2022 yılı önemli gök olayları arasında yer alan güneş tutulmasının ne zaman olacağı belli oldu. 2022 yılı önemli gök olayları takviminin yayımlanmasıyla birlikte güneş tutulmasının ne zaman yaşanacağı belli oldu. Ay, güneşin önünden geçerek parçalı bir güneş tutulması meydana getirecek. Güneş , gözlemcilerin dünyanın neresinde bulunduklarına bağlı olarak hilal bir ay gibi görünecek. Peki, Güneş tutulması ne zaman? Güneş tutulması Türkiye'den izlenecek mi?
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Tutulma Avcıları iş birliğinde düzenlenecek etkinlikle, 25 Ekim’de yaşanacak parçalı güneş tutulması Fırat’ın incisi Rumkale’de gözlemlenecek.
2027 yılına kadar Türkiye’den görülebilecek son güneş tutulmasına Gazi şehirlilerin tanıklık edebilmesi için hazırlanan ve ücretsiz olacak etkinlik için başvurular Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi’nin 0 342 211 12 00 numarası 8840 ve 8841 dahili numaralarından yapılacak.
200 kişinin katılacağı etkinlikte Tutulma Avcıları Rumkale’de bir sunum gerçekleştirecek. Çıplak gözle izlenilmesinin zararlı olduğu tutulmada katılımcılara özel filtreli gözlükler verilecek, teleskopla da takip yapılabilecek. Parçalı güneş tutulması anında ilk temas, maksimum kapanma ve son temas takip edilecek. Türkiye saati ile 12.40-15.05 arasında meydana gelecek parçalı güneş tutulmasının maksimum evresi saat 13.50’de gerçekleşecek, tutulmanın maksimum evresinde güneşin yaklaşık yüzde 50’si ay tarafından örtülecek.
Parçalı tutulma, Afrika, Asya, Avrupa ve Birleşik Krallık'ta Guernsey'de kuzey yarımkürede görülebilecek ve en uç noktasında kuzey kutbu ve Rusya'da olacak.
Uzay ve havacılık alanında gençlere ilham kaynağı olmak hedefiyle çalışmalarını sürdüren Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM), 25 Ekim’de gerçekleşecek parçalı güneş tutulması için hazırlıklarını tamamladı. Merkez Güneş tutulmasını gözlemlemek için öğrencileri bekliyor.
Avrupa’nın en büyük uzay ve havacılık temalı interaktif bilim merkezi GUHEM, 25 Ekim’de gerçekleşecek ve Türkiye’den de izlenebilecek parçalı güneş tutulmasını öğrencilerle birlikte gözlemlemek için gün sayıyor. Merkez, hazırladığı özel etkinlikte en önemli gök olayları arasında yer alan tutulmalar hakkında öğrencileri bilgilendirecek ve tutulma merkezde öğrencilerin katılımıyla gözlemlenecek. Parçalı Güneş Tutulması Bursa’da saat 12.35 ile 15.00 arasında görülecek.
Gök olayları arasında güneş tutulmasının çok özel bir yeri olduğunu ifade eden GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu şunları kaydetti:
“Aslında tam güneş tutulmaları tüm tutulma çeşitleri arasında açık arayla en ilginç ve görkemli olanıdır. Ülkemizden görülen son tam Güneş tutulması 2006 yılında gerçekleşmişti. Ne yazık ki ülkemizde 2060 yılına kadar tam tutulma göremeyeceğiz. Ancak bu arada bazı parçalı Güneş tutulmalarına tanık olacağız. 25 Ekim’deki parçalı güneş tutulması ülkemizin tamamından görülebilecek. Elbette havanın açık olması burada en önemli kriter. Ülkemizden görülebilecek bir sonraki parçalı güneş tutulmasıysa yaklaşık 5 yıl sonra gerçekleşecek.”
GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu tutulmanın parçalı olarak gerçekleşmesi sebebiyle kesinlikle çıplak gözle izlenmemesi gerektiğini kaydetti. Mirahmetoğlu, “Güneş’e çıplak göz ile bakarsak Güneş’ten gelen çok güçlü ışınım görme yeteneğimizin kaybına yol açabilir. Bu sebeple parçalı tutulma halinde olsa bile Güneş’e hiçbir zaman doğrudan bakılmaması gerekiyor. Özel filtreler olmadan çıplak gözle, fotoğraf makinesiyle, dürbün veya teleskopla Güneş’e bakmak gözlerde kalıcı hasara ve görme kaybına sebep olabilir. Biz de bu sebeple tutulmayı izlemek isteyen öğrenci gruplarımız için ‘Güneş Gözlemcisi’ adını verdiğimiz bir tutulma gözlüğü hazırladık. Bu sayede öğrencilerimiz tutulmayı en güvenli şekilde gözlemleyebilecek” dedi.