Terörün tarih olduğu Gabar’da artık petrol arayan sondaj kulelerin sesleri yankılanıyor. Yeni Şafak olarak halen 5 kuyudan günde 5 bin 300 varil petrolün çıkarıldığı Şehit Esma Çevik petrol sahasında süren hummalı çalışmaları yerinde gözlemledik. Yöre halkı tarafından anlamı “yelkenli tekne” olarak da dile getiren Gabar Dağı’nda arama, çıkarma ve sevkiyat işlemleri özetle şöyle:
Özel izinle giriş yapılan petrol arama sahasında güvenlik önlemleri de üst düzeyde. Nizamiye kapısında görev yapan jandarmalar içerden bilgi alınmadığı ve özel izin olmadığı sürece petrol sahasına girişe izin vermiyor. Çalışmaların yapılmaya başladığı günden bu yana herhangi bir terör olayı ile karşılaşmayan tesis ve bölge korucular ile jandarma ekipleri tarafından korunuyor. Yeni kuyu açıldıkça güvenlik tedbirleri de bu çerçevede genişletiliyor.
Bin 700 – bin 800 metre yüksekliğe ulaşan Gabar Dağı’nın yüksek kesimlerinde petrol arama çalışmaları devam ediyor. 6’ncı kuyunun açılması için çalışmalar sürüyor. Hedef bölgede 12 petrol kuyusu daha açmak. 12 kuyunun da üretime geçmesiyle sahadan günlük 25 bin varil petrol üretilecek.
Gabar’da, bin 540 metre rakımda bir sondaj kulesi de bulunuyor. Şehit Esma Çevik petrol sahasında toplamda 3 sondaj kulesinin görev yapıyor.
Dünya genelinde açılan 12 kuyudan 1 tane petrol rezervuarı bulunuyor. Ancak edinilen bilgilere göre Gabar’daki petrolün yoğunluğu ve kalitesi nedeniyle açılacak her kuyuda üretimin başlaması bekleniyor. Bunun yanı sıra açılan her yeni kuyuda büyük sorunlar ile karşılaşılmadığı sürece günde ortalama 50 metre ile 75 metre aralığında sondaj yapıldığı bildirildi.
Petrol, Şırnaklı vatandaşların yüzünü çoktan gülümsetmiş. Osman Basan, "Bizim topraklarımızda çıkan her şey bizim için nimettir. Bu çıkan rezerv bizim için ilerleyen dönemlerde istihdam ve farklı kapıların açılmasını sağlayacak" dedi. Nadir Sunar ise "Bölgeye aşırı bir talep oluştu. Bölgede arazisi olanlar benim arazimde de petrol çıktı diyor. İlerleyen dönemlerde yeni rezervlerin bulunması an meselesi. Şırnak halkından bulunan petrole sevinmeyen yok" ifadelerini kullandı.
Petrol keşfinin Türkiye’ye olduğu gibi bölgeye de çarpan etkisinin büyük olacağı söyleniyor. İlk etkiler görülmeye başlanmış bile. Aramalar kamulaştırma ile başlamış. Ancak bölgede sondaj çalışmalarının yapıldığı alana yakın olan diğer arazilerde de değerlenme göze çarpıyor. Bölgede daha önce dönümü 10 bin lira TL olan araziler dönümde 30 bin TL’ye çıkmış. Geçmişte terörle anılan Gabar Dağı’nda artık enerjinin kalbi atıyor. Gabar Dağı’nın anlamı bölge halkı arasında “yelkeni ve kürekleri olan tekne” olarak açıklanıyor. Bu detaya dikkat çekilerek refaha ve kalkınmaya bölgenin yelken açtığı yorumları yapılıyor.
Keşfin bölgenin kalkınması konusunda Batman örnek olarak halk arasında gösteriliyor. Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, “İlimizde böyle bir kaynağın çıkması bizler için büyük moral ve motivasyon oldu. İlerleyen dönemler için belki doğrudan belki dolaylı olarak halkımıza, gençlerimize bu petrol sahası bir iş kapısı olabilir. Emeği geçen herkese kolaylıklar diliyoruz. Bölgemizdeki petrol araştırmalarından daha iyi haberler bekliyoruz” ifadelerini kullandı.