Yeni Şafak Pazar Eki'nde bu hafta birbirinden farklı haberler dikkat çekiyor. 15 Temmuz hain darbe girişiminde yaşananlar, ODTÜ’nün mezuniyet töreninde taşınan hakaret yüklü pankartların yüzünün nasıl düştüğü ve kızartma tadında hafif lezzetler...
İslam mimarisi alanındaki çalışmalarıyla tanıdığımız dünyaca ünlü mimar Prof. Dr. Gulzar Haider geleneği koplayarak onun yaşatılamayacağına dikkat çekiyor ve ekliyor: “Geçmişi kopyalamak kolaydır ama anlamak zordur, emek ister. Neyin Osmanlı olduğunu anlamak, özünü kavramak için çalışmak lazım. Yoksa Muhteşem Yüzyıl dizisini izleyip onu Osmanlı sanabilirsin!”
Seyahat hangi amaçla yapılırsa yapılsın insanın yaşadığı coğrafyayı, alışkanlıklarını aslında ‘dünya’sını bırakıp yeni kazanımlar elde etmeyi umduğu, yabancılarla dolu bir başka dünyaya gitmesi. Ancak psikolog Rukiye Karaköse, her seyahatin kendimize vardığını söylüyor.
ODTÜ’nün mezuniyet töreninde taşınan hakaret yüklü pankartlar maskerleri olan “orantısız zekayı” öldürdü. Ama mesele mizah veya mesaj vermekse bunları gerçekten başaranlar da var. ODTÜ’lü bazı öğrenciler, “Bu okulda biz de varız” diyor.
FETÖ’nün kalkıştığı 15 Temmuz darbe girişiminin üstünden iki yıl geçti. O gece yaşananlar, vatandaşın gösterdiği direniş, siyasilerin üstün çabaları, polis kuvetlerinin çalışmaları ve vatanına sadık kalan askerler sayesinde milli bir zafer olarak zihinlerimize kazındı. 15 Temmuz hain darbe girişiminde yaşananları hiç unutmamak, tekrar tekrar hatırlamak için bir rehber hazırladık.
Dr. Mustafa Duman, Türkiye'nin en büyük Nasreddin Hoca kitapları koleksiyonunu elinde bulunduruyor. Biri el yazması, 30'dan fazlası taşbaskı olmak üzere her dilde toplam 2500 kadar Nasreddin Hoca kitabı var kütüphanesinde. 72 yıllık ömrünün 35 yıldan fazlasını Nasreddin Hoca'yı araştırmakla geçirdiğini, 50 yaşından sonra el yazması ve eski yazı basma Nasreddin Hoca kitaplarını okumak için eski yazıyı öğrendiğini söylüyor.
120 eski Eyüplü ile yaptığı sözlü tarih projesini “Son Yüzyılın Hikâyesi: Yaşayanların Dilinden Eyüp” adıyla kitaplaştıran Eyüp Dostları Vakfı Başkan Yardımcısı Şener Türkmenoğlu’nun yeni hedefi Eyüp’e ait fotoğraf, eşya, obje, kitap ve resimden oluşan 3 bin parçalık koleksiyonu bir müzede sergilemek. Türkmenoğlu, asıl zor olan toplama ve bir araya getirme işini hallettiklerini, artık müze için uygun bir mekân beklediklerini söylüyor.
Normalde çoğumuz yemek pişirirken, önce yağı koyar, kavurur ve diğer işlemleri yaparız. Türkiye’nin genelinden farklı olarak Akdeniz ve Ege’de oldukça hafif ve lezzetli bir yöntem kullanılır.
İspanya’da Katalonya bölgesinin başkenti Barselona gotik mimarisi, futbol takımı, yemekleri, sahili ve çok seçenekli tatil imkanları ile dünyanın en popüler turizm destinasyonlarından biri. Dahi mimar Gaudi’nin izlerini taşıyan şehrin sokaklarında dolaşırken bir an kendinizi İstanbul’da zannedecek, Akdeniz ikliminin sıcaklığını iliklerinize hissedeceksiniz.
İstanbul'un Fatih semti her zaman muhafazakar kesimin kalesi olmuştur. Son yıllarda İstanbul'da artan Arap nüfusu için de Fatih bir cazibe merkezine dönüştü. Tesettür modasının kalbinin attığı Fatih'e yolunuz düşerse vitrinlerdeki değişimi hemen fark edersiniz.