Dün Ankara’da siyasi tarihimizi değiştirecek büyük bir gün yaşandı. Türkiye başkanlık sistemine geçti. Selçuklu ve Osmanlı’dan sonra yeni yükseliş dönemi başladı. Başkanlık yeminini eden Erdoğan, “Bugün çıktığımız kutlu yolculuğu Türkiye, milletimiz, insanlık için hayırlara vesile eyle Ya Rab” diye dua etti. İlk mesajı da “81 milyonun cumhurbaşkanı olduğumuzun bilinciyle milletimize layık olmaya çalışacağız” şeklinde oldu.
Türk siyasetinin son 50 yılına damgasını vuran ‘başkanlık sistemi’ tartışmalarına son nokta konuldu. 16 Nisan 2017 referandumunda milletin ‘vize’ verdiği, 24 Haziran seçimlerinde ise güçlü desteği ile ‘onayladığı’ Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile Türkiye, sistemin 1. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yemini ile birlikte dün tanıştı.
EŞ ZAMANLI GEÇİŞ
Yürütmede ‘çift başlılığın’ tarihe karışacağı, güçlü yürütme ile Türkiye’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasına hız katacak ve Türkiye’yi Dünya’da ‘devler ligine’ taşıyacak cumhurbaşkanlığı hükümet modeline geçiş, Erdoğan’ın yeminine paralel olarak gerçekleşti.
15.35’TE ESKİ SİSTEME VEDA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 16.43’te yemin etmeden önce, 15.35’te yeni sistemin iskeletini oluşturan idari yapıyı hayata geçiren, Başbakanlık dahil eski yapıyı tarihe karıştıran Kanun Hükmünde Kararname yayınlandı. 26 olan bakanlık sayısı 16’ya dürüşülürken, kamu yönetimi ve bürokraside köklü değişimler yaşandı.
BAŞKAN DİYEBİLİRSİNİZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM'den ayrılırken gazetecilere ilk değerlendirmesini yaparak "Her şey gayet güzel oldu milletin önünde. İnşallah bundan sonraki daha güzel olur" dedi. Gazetecilerin "Size nasıl hitap edelim? Cumhurbaşkanı mı? Başkan mı" sorusuna ise "Başkan diyebilirsiniz" diye yanıt verdi.
CUMHURİYET HEDEFLERİNE VURGU
Yeni dönemin ilk cumhurbaşkanı olarak ise Erdoğan ilk mesajını Anıtkabir ziyaretinde verdi. Atatürk’ün mozalesine çelenk bırakan Erdoğan, Anıtkabir özel defterini imzalayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları yazdı:
“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin birinci cumhurbaşkanı olarak milletimizin birliğini ve kardeşliğini güçlendirmeye, ülkemizi büyütmeye, devletimizi yüceltmeye devam edeceğimize bir kez daha söz veriyoruz. Zatıalinizin ve arkadaşlarınızın kurduğu, gelecek nesillerin bize emaneti olan Cumhuriyeti 100’ncü kuruluş yıl dönümünde hedefleriyle buluşturmakta kararlıyız. Allah bizleri mahcup etmesin. Ruhun şad olsun.”
BAKANLAR BUGÜN YEMİN EDECEK
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişle yeni oluşan kabine bugün TBMM'de yemin edecek. TBMM Genel Kurulu yemin töreni için saat 15.00'de toplanacak.
Ayakta alkışlandı
TBMM'ye gelişinde Erdoğan'ın en yaşlı üçüncü üye olarak AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü karşıladı. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nca törenle karşılanan Erdoğan, doğrudan TBMM Genel Kurulu'na girdi. TBMM'ye en yaşlı ikinci üye olarak başkanlık eden Durmuş Yılmaz'ın Cumhurbaşkanlığı ant içme merasimine ilişkin milletvekillerini bilgilendirmesi ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan salona Hakkı Köylü ile birlikte alkışlar eşliğinde girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı TBMM Genel Kurulu'na girişinden çıkışına kadar milletvekilleri ve protokol ayakta alkışladı. Yeminin ardından AK Parti ve MHP grubu Erdoğan'ı dakikalarca alkışladı. Ardından İstiklal Marşı okundu. İstiklal Marşı için Bursa Valiliği Senfoni Orkestrası da TBMM Genel Kurulu'nda hazır bulundu.
