MHP tarafından "Milli ve Stratejik Gücümüz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin Beş Yıllık Birinci Dönemi" başlığıyla kitap hazırlandı.
Sistemin hukuken ve fiilen uygulandığı 5 yıllık birinci dönemine ilişkin tespit ve değerlendirmeleri içeren kitapta, demokrasilerde hükümet sistemleri, Türkiye'de parlamenter sistem döneminde yaşanan sorunlar, sistemin inşasına ilişkin süreçler anlatıldı.
Kitapta, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin bu süreçte reform adımları, terörle mücadele ile ekonomik ve dış politika gelişmelerinde sağladığı katkıya yer verildi.
Sistemin bütün kurum ve kurallarıyla yerleşmesi için yeni anayasanın atılacak en önemli adım olarak görüldüğü kitapta, Türkiye'nin, çatısı başkanlık sisteminin ana ilkelerince örülen, milli ve manevi değerlerden ilham alan, yalnızca kendine özgü yeni bir anayasaya kavuşması gerektiğinin altı çizildi.
Kitapta, Türkiye'nin, yakaladığı siyasi istikrar, demokrasi tecrübesi ve tüm toplum kesimlerinin mevcut anayasanın darbe ürünü olma vasfını eleştiren yaklaşımı sonucunda yeni bir anayasa yapılması için uygun ve sağlıklı bir iklime sahip olduğuna dikkati çekildi.
MHP'nin 4 Mayıs 2021'de "Cumhuriyetin 100. yılında 100 maddelik Anayasa" önerisini kamuoyuna duyurduğu, AK Parti'nin de 1 Şubat 2021'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni anayasa çağrısı doğrultusunda yeni anayasa hazırlığının tamamlandığını açıkladığı anımsatılan kitapta, "Cumhur İttifakı, birlikte kararlaştıracağı yeni anayasa taslağını kamuoyunun bilgisine sunacak ve böylece MHP'nin 1999'da söylediği '21. yüzyılda yeni anayasa' hedefi de yerine getirilmiş olacaktır." ifadelerine yer verildi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, yeni anayasa süreciyle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, MHP'nin 1999'da TBMM'ye 129 milletvekiliyle girdiği dönemde de "Türkiye'nin sivil anlayışla yeni bir anayasa yapması gerektiğini" ifade ettiğini, bunu "21. yüzyılda yeni anayasa" başlığıyla duyurduğunu söyledi.
Özdemir, bu önerinin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 4 Mayıs 2021'de duyurduğu, "Cumhuriyetin 100. yılında 100 maddelik anayasa" tekliflerinin de ilk çıkış noktası olduğunu belirterek, şöyle devam etti: