Hacamat nedir, hacamat nasıl yapılır, hacamat kimler yaptırabilir? sorularının cevabını sizlere sunuyoruz. Çok eski dönemlere dayanan bu tedavi yöntemi son zamanlarda oldukça tercih ediliyor. Halsizlik, vücut ağırıları, cüz zam, gece körlüğü, alaca, baş ağrısı, diş, göz, kulak gibi hastalıklara iyi gelmektedir. Hacamat, vücudun belli noktalarına yapılmaktadır.
HACAMAT NEDİR?
Deri altında birikmiş olan kan , kan özelliğini yitirmiş koyu renkli pelte kıvamındadır ve bağışıklık sistemimizi olumsuz yönde etkileyerek birçok hastalığa kapı aralamaktadır.Hacamat ağrısız, acısız, yatak istirahatsiz, iş gücü kaybı olmadan tatbik olunan bir tedavi metodu olup , hastalıklardan korunmanın ve sağlıklı yaşamanın en kolay yoludur.'Hacamat' kelimesi Arapça 'emmek, normal formuna getirmek' anlamlarını taşır. Hacamat uygun zaman dilimlerinde belli aralıklarla usulüne uygun olarak yapılırsa , vücüdun dışarıya atamadığı ağır metaller, toksinler, serbest radikaller, kullanılan ilaçların ve hormonlu gıdaların vücutta bıraktığı kalıntılar emilerek bedenimizin normal formuna gelmesi sağlanmış olur.Hacamat İslam ülkelerinde çok yaygın olmakla birlikte Avrupa ülkeleri dahil tüm dünyada uygulanan bir tedavi metodudur. Geleneksel olarak boynuzla yapılan hacamat, günümüzde cam kupalar veya vakum setleri yardımıyla yapılmaktadır. Çizme işlemi ise genelde jilet yardımı ile yapılırken kliniğimizde hijyenik olması açısından bistüri ile yapılmaktadır. Kullanılan tüm malzemenin, tek kullanımlık olmasına da çok dikkat edilmelidir.
Hacamat yapan, yaptığının ehli ise ücret alabilir.
Hacamat tedavisi bir nevi cerrahi müdahaledir. Kime ve nasıl yapılacağı tüm tedavi metodlarında olduğu gibi doktor tarafından belirlenmelidir. Uygulamayı, doktorun yada doktor kontrolünde sağlık personellerinin yapması gereklidir.
Genelde sırt bölgesinden uygulama yapılsa da , yaptıran kişinin hastalığına, şikayetine göre baş bölgesi ve vücudun diğer akupunktur noktalarına da uygulanabilir. Ancak uygulama yapılacak bölge doktor tarafından belirlenmelidir.
Hacamat sabit bir sünnettir. Tıbben mani bir durum yoksa yaptırılabilir. Kadınların da hacamat yaptırmaları mümkündür. Hadislerde Ümmü Seleme radıyallahu anhanın hacamat için izin istediği ve yaptırdığı bildirilmiştir. Yalnız kadının, tıbbı aciliyet kesbetmeyen konularda eşinden izin alması gerekmektedir. Ayrıca hacamatı ortada bir acil tedavi olmadıkça erkeğin kadına yapması doğru değildir.
Peygamberimiz (S.A.V)'in yaptığı ve yapılmasını tavsiye ettiği işlerin şüphesiz bir anlamı ve hikmeti vardır. Onun hayatı bizim için örnektir: "And olsun Allah'ın Resulü' nde sizin için Allah'ı ve ahireti arzu eden ve Allah'ı çok anan kimseler için (uyulacak) en güzel bir örnek vardır" (el-Ahzâb, 33/21).Peygamberimiz ( S.A.V ) , '' Üç şeyde şifa vardır , bal şerbeti içmekte, kan aldırmakta ve dağlama yaptırmakta. Fakat ben dağlama yaptırmayı sevmem." (8) buyurmuşlardır.
Hz. Peygamber (S.A.V) bizzat kendisi Ebû Taybe adında bir Haccâm'a hacamat yaptırmış ve başından kan aldırıp haccâma ücretini ödemiş ve şöyle buyurmuştur: "Kan aldırma yollarının en güzeli hacamattır." (Buhâri, Tıb 13; Müslim, Musakat 62, 63; Ebû Dâvûd Nikâh 26, Tıb 3).
Hz. Peygamber (S.A.V) ihramlı iken hacamat yaptırmıştır .(Buhârî, Savm, 22; Müslim, Hac 87, 88; Ebû Dâvûd Menâsik 35).
İhramlı iken saç kestirmemek şartıyla hacamatın caiz olduğu hususunda âlimler arasında görüş birliği vardır. Aynı şekilde Hz. Peygamber (S.A.V) oruçlu iken de hacamat yaptırmıştır. (Buhârî, Tıb II; Ebû Davûd, Siyâm 29).
Resulallah ( S.A.V ) buyurdular ki: "Miraç gecesi hangi melek topluluğuna rastladıysam bana ,'' Ey Muhammed , kan aldırmaya devam et , ümmetine de bunu emret '' dediler. '' buyurmuştur. ( Tirmizi , İbni Mace , Ahmed bin Hanbel )