Yapılan DNA testinde tutarsızlığın gözlenmesine de değinen Avcı, "DNA testleri günümüzde bu yapının tespitinden sonra birçok olaya ışık tutmuştur. Yapılan DNA testlerinde eğer çocuk ile babanın analiz edilen gen bölgeleri aynı ise test edilen baba adayı çocuğun gerçek babasıdır ve sonuç yüzde 99,99 olarak ifade edilir. Yapılan DNA testinde tutarsızlık gözlenmişse; yani çocuğa babadan geldiği bilinen genetik bilgi, test edilen baba adayınınki ile eşleşmiyorsa sonuçlar yüzde 0 olarak ifade edilir bu da test edilen baba adayı çocuğun gerçek babası olmadığı anlamına gelir" şeklinde konuştu. Babalık testi için anneden kan alınmak zorunda olunmadığına dikkat çeken Avcı, zorunlu hallerde anneden de alınabileceğini söyledi.
SGK’nın DNA testini karşılamadığını anlatan Alpay Avcı, "Günümüzde güvenilirlik yüzdesini yükseltebilmek amacıyla babalık testlerinde en az 15 ile 25 ortak gen bölgesi incelenmekte ve yüzde 99,999 kesinlikte sonuçlar alınmaktadır. Babalık testinde uygulanan DNA kimlik testi adli tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yöntemle test edilen erkeğin biyolojik baba olup yüzde 99,99 olasılıkla baba olmadığı ise yüzde 100 olasılıkla ortaya konabiliyor" diye aktardı.
Avcı, hızlı bir şekilde sonuçların öğrenilebileceğini de aktararak, üç gün içerisinde raporların çıktığını belirti. Sonuçların gizli olduğunu, üçüncü şahıslarla paylaşılamayacağını da dile getiren Avcı, konuşmalarını şöyle sürdürdü: