|

Sınır güvenliği Irak hükümetini bekliyor

Türkiye-Irak ve ABD arasında ocak ayında yapılan terörle mücadele toplantısının devamı gelmedi. Ankara, toplantı için Irak'ta yeni hükümetin kurulmasını bekliyor.

Yeni Şafak
01:00 - 12/03/2005 Cumartesi
Güncelleme: 15:34 - 11/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------
  • DUYGU GÜVENÇ / ANKARA


    Türkiye-Irak ve ABD arasında ocak ayında başlatılan üçlü mekanizma çerçevesinde teröre karşı alınacak tedbirleri görüşen taraflar şubatta planlanan toplantıyı erteledi. Ankara'nın, Irak'ta yeni hükümetin kurulmasını beklediği öğrenildi.

    ABD-Irak-Türkiye arasında başlatılan üçlü düzeneğin ardından, Türkiye-Irak arasında ayrı bir düzenek oluşturulmuştu. Başta sınır emniyeti olmak üzere ortak hareket edilmesi ve terörizmle mücadelede ortak çalışılması benimsenmişti.

    Türkiye bu çerçevede, Irak'ta bulunan ve kırmızı bülten ile aranan PKK'lıların listesini de Bağdat'a iletmişti. Türkiye, bu listelere cevap almayı beklediğini belirtirken, teknikerlerin de şubat ayında buluşması kararlaştırılmıştı. Irak'taki seçimler nedeniyle Silopi'de yapılması beklenen toplantı ertelenirken, Iraklı diplomatlar Ankara'yı ağırdan almakla suçladı.

    Binalar hâlâ yapılmadı

    Benzer şekilde, Irak'ta iş yapan Türk kamyon şoförlerinin emniyetini sağlamak amacıyla da Bağdat-Ankara arasında yapılan Nakliye Emniyet Forumu'nda alternatif güzergahlar belirlenmişti. Park yerleri için Alazım ve Derman'ı belirleyen heyetler, bu bölgelerde oluşturulacak tesislerin inşasının kısa sürede başlamasında anlaşmıştı.

    Türkiye'nin iletişim sistemini sağlayacağı emniyet uzlaşması çerçevesinde, geçen iki aya karşın ne Ankara ne de Bağdat idaresi adım attı. Iraklı bir diplomat, "Bu konuda hükümetin yapacağı bir şey yok ki. Ankara yeni hükümeti niye bekliyor, anlamıyorum. Bence bu konuyla ilgilenen tüm teknikerlerin değişmesi nedeniyle toplantı yapılamıyor" dedi.

    Teröristlerin sayısı arttı
    Bu arada, sınırda yaşanan terör hareketliliğinin her geçen gün arttığı belirtildi. Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Yaşar Büyükanıt, önceki gece katıldığı İDEF Savunma Sanayii Fuarı'nda gazetecilerin sorusu üzerine, tüm birlikleri denetlemeyi yeni tamamladığını belirterek, "Şu anda Türkiye'de bulunan terörist sayısı Öcalan'ın yakalandığı zamanki ile aynı. Özellikle Irak sınırında çok fazla hareketlilik var" demişti.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce