TÜBİTAK SAGE Yerleşkesi'nde düzenlenen Milli Teknoloji Geliştirme Altyapıları Açılış Töreni'ne katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bağımsız ve güçlü Türkiye hedefine savunma sanayiinde başlatılan milli hamle ile ulaşacaklarını belirtti. Bu alanda Türkiye'yi bir üst lige çıkaracak tarihi projeyi de açıklayan Erdoğan, şunları söyledi:
Türkiye savunma, havacılık ve uzay teknolojilerinin her alanında söz sahibi bir ülke olma yolunda hızla ilerliyor. Özellikle yüksek çözünürlüklü gözlem, haberleşme uyduları ve alt sistemleri, uydu fırlatma sistemleri, uydu veri işleme, depolama ve bilgi destek sistemleri konusunda önemli neticeler alındı. OPMER Projesi sayesinde hassas teknolojiye sahip optik bileşenleri milli kabiliyetlerimiz ile geliştirilme imkanına kavuşturduk. OPMER'in dünya genelinde konuyla ilgili Ar-Ge faaliyetlerini gerçekleştirilen sayılı laboratuvarlardan birisi.
Son yıllarda Türkiye'ye karşı yoğunlaşan saldırıların arkasındaki sebeplerden birinin de uyguladığımız bağımsız politikalara duyulan tepki olduğunu biliyoruz. Savunma sanayiinde yüzde 20'lerde olan yerlilik, millilik oranını bugün yüzde 65'lere çıkardık. Savunma sanayiinde yüzde 65 olan yerlilik, millilik oranını daha da yukarı taşıyacağız. Bağımsız ve güçlü Türkiye hedefine, savunma sanayiimizde başlattığımız milli hamleleri kesintisiz sürdürerek varabiliriz ve varacağız. Yaşadığımız dönemin tarihe altın harflerle kazınacağına inanıyorum.
Savunma sanayii sektörümüz bugün binden fazla şirket yanında KOBİ'lerin, araştırma kuruluşlarının ve üniversitelerin katılımıyla milli bir yapıya dönüşmüş durumdadır. Artık fiziki güvenliğin siber güvenlikle, yerli yazılımla tahkim edilmesi şart. Nano teknoloji malzeme her geçen gün artıyor. Elektromanyetik fırlatma sistemini ülkemizde üretmeyi başardık. Sınırlarımız içinde ve dışındaki operasyonlarda yerli savunma sanayii araçlarını aktif olarak kullanıyoruz.
Uzun menzilli bölgesel hava füze savunma sistemine olan ihtiyacımız farklı vesilelerle gündeme geliyor. Milli uzun menzilli bölgesel hava füze savunma sisteminin oluşturulmasına yönelik çalışmalar TÜBİTAK SAGE Aselsan ve Roketsan tarafından başlatıldı. İlk teslimatları 2021 yılı sonunda gerçekleştirilmesi planlanıyor. ''Siper'' adı ile başlattığımız milli uzun menzilli bölgesel hava füze savunma sisteminin hayırlı olmasını diliyorum. Tabii bir savunma sistemi olduğu için adını da 'Siper' koyduk.
Geliştirilen bazı mühimmatların TSK’ya tesliminin bugün (dün) gerçekleştirildiğini belirten Erdoğan, TÜBİTAK-SAGE tarafından genel maksat bombalarına güdüm yeteneği kazandırmak üzere tasarlanan Hassas Güdüm Kiti 82’nin Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterine girdiğini ifade etti. Standart bombaları akıllı bomba haline getiren, F4 ve F16 platformlarına sertifikasyonu tamamlanan, her hava durumunda kullanılabilen bu kit ile Hava Kuvvetleri’nin operasyon kabiliyetinin daha da ileriye taşındığını anlatan Erdoğan, “Yine TÜBİTAK tarafından geliştirilen SOM’u da TSK envanterine kazandırdık” dedi.
Erdoğan, açılışı yapılan Harp Başlığı Raylı Sistem Dinamik Test Altyapısı'nın (HABRAS) da bu katkılardan biri olduğuna dikkati çekerek, "Artık milli olarak geliştirilen silah sistemlerinin etkinlik testleri, seri üretilen mühimmatların kafile kabul testleri, yurt dışından satın alınan silah sistemlerinin testleri bu kuruluşumuz tarafından yapılacaktır. HABRAS'ın işletmeye alınmasıyla savunma sanayimiz Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin gibi sınırlı sayıda ülkenin sahip olduğu önemli bir yeteneğe ve altyapıya kavuşmuş oluyor. Milli imkanlarla ve emsallerine göre çok kısa bir zaman içerisinde tamamlanan HABRAS'la Türkiye kendi testlerini yapmanın yanı sıra yurt dışına da bu hizmeti verebilir bir ülke haline geliyor" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Karaman’a yaptığı canlı bağlantıda, HABRAS test alanında 1 metre duvar kalınlığı olan sığınak delinerek imha edildi. İlk kez yapılan test 7 saniye sürdü ve başarıyla gerçekleştirildi. Ardından Pulat mühimmatının atış testi yapıldı ve 1 dakika süren test başarıyla sonuçlandırıldı. Daha sonra TÜBİTAK Bilgem kapsamındaki Işın Projesi’nin testi gerçekleştirildi. Erdoğan’ın emriyle Kırıkkale’de yüksek güçlü lazer saha test alanında yapılan test başarıyla sonuçlandırıldı ve 20 kilovatlık milli lazer silah ile 1,5 kilometre mesafedeki 3 mm kalınlığında çelik hedefi imha edildi.
Erdoğan, “Günümüz dünyasında bağımsızlığı sağlam temeller üzerine oturtmamız için tüm alanlarda yerli teknolojimizi geliştirmemiz gerekiyor. Savunma sanayiinde olduğu gibi her alanda kendi kendine yeten, teknolojiyi tasarlayan, üreten ve ihraç eden ülke konumuna ulaşmaktan başka çıkar yolumuz yok. Bunun için ‘Milli teknoloji hamlesi’ diyoruz. Ekonomide ve dünya siyasetinde daha güçlü noktalara ulaşabilmemiz, milli teknolojide yapacağımız hamlelerle mümkün. İHA’ları da SİHA’larımızı da ürettik, şimdi daha ileri gidiyoruz. Onu da 2019’un ortasına doğru üreteceğiz. İsmini açıklamayayım şimdi” dedi.
Erdoğan, “Nano teknoloji, malzeme, havacılık, uzay ve savunma alanlarında ihtiyaç duyduğumuz, teknolojik derinliğimiz her geçen gün artıyor. Bu ürünlerden biri olan Elektronik Manyetik Fırlatma Sistemi’ni (Sapan) hayata geçirdik. Bu bir taarruz sistemidir. Maliyetleri oldukça yüksek kimyasal yakıtlar ile ulaşılması riskli olan, sesin 6 katı ve üstü, yani hipersonik hızlara Sapan ile birlikte erişebileceğiz. Bu kritik teknolojiyi üretmeye başladık” dedi.