Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, öğretmen olmayı hayal eden üniversite mezunlarına, pedagojik formasyon müjdesi verdi.
Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Saraç, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Fen-edebiyat fakültesi öğrencilerinin öğretmen olabilmelerinin önünü açan pedagojik formasyon dersleriyle ilgili “Buna ilişkin bir çalışmanız var mı? Bu sene kaç kişiye verilecek?” sorusuna Saraç, “Burada çok ince bir mesele var; Sürekli devletin bütün kurumları ve bütün kamuoyu istihdam odaklı bir yaklaşım sergilenmesini istiyor. Bu arada da pedagojik formasyon veyahut lisans tamamlamaları gibi birtakım hususlar ortaya çıkıyor. Biz bunları, taleplerle bu gerçeklikleri bir yerde telif etme durumundayız” dedi.
Pedagojik formasyonla ilgili geçen yıllarda kontenjanlar verildiğini hatırlatan Saraç, şunları kaydetti: “Bugünlerde de pedagojik formasyonla alakalı bir çalışma yürütüyoruz. Tabii ülkenin ihtiyaçları ve gerçeklerin de sarfınazar etmeden öğretmen ihtiyacının olduğu yerlere ağırlık vererek, bir formüle varacağımızı düşünüyoruz. Önümüzdeki genel kurulların ilkinde veya ikincisinde bu formasyonla ilgili hangi alanlarda ne kadar verileceği hususunda bir açıklamamız olacak.”
Üniversitelerie yetki devrine başladıklarını da kaydeden Saraç, “İlk olarak bahar dönemindeki yatay geçiş kontenjanlarını üniversitelere bıraktık. Tüm yüksek öğretim sistemini ilgilendiren bir bütünleme sınavı var. Yeni bir yetki devrini de burada açıklayabilirim. Biz bugün itibarıyla yükseköğretim kurumlarımıza, öğrencilere eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce bildirmeleri kaydıyla bütünleme sınavlarını açıp açmama, yapıp yapmama hususunda yetki devrediyoruz" şeklinde konuştu. Saraç, bir başka soru üzerine, e-kayıtla öğrenci ve ailelerine tasarruf imkanı sağladıklarını da sözlerine ekledi.
YÖK Başkanı Saraç, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) yapısal bir değişiklik olmayacağını belirterek, bu sistemle Anadolu'daki fakir bir ailenin çocuğunun Türkiye'nin en başarılı üniversitesine girebildiğine dikkati çekti. Sistemin adil olduğunu ancak iyileştirmelerin yapılabileceğini anlatan Saraç, şunları kaydetti: “Bu sene ailelerin rahat olması lazım. Yükseköğretime girişle ilgili yapısal bir değişiklik olmayacak. Geçen sene nasıl hazırlanıyorsa öğrenciler, bu sene de bu şekilde hazırlansınlar. Mevcut sistem girilecek programın gerektirdiği yetkinliği sorgulayan adil bir düzenek. Burada bir yapısal bir değişikliği bu sene için öngörmüyoruz, böyle bir planlamamız yok.”