Seçim sonrası TBMM’ye sunulacak teklife göre eşlerden diğerinin mağdur olmaması için nafaka şartlarının ortadan kalkmaması halinde nafakayı devlet üstlenecek. Konuyu gündemine alan partilerden biri de Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) oldu.
MHP yaptığı çalışmalar sonucu süresiz nafakanın, 5 yılla sınırlandırılmasını öngören bir kanun teklifi hazırladı. Meclis gündeminin şu an için yoğun olması ve yerel seçim sürecinden dolayı 31 Mart sonrası Genel Kurul'a getirilecek teklifte, mağduriyeti önleyici maddeler de var.
Kanun teklifine göre eğer eşinden boşanan kişi, 5 yıl nafaka aldıktan sonra geçinemeyecek durumdaysa nafakayı devlet ödeyecek.
Yaşanan sorunların bundan sonraki süreçte devam etmemesi için Platform olarak yeni Nafaka düzenlemesinde 1-3 Yıl olarak alt-üst sınırının yasalarca belirlenmesini istiyor. Süre bitiminde nafaka alan kişinin mağduriyeti hala devam ediyor ise devlet tarafından oluşturulan "evlilik fonu" devreye sokularak mağduriyetlerin bu fondan karşılanmasını istiyorlar.
Boşanma durumunda ‘yoksulluğa düşeceği’ tespit edilen kişilere verilen yoksulluk nafakası 24 Haziran seçimlerinden bu yana gündemde. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı da, “Gündem Buluşmaları: Nafaka Sistemi” başlıklı bir çalıştayla bu meseleyi masaya yatırdı. Kadın örgütleri yoksulluk nafakasına ilişkin tartışmanın ‘süre’ üzerinden yapılmasına tepkili. Tartışmanın muhatapları ise boşanan kadınlar ve erkekler.
Boşanmalarda süresiz nafaka’ konusunu gündeme taşıyan yenisafak.com’un iki bölümlük belgeseli sosyal medyada ses getirdi. İlk bölümde nafakayı ödeyemediği için icralık olan engelli Murat Taylan'ın, ikinci bölümde 6 yıllık evliliği biten Jale Gürbey’in nafaka alamadığı için yaşadıklarını ekranlara getirmiştik.