Başkan’ı böyle karşıladılar
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Cumhurbaşkanı Erdoğan, yemin etmek üzere geldiği TBMM'nin Çankaya girişinde vatandaşlar tarafından güllerle karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki resmi konutundan çıkarak, yemin etmek üzere TBMM'ye geldi. Erdoğan’ı TBMM girişinde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı törenle karşıladı. Erdoğan'ın geçiş yaptığı güzergahlarda havadan ve karadan yoğun güvenlik önlemi alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı karşılamak isteyen vatandaşlar, kaldırımları doldurdu. Vatandaşlar, ellerinde Türk bayrakları, karanfiller ve güllerle Erdoğan'ı karşıladı, ellerindeki gülleri ve karanfilleri Erdoğan'ın makam otomobilinin üzerine serpti.
"Başkan Recep Tayyip Erdoğan", "Durmak yok yola devam" sloganları atan vatandaşları, Cumhurbaşkanı Erdoğan, el sallayarak selamladı.
Salon doldu
Milletvekillerinin yanı sıra bu tarihi ana tanıklık etmek isteyen tüm davetliler TBMM Genel Kurul Salonu izleyici localarını hınca hınç doldurdu. Töreni, yargı, devlet erkanı ve askeri erkan ile birçok sanatçı da izledi. Törene, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, kuvvet komutanları, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, YÖK Başkanı Yekta Saraç, Ombudsman Şeref Malkoç, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu katıldı. Yabancı misyon şefleri de kendilerine ayrılan locada hazır bulundular.
Eski TBMM Başkanları Cemil Çiçek, Köksal Toptan, Mehmet Ali Şahin, Bülent Arınç devlet erkanı için ayrılan bölümdeki yerlerini aldı. Türkiye'nin son Başbakanı Binali Yıldırım, salona girerken AK Partili vekillerce ayakta alkışlandı. Salona muhalefetten gelen ilk isim CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal oldu.
MHP Lideri Genel Kurul salonuna gelen ilk parti lideri oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise törene katılmadı.
Torunları da izledi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yemin töreninde eşi Emine Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan ve eşi Reyyan Uzuner Erdoğan, kızları Esra Albayrak, Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve eşi Selçuk Bayraktar katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bilal Erdoğan ve Esra Albayrak’tan olan torunları da törende bulundu. Şeref locasına en son Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan geldi. Emine Erdoğan’ın yakasındaki ay yıldızlı broş dikkati çekti. Erdoğan’ın yemini öncesinde renkli anlar da yaşandı. Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın eşi ve çocuklarıyla selfie çektirdiği görüldü. Cumhurbaşkanı’nın yemini sırasında ise gelini Reyyan Uzuner Erdoğan’ın telefonuyla kayıt aldığı dikkat çekti.
İttifakı Meclis’te kurdular
Muhalefet, 24 Haziran seçimlerinde kuramadıkları ittifakı ilk Cumhurbaşkanı'nın ant içme töreninde TBMM'de kurdular. TBMM Genel Kurulu'na başkanlık eden Durmuş Yılmaz'ın and içme töreni esnasında ayakta olunması gerektiğine ilişkin teamülü açıklamasına karşın CHP ve HDP'li vekiller Erdoğan'ın salona girişinden itibaren ayağa kalkmadılar. İyi Partililer ise sadece salona girişinde kalkıp ant içme törenini oturarak izlemeyi tercih ettiler.
Ağbal’ın sırası boştu
Tören dolayısıyla akşam saatlerinde görev süresi dolması beklenen Bakanlar Kurulu sıraları da son kez dolduruldu. Bakanlar Kurulu sıralarında sadece Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın koltuğu boştu. Bakan Ağbal'ın devlet başkanlarını karşılamak ve refakat için Külliye ‘de bulunduğu öğrenildi.