Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un '2 ay içinde 3 yıllık hazırlayacağız' dediği ve Ekim ayında açıklanması beklenen programın ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Programla herkesi tek düze yetiştiren eğitimden, çeşitlilik sunan eğitim modeline geçilmesi planlanırken yeni dönemde sınavların da farklılaşması bekleniyor. Bakanlık, hayata geçireceği eğitim reformlarıyla öğrencileri geleceğe hazırlayacak.
Bakanlık tarafından hazırlanacak olan eğitim planının ana hedefinde sınavın, eğitimin merkezinden çıkarılması var. Bunun yerine öğrencilerin bireysel nitelikleri göz önüne alınarak yetenekleri doğrultusunda yönlendirme politikaları uygulanacak. Okullar ise sınav merkezli yarışma alanları olmaktan çıkarılıp öğrencilerin sosyal, kültürel, sanatsal, edebi, akademik ve sportif yönlerini keşfeden kurumlar olacak.
Bakanlık diğer bir önemli değişikliğe ise kademeli eğitim sisteminde yapacak. Öğrenci erken yaşta yani ortaokuldan itibaren yetenekleri keşfedilmeye başlanacak. Buna bağlı olarak öğrenci ortaokuldan liseye geçiş sınavlarında ve üniversiteye giriş sınavlarında temel becerileri ölçülecek ve kendi yeteneğine göre alanlarda bölümlere yerleştirilmesi sağlanacak.
Öte yandan Bakanlık okulların çeşitliliğini de artırmaya gidecek. Spor, sanat gibi yetkinlik gerektirecek alanlarda orta öğretim kurumları bünyesinde ortaokullar açılacak ve öğrencilere bu dallarda nitelikli eğitim almaları sağlanacak. Özellikle belirli bir spor, sanat veya meslek alanında eğitim ve öğretim yapan özel ihtisas alanlı tematik lise uygulaması da yaygınlaştırılacak. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı okullarda yetenek taraması yapacak. Bu taramalarda yüksek zekâlı olarak tespit edilen çocuklara özel eğitim sağlayacak bilim ve sanat merkezleri kurulacak.