Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Muhasebeciler Haftası dolayısıyla ziyaret ettiği Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin görünmeyen tarafında muhasebeciler ve mali müşavirlerin olduğunu söyledi.
Muhasebeci ve mali müşavirlerin, Türkiye ekonomisinin dinamik unsuları arasında yer aldığını vurgulayan Kurtulmuş, "Mesleğin tarih boyunca Türkiye'de de dünyada da çok önemli bir gelişim sürecinden geçtiğini biliyoruz. Özellikle, e-beyanname dediğimiz beyannamenin gündeme gelmesiyle birlikte önemli bir mesafe alındı. Çok ciddi bir vakit tasarrufuna gidilmiş oldu." diye konuştu.
Kurtulmuş, mesleğin nitelik olarak değiştiğini, asli görevleri itibariyle fonksiyonlarının hiçbir zaman azalmadığını ve önemini giderek arttırdığını ifade etti.
Ticari hayatın en önemli geleneklerinden birisinin Ahi teşkilatı ve loncalar olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, şöyle devam etti:
"Bütün bu kurumları, odalarımızın her birisini meslek etiği içerisindeki insanları bir arada barındıran ve mesleğin belli kurallar çerçevesinde icra edilmesini sağlayan loncalar olarak görmemiz lazım. Bu çerçevede toplumun dinamik unsurlarından birisidir. Her bir odanın kendi kuralı ve gelenekleri var. Bu geleneklerin doğru bir şekilde sonraki nesillere aktarılması lazım."
Kurtulmuş, bu geleneklerin okullarda öğretilmediğine işaret ederek, meslek etiğini öğretmek bakımından odanın da önemli bir yeri olduğunu söyledi.
Geleneksel olarak bilginin, ahlakın, edebin, etiğin sonraki nesillere öğretilmesinin önemli olduğunu belirten Kurtulmuş, "Bu öğretiler olmasa, Allah muhafaza bu mesleklerin her birisi bir müddet sonra rotasından çıkar." dedi.
Kurtulmuş, Türkiye'nin ekonomik bakımdan tam bir atlama noktasında olduğunu ifade etti.
Kişi başına gelir seviyesinin 5 bin dolardan 10 bin dolar seviyesine geldiğini vurgulayan Kurtulmuş, bu rakamın kısa süre içinde 20-25 bin dolar seviyesinin üstüne çıkması gerektiğini anlattı.
Kurtulmuş, Türkiye'nin altyapısının, insan gücünün, sanayileşme tecrübesinin ve ekonomisinin kurumsal yapısının bunu yapmaya müsait olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Burada devlet, millet arasında yakın bir diyaloğun olması, bütün devlet kurumlarımızın el ele, kol kola vererek özel teşebbüsle birlikte bu alanda çok önemli adımlar atması gerekiyor. Bir taraftan yüksek teknolojiye ayak uyduracağız diğer taraftan istihdam seferberlikleri ile Türkiye'de istihdamı artıracağız diğer taraftan da bütün bu yüksek teknolojiye ayak uydurabilecek eğitim altyapısını oluşturacağız."
İstihdam, eğitim ve teknolojinin iç içe geçmiş üç halka olduğuna işaret eden Kurtulmuş, bu halkalar çok sağlam olduğu takdirde ekonominin de çok sağlam bir şekilde devam etmesinin mümkün olduğunu söyledi.
Kurtulmuş, bu çerçevede Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'nin de (TÜRMOB) önemli bir yeri olduğunu aktardı.
Üniversiteler, araştırma merkezleri ve meslek kuruluşları gibi bütün kuruluşların hayatın içinde olması gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, "Artık öyle bir dünyada yaşıyoruz ki hayattan kopuk hiçbir kurumun ayakta durması mümkün değil." ifadesini kullandı.
Kurtulmuş, meslek kuruluşlarının, ekonominin genel şartları dolayısıyla çağın gereklerine ayak uydurabilecek dinamizmi yakalaması gerektiğini söyledi.
Bütün kurumların da aynı şekilde çağın gereklerini yakalamak mecburiyetinde olduğunu belirten Kurtulmuş, şu değerlendirmede bulundu:
"İnşallah bu kurumsal kapasitemizi arttırdığımız, özel sektör ve kamu işbirliğimizi arttırdığımız, devlet millet kaynaşmasını sağladığımız oranda ve hepsinden önemlisi de 'Türkiye'yi 2023'te, 2050'lerde, 2071'lerde nerede görmek istiyoruz?' Bütün bunları net bir şekilde ortaya koyabildiğimiz oranda daha hızlı bir şekilde yürüyeceğiz, büyüyeceğiz ve Türk ekonomisi bugün bulunduğu seviyenin çok daha üstüne çıkacaktır."
Kurtulmuş, "Artık Türkiye'nin, bizim çocukluğumuzda dinlediğimiz 'büyüme' hikayelerini dinlemeye ihtiyacı yoktur." ifadesini kullanarak, şunları kaydetti:
"Bizim çocukluğumuzda, 'İtalya'nın şu günkü, Fransa'nın bugünkü seviyesine bilmem kaç sene sonra gelmek.' gibi hep böyle görece bir takım hedeflerimiz vardı. Bunun olabilmesi için saydığınız, mukayese ettiğiniz ülkelerin yerinde durması lazım. Kimse yerinde durmuyor, herkes bir gayret içerisinde. Türkiye de artık geçmiş dönemlerdeki ataletini hızla üzerinden atıyor. Çok büyük bir gayretle bu iktisadi ve siyasi kalkınma, istikrar yönündeki adımlarını güçlendiriyor. "
Türkiye'nin, artık geçmiş dönemlerdeki ataletini hızla üzerinden attığını vurgulayan Kurtulmuş, "Çok büyük bir gayretle bu iktisadi ve siyasi kalkınma, istikrar yönündeki adımlarını güçlendiriyor. Eğer millet olarak ortak bir hedefimiz varsa, güçlü ve kalkınmış bir Türkiye istikametinde hep beraber ortak hedeflerimiz varsa ancak başarılı olabiliriz." diye konuştu.
Kurtulmuş, TÜRMOB'un, Türkiye'nin bu anlamda ekonomik gelişmesine katkı sağlayan özelliğinin arttırılarak devam etmesi temennisinde bulunarak, Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır Başoda ve üyelerine başarı diledi.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine de değinen Kurtulmuş, Türkiye'nin 16 Nisan'dan sonra hızla ve bambaşka bir etkinlikle yoluna devam edeceğini vurguladı.
Kurtulmuş, konuşmasının ardından Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasının kurucu başkanı 85 yaşındaki Orhan Ümit Felek'e Teşekkür Belgesi verdi.
Ziyarete, Vali İrfan Balkanlıoğlu, AK Parti Ordu Milletvekili Ergun Taşçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Uğur Çelenk, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş ve diğer ilgililer katıldı.
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Ankara Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığına düzenlenen saldırıda şehit olan Özel Harekat polisi Birol Yavuz'un, Altınordu ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesi'ndeki evini ziyaret etti.
Kurtulmuş'un, şehidin eşi Hatice Yavuz'a taziyelerini ilettiği ziyaret basına kapalı gerçekleştirildi.