Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin görüşmesinin ardından AK Parti ve MHP ittifakının da önünü açacak çalışmaya son nokta konuldu. İki partinin üyelerinden oluşan komisyon yarın kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sunacak.
Teklifin sunulmasının ardından basın toplantısı ile maddeler kamuoyuna duyurulacak. Seçim güvenliği, seçim ittifakı ve mahalli idareler seçimini kapsayan teklifinin öne çıkan maddeleri şöyle:
Partiler arası seçim ittifakının önü açılırken, hülle devri kapanıyor. Yani partiler tüzel kişiliklerini koruyarak seçimlerde ittifak yapabilecek.
Mevcut uygulamada ittifak yapan partiler tek çatıda toplanırken diğeri veya diğerleri seçime girmiyor. Bunun bilinen en somut örneği 1991’de RP-MHP ve IDP arasında gerçekleşen ve kamuoyunda “kutsal ittifak” olarak bilinen işbirliği.
Mevcut durumda bir kişi mensubu olmadığı başka bir partiden aday olamıyor. Kanun teklifi ile ittifak halinde bir kişi kendi partisinden istifa etmeden başka bir partiden aday gösterilebilecek. Milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy pusulasında ittifakın adının altında ittifakı oluşturan partiler yer alacak ve tek mühür basılacak. Hem ittifaka hem de ittifakı oluşturan partilere mühür basılsa da oy geçerli sayılacak.
Yerel seçimlerde ittifak olmayacak ancak kanun teklifi yerel seçimleri de içeriyor. Mart 2019’da yapılacak seçimlerde belediye, muhtar ve belediye meclisi için tek pusulada oy kullanılacak.