
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, “Terörsüz Türkiye” vizyonu doğrultusunda Meclis’in sürece dâhil edilmesi amacıyla önemli bir adım attı. Siyasi parti liderleriyle gerçekleştirdiği temasların ardından Kurtulmuş, Meclis'te kurulması planlanan komisyon için partilere yazılı çağrıda bulundu. Peki, komisyon nasıl çalışacak, kim kaç kişiyle yer alacak, kararlar nasıl alınacak? İşte tüm detaylar
Kurtulmuş’un gönderdiği yazıda, “Terörsüz Türkiye hedefi doğrultusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde oluşturulacak komisyon için ekte yer alan üye dağılımına göre belirleyeceğiniz milletvekillerinin isimlerini 31 Temmuz 2025 Perşembe günü saat 17.00’ye kadar Başkanlığımıza iletmenizi rica ederim” ifadeleri yer aldı. Komisyonun ismi çağrı metninde yer almasa da toplam üye sayısının 51 olacağı bildirildi.

Komisyonun yapısı netleşiyor
Komisyonun yapısına dair ayrıntılarda, siyasi partilere düşen üye sayıları da şekillendi. Buna göre AK Parti 21, CHP 10, DEM Parti ve MHP 4’er, İYİ Parti ile Yeni Yol Partisi ise 3’er isim bildirebilecek. Meclis’te grubu bulunmayan HÜDA PAR, Yeniden Refah Partisi, TİP, EMEP, DSP ve DP ise komisyonda birer vekille temsil edilecek. Bu dağılıma göre, Cumhur İttifakı’nı oluşturan AK Parti, MHP, DSP ve HÜDA PAR’ın komisyondaki toplam sandalye sayısı 26 olacak.
Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kızılcahamam Kampı’nda yaptığı açıklamalarda değindiği “üçlü ittifak” vurgusunun da sürecin ilerleyen aşamalarında önemli rol oynayabileceği belirtiliyor. Komisyonun alacağı kararların salt çoğunlukla değil, nitelikli çoğunlukla kabul edileceği ifade edilirken, bu durumun 51 üyeden en az 31’inin “evet” oyunu zorunlu kılacağı vurgulanıyor.
İYİ Parti: Komisyonda yer almayacağız
İYİ Parti daha önce yaptığı açıklamada komisyonda yer almayacağını duyurmuştu. Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu, bu kararlarını dün yineleyerek, “Kurulması planlanan komisyonda İYİ Parti olarak yer almayacağımızı bir kere daha kamuoyunun dikkatine arz ederim” dedi. CHP’nin komisyona katılım konusundaki net kararı ise önümüzdeki günlerde açıklanacak.
Haftada dört kez toplanacak
TBMM çatısı altında kurulacak komisyon haftada en fazla dört kez toplanacak. İstihbarat ve güvenlik birimlerinin sahadan topladığı bilgiler doğrultusunda hazırlanan raporlar üzerinden hareket edilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Süreci sahiplenmeliyiz
AK Parti MYK toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Süreci bu noktaya kadar kazasız belasız getirdik. Meclis’te komisyon da yakında kurulacak. Bu sürecin Meclis ayağının zarar görmemesi gerekiyor. Artık tüm kurumlar olarak süreci sahiplenip, bu sorunu hızlı şekilde çözmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
‘Destek yüzde 76’
AK Parti’nin yaptırdığı anketlerde “Terörsüz Türkiye” hedefiyle başlatılan sürece toplum desteğinin giderek arttığı belirtiliyor. Sürecin başında yüzde 35-40 bandında olan desteğin, şu anda yüzde 76’ya yükseldiği ifade ediliyor.

İlk iş komisyonun adı
Başkanlık kararıyla kurulan ve ağustosun ilk haftasında toplanması beklenen komisyonun ilk işi "komisyonun adı"nın belirlenmesi olacak. Meclis Başkanı Kurtulmuş, partilerden 31 Temmuz'a kadar isim önerisi de istedi