün ileri gelenleri de megafonlarla grubu sakinleştirmeye çalıştı. Grup daha sonra dağıldı. Güvenlik nedeniyle evde yaklaşık 1.5 saat bekletilen Kılıçdaroğlu, özel hareket polisleri eşliğinde zırhlı araçla evden çıkarıldı. Muhtemel provokasyonların önüne geçmek için şehit Yener Kırıkcı’nın ailesinin, Kılıçdaroğlu’ndan törene katılmamasını istediğı, bu yönde bir mesajın da CHP ve Kılıçdaroğlu’na ulaştırıldığı öğrenildi.
Ankara Valiliği, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun saldırıya uğramasıyla ilgili olayın sorumluları hakkında yasal işlemlere başlanıldığını duyurdu. Ankara Valisi Vasip Şahin, provokasyona yol açan kişiler hakkında gerekli işlemlerin başlatıldığını belirterek vatandaşlara sağduyu çağrısında bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından çok yönlü adli soruşturma başlatıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman, olayın provokatif bir eylem olup olmadığına ilişkin her yönüyle araştırıldığını söyledi. Milli Savunma Bakanlığı’ndan da olayla ilgili yapılan açıklamada, saldırı şiddetle kınanarak, Bakan Hulusi Akar’ın bizzat kalabalığın arasına girerek olayların yatıştırılması için kalabalığa hitap dahil her türlü gayreti gösterdiği kaydedildi.
Saldırıdan zarar görmeden kurtulan ve durumu iyi olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu parti genel merkezine geçti. CHP Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada tüm milletvekili ve yöneticiler de Ankara’ya çağırıldı. Kurmaylarıyla ilk değerlendirmesini yapan Kılıçdaroğlu, daha sonra seçim otobüsü üzerinden partililere seslendi. “Bana yapılan saldırı, Türkiye’nin birliği ve bütünlüğüne yapılmıştır” diyen Kılıçdaroğlu, yaşadığı saldırıyı Şavşat’tan Ardanuç’a giderken uğradığı PKK saldırısına benzetti:
“Şavşat’tan Ardanuç’a giderken PKK’nın saldırısına uğramıştım. Aynı saldırının benzerini bugün yaşadım. Onlar sanıyorlar ki CHP’nin Genel Başkanı biz saldırınca geri adım atacak. Bir milim geri adım atmayacağım. Bu ülkenin dirliğini ve bütünlüğünü savunuyoruz. Eğer bu ülke için canını feda edecek birisi varsa onun adı Kemal Kılıçdaroğlu’dur. Şehitler bizim şehitlerimiz, bizim onurumuzdur. Benim şehit cenazesine gitmemi niçin istemiyorlar? Katılacağım, sonuna kadar katılacağım. O şehitler 82 milyonun şehididir.” Öte yandan CHP MYK olağanüstü toplandı. Kılıçdaroğlu MYK’nin ardından parti genel merkezinde milletvekilleriyle bir araya geldi. 1 saat 30 dakika süren toplantılarda TBMM’de saldırıya ilişkin araştırma önergesi verilmesinin ve il başkanlıkları aracılığıyla basın açıklamaları yapılmasının konuşulduğu belirtildi
Şiddet protesto yolu değildir
Olayın ardından siyasetin bütün kesiminden sert tepki geldi. Mesajlarda sağduyu ve birliğin önemine vurgu yapıldı. Saldırıyı kınayan siyasetçiler provokasyon uyarısı yaptı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın:
Şiddet demokratik bir hak arama ve tepki yöntemi olamaz. Kimsenin hukukun dışına çıkmasına müsaade edilmeyecektir. Gerekli hukuki süreç başlatılmıştır.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop:
Bunu yapanların bir provokasyon içerisinde olduklarını düşünüyorum. Arkasındaki planlamanın da ortaya çıkarılması gerektiği kanaatindeyim.
MHP Lideri Devlet Bahçeli:
Bu olaydan memnuniyet duymak mümkün değil. Çok yönlü inceleme yapılmalı, köy halkı tek tek dinlenmeli. Kendisi de nereye nasıl gideceğini araştırmalı, parti yöneticileriyle görüş alışverişinde bulunmalıdır. Siz yüzde 9 oy aldığınız yere şehit cenazesine gitmeyi düşünüyorsunuz. Ama orada karşılaşacağınız bir olayı neyle izah edeceksiniz.
Birlik ve beraberliğe daha çok ihtiyacımız var. Biz hep birlikte Türkiye’yiz. Gün ayrışma günü değil, teröre karşı birlik olma günüdür.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu:
Bir şehit cenazemizde böyle bir olayın kabul edilmesi elbette mümkün değildir. Geçmiş olsun.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül:
Kılıçdaroğlu’na yönelik menfur saldırıyı kınıyor, geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Şiddetin demokratik siyasete gölge düşürmesine izin vermeyeceğiz.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik:
Hukuk dışına çıkmaya kimsenin hakkı yoktur. Şiddet bir hak arama ya da protesto yolu değildir. Sorumlular açığa çıkarılacak ve gereken yasal işlem yapılacaktır.
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş:
Teröre karşı dik duruşumuzun yanında sağduyulu ve vakur tavrımızı da her koşulda korumalıyız.