İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Ümraniye Elmalıkent Ana Yerleşkesi'nde düzenlenen ve 3 gün devam eden 41. İl Müftüleri İstişare Toplantısı, Prof. Dr. Erbaş'ın başkanlığını yaptığı değerlendirme oturumunun ardından sonuç bildirgesiyle sona erdi.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, insanı varlık aleminde seçkin kılan temel yeteneklerinden birinin, onun bilgi sahibi olabilmesi ve bunu kullanabilmesi olduğunu vurgulayarak, "Ancak bilgiyi değerli kılan, onun bir ahlak ve hukuk zemininde üretilmesi, öğretilmesi ve işlenmesidir. Bugün insanın kendisiyle ve çevresiyle yaşadığı sorunlar, bilgi ahlakının ve eğitimin önemini daha da belirginleştirmekte, eğitim kurumlarının ve eğitimli insanların sorumlulukları her geçen gün artmaktadır." diye konuştu.
Bu sebeple güncel ihtiyaçların giderilmesi ve çağın meselelerinin çözümü noktasında eğitim kurumlarının daha fazla inisiyatif alması, hayatın gerçeklikleri ve toplumun pratikleriyle uyumlu bir müfredat geliştirmesi gerektiğini dile getiren Erbaş, şunları belirtti:
Her zamankinden daha fazla dikkat gerektiren gerçekliğin farkında olmanın bugün herkes için ihmal edilemez bir gereklilik olduğunu aktaran Erbaş, "Başta eğitim kurumlarımız olmak üzere kamu hizmeti veren tüm kişi ve kurumların, zamanın gerisinde kalmamak adına hızlı ve planlı hareket etmesi önem arz etmektedir." diye konuştu.
Küresel düzlemde İslam medeniyetinin etkinliğinin zayıfladığı son iki asırda dünya, siyasi, iktisadi, askeri ve içtimai bakımdan büyük ve hızlı değişimlere sahne olduğuna dikkati çeken Erbaş, şöyle devam etti:
"Günümüzde bilgi üretimi, kullanımı ve paylaşımı hususunda geleneksel araç ve yöntemlerden uzaklaşılarak büyük oranda dijital mecralara yönelim söz konusudur" ifadesini kullanan Erbaş, bilgi ile bilim dünyası ile kurulan iletişim ve etkileşimin şekli, metodu ve niteliği konusunda kapsamlı bir muhasebe yapılması büyük önem arz ettiğini vurguladı.
Prof. Dr. Erbaş, "İslam'ın hayat veren ilkeleriyle insanlığı buluşturma imkanının bilgi ve eğitimden geçtiğinin bilinciyle, Diyanet İşleri Başkanlığı, bugün hayatın merkezinde yer alan ve her an iç içe olduğumuz dijital dünyanın imkan ve risklerini göz ardı etmeden bu alanla ilişkilerini güncel tutmaktadır. Başkanlığımız, başta dijital yayıncılık olmak üzere çağımızın tüm iletişim ve etkileşim enstrümanlarıyla, basılı, görsel ve işitsel yayınlarla insanlığı sahih dini bilgiyle buluşturma gayretini sürdürmektedir." diye konuştu.
Toplumların gelişmişlik düzeyinin en etkin belirleyicisi olan nitelikli insan kaynağının ancak inanç, değer ve ahlak birlikteliği içerisinde sağlam bir metodolojiye ve doğru bilgiye dayalı kapsamlı bir eğitim öğretimle elde edileceğini dile getiren Erbaş, şunları kaydetti:
Asırlardır insanlığın yolunu ve ufkunu aydınlatan İslam medeniyetinin ilmi, tarihi ve kültürel mirasının bugünün insanıyla doğrudan buluşturulmasının, yeryüzünün geleceği açısından hayati öneme sahip olduğuna dikkati çeken Erbaş, "İslam inanç, düşünce, tarih, kültür, sanat ve edebiyatının kendi imkanlarımız ve ilmi birikimimizle ortaya konması için yaklaşık 40 yıl önce kurulan İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM), ülkemizdeki diyanet hizmetlerinin uluslararası boyutta bir başarısıdır. İSAM, zengin kütüphane, arşiv ve dokümantasyon birimiyle, benzersiz ansiklopedi deneyimiyle ülkemizin ve dünyanın her köşesinden binlerce araştırmacı, öğrenci ve ilim insanı için müstesna bir araştırma ortamı sunmaktadır. İSAM'ın temel hedefi, kültür, tarih ve medeniyetimizin doğru ve bilimsel bir tarzda öğrenilmesini sağlamak ve Orta Asya'dan Balkanlara, Kafkaslardan Kuzey Afrika'ya kadar uzanan ümmet coğrafyamızdaki İslami araştırmalara katkıda bulunmaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmasında Hindistan'da yaşanan olaylara dikkati çeken Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, şunları söyledi:
Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığının, personelinin mesleki formasyonunu geliştirmek için pek çok hizmet içi eğitim faaliyeti yaptığını belirterek, Başkanlıklarının hizmet çeşitliliği içinde her bir alanın kendine özgü bilgi, beceri ve formasyon gerektirdiğini ifade etti.
