Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla Müslümanlar kurban keser. Kişinin kurban kesebilmesi için Müslüman olması, akıl sağlığının yerinde ve buluğa erişmiş olması, yolcu olmaması ve belli bir mali güce sahip olma şartları aranır. Kurban, bir Müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir. Peki, kurban kesecek olan Müslümanlar ne yapmalı? Kurban etini nasıl dağıtmalı? Kurban eti nasıl pay edilmeli ve kimlere verilmeli? Kurban etini gerçekten dini geleneklere dağıtmak isteyenler için 'Kurban eti nasıl dağıtılmalı?' konusunu ele aldık.
Kurban etinin nasıl dağıtılması gerektiği hakkında ünlü isimler Bekir Develi, Senai Demirci, Ahmet Yenilmez, Kadir Çöpdemir ve Ahmet Murat yenisafak.com'a açıklamalarda bulundu.
Kurban etinin paylaşılması gerektiğini belirten ünlü isimlerin görüşleri şu şekilde:
21 Ağustos Salı günü Müslümanlar için kutsal kabul edilen Kurban Bayramı başlıyor. Kurbanlık kesecek olanlar en çok kurban etini pay ederken nelere dikkat etmeli ve kurban eti nasıl dağıtılmalı diye merak ediyor. Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir. Şâfiî mezhebine göre ise, kurban etinden az da olsa fakirlere verilmesi gerekir.
Kurban etini pay ederken 3 eşit parçaya bölünmesinde tüm alimler hem fikir. Kişinin bakmakla yükümlü bulunduğu kimselerin kalabalık olması durumunda kurban etinin kimseye dağıtılmadan evde tüketilmesinde bir sakınca da görülmemiştir. Bu durumda olanların etin tamamını kendileri için ayırması yasak olmamakla birlikte yardımlaşma ve dayanışma ruhunun tamamen yok olmaması için en azından bir kısmının muhtaç durumda olan insanlara dağıtılmasında fayda vardır. Kurban etinin hepsini fakirlere vermek de caiz görülmüştür.