Evde kaldığımız şu günlerde en çok yaptığımız yiyecek ekmek. Ülkemizin bu en temel gıda maddesini dışarıdan almak yerine evde üretmeyi daha güvenli buluyoruz. Hepimiz internet üzerinden bilgiler arıyor, annemizin bilgilerini anımsıyoruz.
Herhalde hayatım boyunca en çok yaptığım şey ekmektir. Bu süreçte deneye yanıla bir çok şey öğrendim. Aslında evde ekmek yapmanın püf noktalarına dikkat ettiğimiz sürece başarılı olmamak imkansız. Bunların ilki malzemedir. Aslında ne yaparsanız yapın, kötü malzemeden iyi ürün çıkartmak aşırı masraf ve zahmete rağmen pek te mümkün değildir. Yani iyi ekmek demek, iyi un, iyi su, iyi maya demektir. Her unun çektiği su oranı farklı, sadece kepekli, karışık tahıllı olmasından da öte, unun üretim tarihi ve buğdayın cinsi de çok önemlidir. Yapmanız gereken ilk şey, ununuzu tanıyın. Aşina olduğunuz unu seçin ilk denemenizde.
Ekşi mayayı bir çok farklı usul ile yapmak mümkün. Eskiler meşe ağacı külü, ekşimiş koruk suyu gibi bir çok malzeme kullanmışlar. Ya da sadece un, tuz ve su ile ekşi maya yapmışlar. Bir başlatıcı seçmek kısa zamanda sonuca ulaşmayı sağlayabilir. Mesela bir yemek kaşığı ekşi yoğurdu, bir yemek kaşığı sirke ile karıştırıp, sonra un ekler ve üzerini bir peçeteyle örtersek kısa zamanda ekşi maya oluşur. Yine toz tarhanayı ılık su ile çözdürüp unla yoğurarak bir kaç günde ekşi maya elde edebiliriz. Hiçbirşey ilave malzeme kullanmadan yapılan ekşi maya için, bir kavanoza iki kaşık un, bir çay kaşığı tuz, bir tatlı kaşığı şeker koyalım, krep hamuru kıvamına gelene kadar su ekleyip üzerini örtelim. Ertesi gün bir kaşık un ilave edip besleyelim. Bir kaç gün sonra üzerinde biriken suyu süzüp yeniden su, tuz, un ve şeker ekleyelim. Böylece ekşi mayayı bir haftada elde edebiliriz.
Ekşi mayayla hamuru yoğurup mayaladıktan sonra, çok küçük boyutlar vermemek gerekiyor. Orta büyüklükte bir ekmek yapıp, tepside de mayalanması için bekletmeliyiz. Önceden ısıttığımız fırında 230 derecede ve sonra 160 derecede pişirip, çıkarınca bir fırça yardımıyla su sürelim ve üzerini bir bezle örtüp dinlendirelim.
Artık iyice elimiz alışınca, kuru meyveler, yağlı tohumlarla zenginleştirip daha da lezzetli bir hale getirebiliriz. Bugün bir kaç organik ekmek tarifi paylaşalım. Sağlıklı ve mutlu bir hafta dilerim.