Solunum yetmezliği hastalığı, solunum sisteminin oksijen ve karbondioksit değişimini sağlamada yetersiz kalmasıdır ve buna bağlı olarak atar damardaki kanda oksijen miktarı azalırken karbondioksit miktarı artar.
Solunum yetmezliği astım, KOAH gibi müzmin akciğer hastalıklarına bağlı gelişebileceği gibi çok çeşitli kalp hastalıklarına ya da ağır zatürre, soba zehirlenmesi ya da trafik kazası gibi sebeplere bağlı aniden de ortaya çıkabiliyor.
Solunum yetmezliği gelişen hastalarda aniden başlayan veya aniden artan nefes darlığı, hızlı soluk alıp verme, çarpıntı, soluk açlığı, dudaklarda morarma ya da ani bilinç kaybı gelişebilir. Böyle bir tablo ile karşılaşıldığında en kısa zamanda, hatta mümkünse ambulans ve sağlık personeli gözetiminde, hastaya acil tıbbi müdahale yapılması ve hemen hastaneye yönlendirilmesi gerekiyor.
Solunum yetmezliğinin tedavisi genellikle yoğun bakım şartlarında yapılıyor olup oksijen ve /veya solunum desteği ile birlikte solunum yetmezliğine neden olan hastalığa yönelik tedaviler uygulanarak, hastalar yakından takip ediliyor. Güncel tedavi yaklaşımları ve erken müdahale ile bu hastaların büyük kısmı yeniden sağlıklarına kavuşabilir. Bu nedenle solunum yetmezliğinden şüphelenilen hastanın zaman kaybedilmeden hastaneye uygun şekilde yönlendirilmesi hayati önem taşıyor.