Erbaş, şu ana kadar eğitim merkezleri bünyesinde gerçekleştirilen söz konusu eğitim faaliyetlerinin daha güçlü ve kapsamlı hale getirilmesi amacıyla Diyanet Akademisinin kurulduğunu dile getirerek şöyle devam etti:
İslam dininin, iman, ibadet, bilgi ve güzel ahlak merkezli değerleri bireysel ve toplumsal zeminde hayatın her alanına taşımayı hedeflediğini vurgulayan Prof. Dr. Erbaş, şunları söyledi:
Erbaş, 4-6 yaş grubu Kur'an kurslarının, çocukların sevgi, saygı, dürüstlük, paylaşma gibi ahlaki erdemleri, vatan, millet, bayrak, sorumluluk bilinci gibi insani değerleri özümsemelerinde etkin bir işleve sahip olduğunu ifade etti.
Bu kurslarda lisans eğitiminin yanında okul öncesi eğitimi formasyonu da olan öğreticilerin görevlendirildiğini belirten Erbaş, "4-6 yaş grubu Kur'an kurslarımıza milletimizin gösterdiği büyük teveccüh memnuniyet vericidir. Vatandaşlarımızın bu konudaki taleplerini karşılayabilmek için gerekli fiziki imkanların ve personel desteğinin sağlanması büyük önem arz etmektedir." dedi.
Prof. Dr. Erbaş, yaz dönemi Kur'an kurslarına ilişkin olarak da şu bilgileri verdi:
Takva, samimiyet ve teslimiyetin nişanesi olan kurban ibadetinin, müminlerin Allah'a yakınlaşma arzusunun ve hakikat yolunda fedakarlığın bir tezahürü olduğunu söyleyen Erbaş, "Hz. Adem'den bu yana süregelen kurban, ilahi merhamete nail olma ve Rabbimizin rızasını kazanma vesilesi olduğu gibi sosyal boyutu da olan bir ibadettir. Fert ve toplum açısından birçok hikmeti bünyesinde barındıran bu ibadet, müminler arasında kardeşlik şuurunun pekişmesini, insanlar arasında paylaşma, yardımlaşma ve dayanışma bilincinin gelişmesini sağlamaktadır. Bu yönüyle kurban, Allah için paylaşmaktır. Paylaşarak birbirimize yakınlaşmaktır." diye konuştu.
Prof. Dr. Erbaş, yasayla toplumu din konusunda aydınlatmak ve ibadet esaslarıyla ilgili işleri yürütmekle görevli olan Diyanet İşleri Başkanlığının, her konuda olduğu gibi Allah'ın bir emri olan kurban ibadeti hususunda da ilmi ve fiili bakımdan millete rehberlik etmekte olduğunu vurguladı.
"Dünyayı iyilik değiştirecek" inancıyla yola çıkan Türkiye Diyanet Vakfının (TDV), 1993 yılından bu yana aralıksız bir şekilde ve büyük bir hassasiyetle vekaletle kurban organizasyonu düzenlediğini belirten Erbaş, şunları kaydetti:
Programa katılanlar arasında Diyanet İşleri Başkan yardımcıları Doç. Dr. Selim Argun, Prof. Dr. Huriye Martı, Dr. Burhan İşliyen, Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı ve Kadir Dinç de yer aldı.
Toplantı, Prof. Dr. Erbaş ile katılımcıların hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.