İmsakiye

İstanbul

  • İMSAK

  • GÜNEŞ

  • ÖĞLE

  • İKİNDİ

  • AKŞAM

  • YATSI

  • YATSI

  • İŞRAK*1

  • KUŞLUK*1

  • EVVABİN*2

  • İşrak, kuşluk namazı*1

    Güneşin doğuşundan yaklaşık 45-50 dakika sonra başlayıp zeval vaktine kadar olan süreye “kuşluk/duha vakti” denir. Reğaib namazlardan olan işrak ve duha namazları bu vakit içinde kılınır. İşrak namazı; sabah namazının kılınıp güneş doğup ufukta beş derece (bir mızrak boyu) yükselmesi ile kerahet vakti çıktıktan sonra yani güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika geçmesi ile ilk kuşluk vaktinde kılınır. Bir hadis-i kutside bu namazın faziletine işaretle şöyle buyurulur: “Ey Ademoğlu, gününün ilk vakitlerinde benim için dört rekat nafile kılmaktan acizlik gösterme ki, günün sonunda da seni korumayı tekeffül edeyim” (Ebu Davud, Tatavvu 302). Bu namaz, sabah namazı kılındıktan sonra işrak vakti girince en az iki rekat olarak kılınabilir (Tahtavi, Haşiyetün ala Meraki’l-felah, s. 121). Ayrıca hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen duha/kuşluk namazı; kuşluk vaktinde dört, sekiz ve on iki rekat olarak kılınabilir (Müslim, Salatü’l-Müsafirin, 13, H. No: 1693-1700). Bu namazda iki rekatta bir selam vermek daha sevaptır. Ancak dört rekatta bir de selam verilebilir (Tahtavi, Haşiyetün ala Meraki’l-felah, s. 261).

  • Evvabin namazı*2

    ‘Evvabin’, tövbe edip Allah’a sığınanların namazı anlamına gelir. Peygamberimiz (s.a.s.)’in evvabin namazının kuşluk vakti kılınacağını ifade eden hadislerinin (Müslim, Salatü’l-müsafirin, 19) yanı sıra akşam namazından sonra nafile kılan kimsenin ‘evvabin’den olacağını bildiren başka rivayet (Taberani, Mu’cemü’l-Evsat, Kahire, 1415, I, 250, VII, 191) sebebiyle, ‘evvabin namazı’ tabirinin akşam namazından sonraki nafile için kullanılması yaygınlaşmıştır. Altı rekatlık bir namaz olan evvabin namazı, tek selamla kılınabileceği gibi üç selamla da kılınabilir (Şürünbülali, Meraki’l-felah, I, 170-171). Peygamberimiz (s.a.s.): “Kim akşam namazından sonra kem söz söylemeksizin altı rekat namaz kılarsa, bu kendisi için on iki senelik ibadete denk kılınır” buyurmuşlardır (Tirmizi, Salat, 321). Ayrıca kendisinin de akşam namazından sonra altı rekat namaz kıldığı rivayet edilmektedir (Şevkani, Neylü’l-evtar, III, 64).

  • TARİH İMSAK SABAH ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
  • TARİH HİCRİ TARİH MİLADİ HAFTANIN GÜNÜ DİNİ GÜNLER

İmsakiye 2024 tablosunun en güncel hali Yeni Şafak İmsakiye sayfasında anlık olarak takip edilebilir. İmsakiye 2024 sayfasında illerin iftar vakitleri, sahur saatleri yer alacaktır. İmsakiye sayfasında imsak vakti, güneş doğumu, sabah namazı, öğle namazı, ikindi namazı, akşam namazı, yatsı ve teravih namazı vakitleri canlı olarak güncellenmektedir. İftara kaç dk. kaldı, ezan kaçta okunuyor, sahur saati ne zaman, teravih kaçta kılınıyor? Tüm bu soruların yanıtlarını imsakiye sayfamızda en güncel haliyle bulabilirsiniz.

İmsak Nedir?

İmsak, Ramazan ayında oruç tutacak Müslümanların sahur sonrasında sabah ezanı ile birlikte başlayan yeme ve içmeyi bırakma zamanıdır. Kelime manası, kendini tutmak, bir şeyden el çekmektir. Takvimlerde, imsak'ın günlere ve illere göre başlama saatleri belirtilir.

İmsakiye Nedir?

İmsakiye, üzerinde günbegün imsak vakitlerinin sıralandığı bir çizelge olarak tanımlanabilir. Ramazan ayında imsak zamanını yerel saate göre gösterir. Buna göre imsakiye, oruç tutanların günün hangi saati ve dakikasında oruç tutmaya başlayacaklarını öğrendikleri bir rehber niteliği taşır.

İmsak Vakti Neye Göre Belirlenir?

İmsak vaktini belirleyen kriter, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da esas alınan güneşin, ufkun altında 18 derece konumuna yaklaşmasıdır. Bu dereceye göre güneşin 18 derece ile ufka yaklaştığı yer sabah şafağının başlangıcıdır. Güneşin hareketi, açısı ve illerin coğrafi koşulları ele alınarak 2024 iftar ve sahur saatleri belirlenir.

Sahur Nedir?

Sahur yani imsak öncesi yemek, sabahın erken saatlerinde Müslümanlar tarafından, özellikle Ramazan ayında veya diğer aylarda, bir ibadet olan oruç başlamadan imsak vaktinden önce tüketilmesi sünnet olan son yemektir.

İftar Nedir?

Sözlükte fatr “yarmak, kesmek; yaratmak, icat etmek”, bu kökten türeyen iftâr ve fıtr kelimeleri diğer bazı anlamların yanı sıra “orucu açmak, oruçluya orucu açtırmak, başlanmış bulunan orucu bozmak veya hiç oruç tutmamak” gibi mânalara gelir. Terim olarak ise iftar, Ramazan ayında Müslümanların o yılın imsakiye bilgisine göre, oruçlu geçirdikleri günün sonunda akşam ezanı okunduktan sonra yenilen yemeğe iftar denir.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunundaki amaçlar ile sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.

+