Tarihi mekan kapılarını gece saat 01.15’e kadar açık tuttu. Cami, 01.15 - 03.00 saatleri arasında dezenfeksiyon işlemi için ziyarete kapandı. Gecenin ilerleyen saatleri olmasına rağmen çok sayıda vatandaş cami içerisine girmek için sıra bekledi. Yapılan dezenfeksiyon işleminin ardından sabah namazı için cami kapıları yeniden açıldı. Camiye giren bazı vatandaşlar aralıklarla tekbir getirdi. Bazı vatandaşlar ise izin verilen alanlarda namaz kılmaya, dua etmeye ve Kur’an-ı Kerim okumaya devam etti.
Sabah namazı ezanının okunmasının ardından geceyi Ayasofya meydanında geçiren, Türkiye ve dünyanın birçok yerinden gelen Müslümanlar Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde ilk sabah namazını kılmanın heyecanını yaşadı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İstanbul İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş’ın da hazır bulunduğu sabah namazını, İstanbul İl Müftüsü Mehmet Emin Maşalı kıldırdı. Kılınan sabah namazının ardından da yoğunluk azalmadı.
Hafta sonunu fırsat bilen vatandaşların ilk durağı Ayasofya Camii oldu. Özellikle şehir dışında yaşayan binlerce vatandaş özel araçlarıyla gelerek hem Ayasofya’nın ihtişamı altında saatlerini geçirdi hem de vakit namazlarını cemaatle birlikte kıldı. Yerli turistlerin yanı sıra yurt dışından da çok sayıda vatandaş ve turist kafilesi Ayasofya Camii’ne akın etti. Avrupa’nın birçok ülkesinden gelen yabancı turistler içeri girmek için cami girişinde uzun kuyruklar oluşturdu. Sırayla içeri alınan turistler cami içerisine girerek incelemelerde bulundular.
Ayasofya Camii’nde yaşanabilecek olası izdihama karşı polis ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ne açılan tüm yollar bariyerlerle çevrildi. Ziyaretçiler geniş güvenlik önlemleri içerisinde üzeri arandıktan sonra Ayasofya meydanına alındı. Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı görevliler, cami girişlerinde kadınlara başörtüsü dağıttı. Vakit namazlarını toplu bir şekilde kılan Müslümanlar namaz sonrası cami önünde ve içerisinde hatıra fotoğrafı çekildi. Ziyaretçilerden bazılarının şükür namazı kıldığı görüldü.
Ayasofya’da ilk cuma namazını kılmak için Almanya’dan geldiğini söyleyen Muhammet Bilal Yıldırım, “Tarihi ana tanıklık etmek için uçağa atlayıp geldim. Cuma namazımızı kıldık, bugün de vakit namazlarımızı kılmak için en ön saftaki yerimi aldım. En büyük niyetim Ayasofya’da namaz kılmak. Allah’a şükür bu niyetim kabul oldu ve bugün burada namazımı kılabiliyorum. Bizlere müjdelenen bir yerde namazlarımızı kılmanın mutluluğunu tarif edemem. Bu devir Türklüğün ve Müslümanlığın ayağa kalktığı bir dönem alacak. Artık birlik olmanın vakti geldi. Dünya Türkiye’nin gücünü gördü. Bizler aşkla ve sevgiyle yanıyoruz. Bu bizim için bir gurur oldu. Ayasofya’nın açılması bir madalyaydı. Bu madalyayı göğsünde taşımak bizlere nasip oldu” dedi.
***