EDISYON:

Yargıya sızmalar önlenecek

Osman Özgan
04:005/02/2019, الثلاثاء
G: 5/02/2019, الثلاثاء
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

HSK'nın açıkladığı 2019 Performans Programı ile FETÖ'cülerin yargıya sızmalarına engel olacak uygulamalar hayata geçirilecek. Mesleğe kabul edilecek hakim ve savcı adaylarına ikinci bir mülakat sistemi getirilecek.

Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) 2019 Performans Programındaki FETÖ vurgusu dikkat çekti. HSK, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının güçlendirilmesi, yargıya güvenin artırılması, yargının etkinlik ve verimliliğinin arttırılması gibi amaçlara ulaşmak için yapılması planlanan faaliyetleri, 2019 Performans Programı ile açıkladı.

İKİNCİ MÜLAKAT YAPILACAK

  • Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını güçlendirmek kapsamında hedefler programda yer aldı. Buna göre, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını zedeleyen ve ortadan kaldırmaya yönelik yapılanmaların yargı teşkilatından temizlenmeleri sağlanacak. Mesleğe kabul sürecinin bir parçası olarak ikinci bir mülakat sistemi getirilerek FETÖ gibi yapılanmalara mensup kişilerin yargı teşkilatına sızmaları önlenecek.

KOMİSYONA HSK TEMSİLCİSİ

Hakim ve savcı adaylarının mesleğe kabul edilmesinde HSK'nın etkinliğini arttıracak değişikliğe ilişkin çalışma da programda yer aldı. Hakim ve savcı adaylığı mülakat komisyonunda HSK temsilcisinin bulunmasına yönelik mevzuat değişikliği çalışması yapılacak. Komisyon halen Adalet Akademisi ve Adalet Bakanlığı temsilcilerinden oluşuyor.

YARGIYA GÜVEN ANKETLERİ

Programla birlikte yargıya güveni azaltan unsurları saptamak için yargı mensuplarına ve vatandaşlara yönelik anket çalışmaları yapılacak. Şikayetlerle ilgili sürecin işleyişi ve makul sürede sonuçlandırılması için yeni düzenleme yapılacak. Buna göre, şikayet işlemlerinde başvuru ve ön inceleme usulüyle ilgili geçiş düzenlemesi yapılacak.


  • Yargıtay üyesine 10 yıl
  • Eski Yargıtay üyesi İbrahim Kır, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay Genel Kurul Salonu’nda görülen duruşmada savunmasını yapması için söz verilen Kır, hakkındaki suçlamaları reddetti. Esas hakkındaki mütalaada, Kır’ın örgüt mensuplarının talimatıyla Yargıtay üyeliğine seçildiği, seçildikten sonra da örgüt faaliyetlerine devam ettiği belirti Öte yandan eski Yargıtay Üyesi Ahmet Karadavut'un yargılandığı davada, savcı sanığın terör örgütü üyeliğinden 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmasını istedi.

#​HSK
#FETÖ
#Sızma
#Mülakat

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.